Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Σύσκεψη Περιφερειαρχών στην Αθήνα υπό τον Υφ. Εσωτερικών για τους ΧΥΤΑ

Η ώρα της επίσημης τελικής απόφασης για τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Ιωαννίνων έφτασε. Η γενική γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα θα συμμετάσχει σήμερα σε σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με θέμα την πρόοδο των έργων διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων και της αποκατάστασης των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ).


Στη σύσκεψη αυτή, που θα γίνει υπό τον υφυπουργό Γιώργο Ντόλιο, θα συμμετέχουν και οι 13 γενικοί γραμματείς των Περιφερειών της χώρας...............
Τη συνάντηση αυτή οι δήμαρχοι Κατσανοχωρίων και Παμβώτιδας, Βασίλης Χήτας και Βαγγέλης Πήχας αντίστοιχα, την περιμένουν πώς και πώς. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, σε συνάντησή τους με την κα Γεωργακοπούλου, η τελευταία πέταξε το… μπαλάκι στον κ. Ντόλιο για το τι μέλλει γενέσθαι με τον ΧΥΤΑ. Η κίνησή της αυτή κατάφερε να της εξοικονομήσει και άλλο χρόνο για την ανακοίνωση της τελικής απόφασης. Μετά τη σημερινή σύσκεψη, τα περιθώρια για περαιτέρω καθυστέρηση θα έχουν εξαντληθεί. Όπως και θα έχει εξαντληθεί και η υπομονή των κατοίκων του Ελληνικού και των γύρω περιοχών, που περιμένουν εξηγήσεις από την κα Γεωργακοπούλου, δεδομένης της προεκλογικής δέσμευσης του ΠΑΣΟΚ για σταμάτημα του έργου του ΧΥΤΑ.Ο ΧΥΤΑ βέβαια συνδέεται με τους ΧΑΔΑ, οι οποίοι δεν μπορούν να κλείσουν οριστικά αν δεν τεθεί σε λειτουργία ο πρώτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, το 2005, στον νομό Ιωαννίνων είχαν καταγραφεί 134 χωματερές. Από αυτές έχουν μείνει περίπου οι 50. Όλες τους, κυρίως μικρές, αποκαταστάθηκαν με χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος τοπικής αυτοδιοίκησης «Θησέας». Απομένει βέβαια εν ζωή η μεγαλύτερη χωματερή του νομού, αυτή της Δουρούτης. Το έργο αυτό, το οποίο έχει αναλάβει να υλοποιήσει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ιωαννίνων (ΔΕΥΑΙ), δεν έχει ακόμα δημοπρατηθεί. Σύμφωνα με τη μελέτη, η αποκατάσταση θα γίνει σταδιακά, και θα αρχίσει από το κάτω μέρος της χωματερής, που ουσιαστικά έχει κλείσει εδώ και χρόνια.


ΠΗΓΗ:http://epirusgate.blogspot.com/