Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Συνέντευξη Ν. Δένδια για την οικονομία

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Βουλευτής Ν. Κέρκυρας – Υπεύθυνος του Tομέα Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ, κ.Νίκος Δένδιας, υπογράμμισε τη σοβαρότητα του οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα :
«Το μεγάλο θέμα των ημερών είναι η οικονομία, το κύριο πρόβλημα που αφορά τη ζωή όλων μας. Στο πλαίσιο αυτό ο αρχηγός της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε....
25 μέτρα-προτάσεις προς την κυβέρνηση, για τα οποία δεν απαιτούνται χρήματα και τα οποία θα βοηθήσουν αυτό το οποίο είναι ζητούμενο, να μην πέσει η οικονομία σε ύφεση, να κυκλοφορήσει χρήμα να ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις .Η κυβέρνηση απάντησε στις προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά με μια ηχηρή σιωπή .
Εμείς επαναλαμβάνουμε ότι ακόμη και με τις παρούσες συνθήκες υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν και ότι, η φορολογική επιδρομή την οποία οργανώνει η κυβέρνηση, αυτό το οποίο θα κάνει είναι να ρίξει σίγουρα την οικονομία σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση.
Αρκούν τα μέτρα που έχουν ανακοινώσει για τα ακίνητα για να ρίξουν την οικονομία σε ύφεση και δεν χρειάζονται όλα τα άλλα.
Είναι λοιπόν ακόμα καιρός να αλλάξουν πορεία, είναι καιρός να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να διοικούν το κράτος μ’ αυτό τον τρόπο.»


Ερώτηση: Έρχονται κι άλλα μέτρα;


«Δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο από αυτά που γνωρίζετε και εσείς. Κατ’ αρχήν ήδη αυτά που έχουν ανακοινωθεί φτάνουν για να ρίξουν την οικονομία σε ύφεση, αλλά είναι βέβαιο ότι μελετούν και την αύξηση του ΦΠΑ και διάφορα άλλα. Όλα αυτά επειδή δεν μας άκουσαν όταν λέγαμε ότι πρέπει να παρθούν μέτρα το Σεπτέμβρη και δεν άκουσαν όλα αυτά που είπε ο Αντώνης Σαμαράς στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό τον Δεκέμβρη. Έχουμε μια κυβέρνηση που δεν ακούει, οδηγεί τη χώρα σε λάθος κατεύθυνση και δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα από την κρίση στην οικονομία.»


Ερώτηση: Εύλογα μπορεί να ερωτηθεί η ΝΔ για ποιο λόγο δεν πήρε αυτά τα μέτρα και δεν τα προώθησε όταν κυβερνούσε τη χώρα.


«Κατ’ αρχήν η ΝΔ πήγε σε εκλογές το Σεπτέμβρη λέγοντας ότι υπάρχει κρίση και πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Μάλιστα είχε εξειδικεύσει και τα μέτρα που για το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη θα ήταν αρκετά. Είναι σαν την αρρώστια, ένα φάρμακο σε πρώιμο στάδιο δεν χρειάζεται να είναι τόσο ισχυρό, όπως ένα φάρμακο σε τελικό στάδιο νόσου. Όμως η Ελληνική κοινωνία δεν πείστηκε από εμάς, έδωσε την εντολή στο ΠΑΣΟΚ που επί 4-5 μήνες σκέφτεται, νομίζει ότι δεν είναι κράτος αλλά μη κυβερνητική οργάνωση που μπορεί να συζητάει και αποφασίζει στο τέλος όποιος θέλει, ότι θέλει.
Θα σας πω ένα παράδειγμα, έχουμε έναν άρρωστο στην εντατική που αντί να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα χάνετε πολύτιμος χρόνος σε συζητήσεις και στο τέλος αντί να του βάλουν αίμα του κάνουν αφαίμαξη, το τέλος το καταλαβαίνετε..»


Ερώτηση: Ανακοίνωσε χθες η κα Αλεξανδρίδου ότι το 55,7% των έργων που θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ για την Κέρκυρα είναι έργα γέφυρες. Ένα σχόλιο.


