Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Διαβάστε τι γράφουν "ΤΑ ΝΕΑ" για τους εκπαιδευτικούς και πώς το πολιτικό σύστημα ξεφτελίζει τους εκπαιδευτικούς και την εκπαίδευση- Εχει και Κέρκυρα το δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας- Για να κάνετε συγκρίσεις

Το υπουργείο Παιδείας, εκμεταλλευόμενο τον υψηλό βαθμό ανεργίας των νέων πτυχιούχων καθηγητών πανεπιστημιακών σχολών και έχοντας στα συρτάρια του περίπου 60.000 αιτήσεις, προσλαμβάνει κάθε χρόνο 10.000-11.000 ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς.


Oυσιαστικά, οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί καλούνται να εξαγοράσουν.............
 με τη δωρεάν εργασία τους την ελπίδα μιας προϋπηρεσίας που έπειτα από 3-4 χρόνια ενδέχεται να τους οδηγήσει σε μόνιμο διορισμό.


Είναι γνωστή, αρκετά χρόνια τώρα, η συμπεριφορά της Πολιτείας προς τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς. Μεσαιωνική εργασιακή πραγματικότητα, με 350 ευρώ μισθό μηνιαίως, με καθυστέρηση μέχρι και 12 μήνες για την καταβολή των δεδουλευμένων, με απουσία οποιωνδήποτε περιθωρίων για ανάπτυξη εκπαιδευτικής και παιδαγωγικής σχέσης με τους μαθητές και κυρίως με διαρκείς θυσίες για την εξαγορά, μέσα από την απλήρωτη εργασία, μιας προϋπηρεσίας που έπειτα από χρόνια ενδέχεται να οδηγήσει στον διορισμό.


Ωστόσο, το τελευταίο χρονικό διάστημα, αιφνιδιαστικές, απροειδοποίητες απολύσεις στη μέση της χρονιάς συνθέτουν με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο το παζλ μιας πολιτικής στην οποία η υπονόμευση της προσωπικής και της επαγγελματικής αξιοπρέπειας των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών αναδεικνύονται σε εγγενή χαρακτηριστικά της.




Η ΕΛΠΙΔΑ
Εξαγοράζουν με τη δωρεάν εργασία τους την ελπίδα μιας προϋπηρεσίας που έπειτα από 3-4 χρόνια θα τους οδηγήσει σε διορισμό


«Τελευταία στιγμή με έδιωξαν»


ΠΡΙΝ ΑΠΟ το τέλος Δεκεμβρίου προστίθεται άλλη μία απόλυση, αυτή τη φορά από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης. Όπως καταγγέλλει η ωρομίσθια εκπαιδευτικός, πριν αποδεχθεί την πρόσληψή της ρώτησε αν η απασχόληση θα ήταν πρόσκαιρη και της απάντησαν αρνητικά (15/10/2009). Όμως, την 1η Δεκεμβρίου 2009 της ανακοίνωσαν ότι απολύεται λόγω επιστροφής στο σχολείο (2ο ΓΕΛ Χορτιάτη) μόνιμου εκπαιδευτικού (τρίτεκνης) που παρουσιάστηκε την 1/9/2009 στη Διεύθυνση με απόσπαση από την Πάρο και πήρε τρίμηνη άδεια μητρότητας που θα έληγε την 1/12/2009! Ήξεραν δηλαδή από τη Διεύθυνση ότι θα την απέλυαν στις 1/12/2009.


Χαλκιδική
Παρόμοιο γεγονός συνέβη στις αρχές του νέου χρόνου, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα βορειότερα, στη Χαλκιδική. Δύο ωρομίσθιες καθηγήτριες ΠΕ07 απομακρύνονται καταχρηστικά από τα σχολεία όπου είχαν τοποθετηθεί (2ο Γυμνάσιο Μουδανιών και Γυμνάσιο Ν. Φώκαιας) από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χαλκιδικής μόλις έναν μήνα μετά την πρόσληψή τους και κινδυνεύουν άμεσα με απόλυση μετά την τοποθέτηση στη θέση τους εκπαιδευτικού που επέστρεψε από άδεια.




«Στον δρόμο μου είπαν δεν σε χρειαζόμαστε»


ΣΤΙΣ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ο Διονύσης Πλακιάς, ωρομίσθιος εκπαιδευτικός πληροφορικής (ΠΕ19), έλαβε ένα τηλεφώνημα από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Ρωτήθηκε αν ενδιαφέρεται να εργαστεί σε σχολείο του νομού. Αφού απάντησε καταφατικά, του είπαν ότι θα επικοινωνήσουν ξανά μαζί του σε λίγο για να του ανακοινώσουν τον ακριβή αριθμό ωρών και το σχολείο όπου θα εργαζόταν.


Μισή ώρα αργότερα του τηλεφώνησαν από το ίδιο τηλέφωνο να μεταβεί αυθημερόν στα γραφεία για να υπογράψει σύμβαση για 10ωρη εργασία στο 1ο Γυμνάσιο της Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, όπου θα άρχιζε να εργάζεται από την ίδια ημέρα (Παρασκευή 15 Ιανουαρίου).


Καθ΄ οδόν από Καρδίτσα για Βόλο και ώρα 10.05, ενώ βρισκόταν στη Λάρισα, του τηλεφώνησαν ξανά και του ανακοίνωσαν ότι «ο προϊστάμενος είπε ότι επιστρέφει ένας συνάδελφος από άδεια και δεν σε χρειαζόμαστε».


Καρδίτσα
Λίγες ημέρες πριν, στις 18 Δεκεμβρίου 2009, απολύθηκαν από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας πέντε ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που είχαν προσληφθεί λίγες εβδομάδες νωρίτερα.


Κέρκυρα
Την ίδια περίοδο, λίγες ημέρες πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Κέρκυρας απέλυσε ωρομίσθια εκπαιδευτικό δύο μήνες από την πρόσληψή της και αφού χρειάστηκε να μετακομίσει από τη Θεσσαλονίκη στην Κέρκυρα για περίπου 300 ευρώ τον μήνα. Ο λόγος ήταν ότι στους καθυστερημένους διορισμούς που έγιναν στις 14 Δεκεμβρίου, αν και από το ΠΥΣΔΕ Κέρκυρας δόθηκε ένα κενό της συγκεκριμένης ειδικότητας (αισθητική ΠΕ18.05), το υπουργείο διόρισε τρεις και ενώ ο προϊστάμενος είχε δεσμευτεί πριν προχωρήσει σε απόλυση να συζητήσει τουλάχιστον το θέμα στο ΠΥΣΔΕ, προτίμησε να ανακοινώσει την απόλυση στην εκπαιδευτικό τις γιορτές.