Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΓΚΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, ο κ. Γκίκας δήλωσε τα εξής:
«Δεν γεννάται καμία αμφιβολία ότι η χώρα βρίσκεται στη δίνη της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών και αποτελεί βορά των κερδοσκόπων και των αγορών. Είναι συνεπώς αναγκαίο να
ληφθούν μέτρα τα οποία θα σταθεροποιήσουν και θα εξυγιάνουν την Ελληνική οικονομία. Τα οικονομικά μέτρα όμως που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, υπό την πίεση των αγορών, θεωρώ ότι κινούνται μόνο προς την κατεύθυνση αύξησης των εσόδων με την επιβολή νέων επώδυνων φόρων και φοβούμαι ότι θα επηρεάσει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.


Η χώρα χρειάζεται κυρίως μέτρα που ευνοούν την ανάπτυξη, που νοικοκυρεύουν το κράτος, που περιορίζουν τις σπατάλες του υδροκέφαλου δημοσίου τομέα και που καταπολεμούν την φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή. Ο κ Παπανδρέου αν και γνώριζε ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο την αναγκαιότητα των μέτρων, έχασε πολύτιμο χρόνο. Η χώρα βρίσκεται πια υπό τριπλή επιτήρηση και περιθώρια για κοινωνική πολιτική ατυχώς δεν υπάρχουν. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση, για πρώτη φορά, έδωσε την συναίνεση της για τα οικονομικά μέτρα και πρότεινε σειρά αναπτυξιακών μέτρων που θα τονώσουν την οικονομία και την απασχόληση.


Δυστυχώς ο κ. Παπανδρέου αντί να εκμεταλλευτεί την συναίνεση και την ειλικρινή διάθεση του κ. Σαμαρά για την έξοδο από την κρίση, διέταξε Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία, τινάζοντας στον αέρα την συναίνεση, δυναμιτίζοντας το πολιτικό κλίμα και το κυριότερο, δίνοντας λαβή στα ξένα ΜΜΕ για ακόμη μεγαλύτερο διασυρμό της χώρας. Πλέον η απειλή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι ορατή και ο ¨Έλληνας πολίτης καλείται να πληρώσει τα λάθη και τις παραλήψεις όλων των Κυβερνήσεων από το 1981 μέχρι και σήμερα και δικαίως αγανακτεί.»