«Το ΕΣΠΑ συνολικά έχει πια καθυστερήσει τραγικά, γιατί δεν έχουν οριστεί οι υπεύθυνοι μέχρι πρόσφατα. Ο Γ.Γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων π.χ. διορίστηκε πριν από 2 εβδομάδες περίπου. Αποτέλεσμα είναι ότι επί 5 μήνες δεν εγκρίνεται τίποτα, με αποτέλεσμα να μην κυκλοφορούν χρήματα σε μια αγορά που ζητά χρήματα.
Εμείς προτείναμε να υπάρξει μια νέα συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να ζητήσουμε από τους Ευρωπαίους συνεταίρους μας τη δυνατότητα, ένα ποσό από τα 20 δισεκ. του ΕΣΠΑ να δοθούν εμπροσθοβαρώς, δηλαδή να χρησιμοποιήσουμε πρώτα τα χρήματα της Ε.Ε. και μετά την κρίση να βάλουμε τα δικά μας. Η κυβέρνηση ούτε καν απάντησε, ούτε καν το σκέφτηκε.
Αυτό ισχύει και στην Κέρκυρα, βλέπετε ότι όλα τα έργα είναι παγωμένα. Ας ελπίσουμε ότι αυτή την έσχατη ώρα η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που πρέπει.
Καταλήγω σ’ αυτό που με ρωτήσατε, το γεγονός αυτό είναι αυτονόητο, δηλαδή η κυβέρνηση το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει είναι να συνεχίσει τις δικές μας πρωτοβουλίες. Ήδη προχθές εγκρίθηκε π.χ. το σύνολο των μελετών που είχαν υποβληθεί για το Αχίλλειο και τις οποίες σας είχα ανακοινώσει από το καλοκαίρι . Ας ελπίσουμε ότι κάτι θα γίνει διότι είναι απαραίτητο να κυκλοφορήσει χρήμα στην αγορά.»


Ερώτηση:Τι έχετε να σχολιάσετε για το ότι θα εφαρμοσθεί από την κυβέρνηση ο νόμος Πετραλία για το ασφαλιστικό.


«Το ασφαλιστικό αποτελεί πολύ μεγάλο πρόβλημα και απαιτεί πολύ μεγάλη σοβαρότητα. Αυτό που δεν χρειάζεται είναι συνεχείς δηλώσεις ανθρώπων στους οποίους θα μου επιτρέψετε να εντάξω και τον εαυτό μου. Όμως και εκεί έχει δημιουργηθεί μια τεράστια ανασφάλεια με τις παλινωδίες κατ’ αρχήν και του αρμόδιου Υπουργού του κ. Λοβέρδου και των διαφόρων επιμέρους Υπουργών ,είτε του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη είτε του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει, να πει επιτέλους ξεκάθαρα να ποια μέτρα θα πάρει και από κει και πέρα να τοποθετηθούμε και εμείς σ’ αυτά, με το να παίζουμε όλοι τον παπά δεν κερδίζουμε τίποτα.


Ερώτηση: Φέτος το Πάσχα πέφτει παρά πολύ νωρίς ,η Κέρκυρα είναι ένα κατ’ εξοχήν τουριστικό νησί και ακούγονται πολλά για έλλειψη χρηματοδότησης των φορέων τουρισμού …


«Είναι απολύτως αληθή. Κατ’ αρχήν η κυβέρνηση δεν έχει πληρώσει στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης τα χρήματα που τους οφείλει από το 2009, η τελευταία δόση δεν έχει πληρωθεί σε κανένα σχεδόν δήμο. ΄Έχουν κοπεί κάθετα τα χρήματα για τη συμμετοχή μας στις εκθέσεις του Εξωτερικού. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτή την οικονομική κρίση με ένα πολύ περίεργο τρόπο, ελπίζει ότι θα λυθεί από το θεό. θα πρέπει η κυβέρνηση να κάνει αυτά που πρέπει να κάνει. Κόβοντας τις χρηματοδοτήσεις που βοηθάνε αναπτυξιακά στο να έρθει κόσμος στην Κέρκυρα δεν πάμε πουθενά, χειροτερεύει την κατάσταση.