Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Επανεξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κάρολος Παπούλιας

Σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, επανεξελέγη Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ο κ. Κάρολος Παπούλιας.
Κατά τη διάρκεια ονομαστικής, φανερής ψηφοφορίας, εψήφισαν 298 βουλευτές, από τους οποίους 266 ψήφισαν υπέρ και 32 παρών, ενώ 2 βουλευτές ήταν απόντες.
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος ανακοίνωσε στην Ολομέλεια ότι η ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Μαρτίου.
Μετά το πέρας της ονομαστικής ψηφοφορίας,.................
ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, συνοδευόμενος από τους Αντιπροέδρους του Σώματος Γρηγόρη Νιώτη, Ροδούλα Ζήζη, Ευάγγελο Αργύρη, Βύρωνα Πολύδωρα, Βέρα Νικολαΐδου, Βαΐτση Αποστολάτο και Αθανάσιο Λεβέντη επισκέφτηκαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο γραφείο του, για να του αναγγείλουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.


Πρόεδρος της Βουλής: «Τιμούμε τις εξαιρετικές πολιτικές αρετές
και το υψηλό πολιτικό ήθος»


Προσφωνώντας τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Πετσάλνικος τόνισε:
«Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
έχω την εξαιρετική τιμή, με την ιδιότητα του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, να σας ανακοινώσω επισήμως ότι η Εθνική Αντιπροσωπεία, με τη μεγάλη πλειοψηφία των 266 ψήφων, σας δίνει την εντολή να ασκήσετε για μια ακόμη πενταετία τα καθήκοντα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Κύριε Πρόεδρε,
καλείστε να συνεχίσετε να ασκείτε τα συνταγματικά σας καθήκοντα σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις. Σε μια περίοδο που όλοι μας καλούμαστε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να βγει η πατρίδα μας από την κρίση.
Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι διάφοροι επιχειρούν να εμφανίσουν τη χώρα μας εγκλωβισμένη σε αδιέξοδα, επιδιώκουν να καλλιεργήσουν κλίμα απαισιοδοξίας. Πιστεύω όμως ότι όλοι μας -ηγεσία και πολίτες- θα εργασθούμε συντεταγμένα και μεθοδικά, με πίστη στις ανεξάντλητες δυνάμεις του λαού μας και στις δυνατότητες αυτού του τόπου, για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Και θα το πετύχουμε.


Κύριε Πρόεδρε,

η Βουλή των Ελλήνων, εμείς οι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, εκφράζοντας τα ανυπόκριτα και ειλικρινή αισθήματα του προς το πρόσωπό σας, σας τιμούμε για τις εξαιρετικές πολιτικές αρετές σας και το υψηλό πολιτικό σας ήθος.
Στην πρώτη θητεία σας, με νηφαλιότητα και σύνεση, αλλά και με πολύ ανθρώπινο τρόπο εκφράσατε τις ευαισθησίες και τα δημοκρατικά φρονήματα του ελληνικού λαού, επεμβαίνοντας με τον εύστοχο λόγο σας σε περιόδους απαιτητικές και δύσκολες.
Λιτός και πάντα προσιτός στους πολίτες, διατρέξατε τη χώρα αλλά βρεθήκατε και σε κάθε γωνιά της γης, όπου βρίσκονται Έλληνες, όπου χτυπάει η καρδιά του ελληνισμού.
Εκπροσωπήσατε επάξια τη χώρα διεθνώς και υποδεχθήκατε εδώ ηγέτες άλλων χωρών εκπροσωπώντας τον ελληνικό λαό με αξιοπρέπεια, προασπιζόμενος τα δίκαια και δικαιώματα της χώρας, αλλά και τα ιδανικά της ελευθερίας και της ειρήνης.
Με σεβασμό στον πολίτη και στους θεσμούς, αγωνισθήκατε στο πλαίσιο των νόμων και του Συντάγματος, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, για το καλό της πατρίδας.
Εκφράσατε την εθνική ενότητα, μακριά από πολιτικές αντιδικίες και σκοπιμότητες.
Κύριε Πρόεδρε,
σήμερα είναι μια εξαιρετική ημέρα για την Ελλάδα, για την Κοινοβουλευτική μας Δημοκρατία. Η επανεκλογή σας και μάλιστα με αυτή την ευρύτατη εμπιστοσύνη που εκφράσθηκε στο πρόσωπό σας, σηματοδοτεί εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δημόσιας ζωής που δικαιολογούν την αισιοδοξία μας για το μέλλον.
Επιτρέψτε μου λοιπόν να σας εκφράσω, ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, εκ μέρους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αλλά και προσωπικώς, τις θερμότερες ευχές για την επιτυχή εκπλήρωση των καθηκόντων σας ως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και κατά την διάρκεια της δεύτερης θητείας σας, για το καλό της Πατρίδας και της Δημοκρατίας, για το καλό του Έθνους και του λαού μας.


Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Να στρατευτούμε για μια ιστορική μετάβαση»


Στην αντιφώνηση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε τα εξής:
«Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Αντιπρόεδροι,
Είναι μεγάλη η τιμή που μου γίνεται αλλά και πολύ μεγαλύτερη η ευθύνη που αναλαμβάνω σαν Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ευχαριστώ τους εκπροσώπους του λαού για την τιμή που μου έγινε. Είναι ανάγκη, για να ξεπεράσουμε την κρίση, να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Και πρέπει να βελτιώσουμε την απόδοση των θεσμών της Ελληνικής Πολιτείας.
Ένα δίκαιο, ισχυρό και αποτελεσματικό κράτος μπορεί να ανατρέψει τη σημερινή κατάσταση και να ανοίξει δρόμους καλύτερους και ευτυχέστερους για τον ελληνικό λαό.
Έχουμε όλοι μας το καθήκον και Πολιτεία και πολίτες, να στρατευτούμε για μια ιστορική μετάβαση. Και στην αντίπερα όχθη πρέπει να βρεθούμε όλοι μαζί ενωμένοι. Σε αυτή την προσπάθεια στρατεύομαι μαζί σας. Σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε».