Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Βουλευτές του ΚΚΕ επανφέρουν το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων- Η φωτό από τη χαριστική βολή που ρίχνουν γερμανοί ναζί σε πατριώτες στα Ιερά Καλάβρυτα- Αφιερωμένη στην κ. Μέρκελ και το οικονομικό της επιτελείο

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών
Θέμα: Να διεκδικήσει η κυβέρνηση τις γερμανικές αποζημιώσεις και οφειλές
προς τη χώρα μας.
Όπως επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων, η Ο.Δ. Γερμανίας οφείλει στη χώρα μας σε ονομαστικές αξίες του 1938, 7.500 εκ. € για το δάνειο που οι κατοχικές δυνάμεις εξανάγκασαν τη χώρα μας να τους παράσχει, πέραν βεβαίως των εξόδων συντήρησης των κατοχικών στρατευμάτων, στα οποία μας υποχρέωσαν.
Αυτά, πέραν των αποζημιώσεων που οφείλουν
 προς τα θύματα των θηριωδιών των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής, σε βάρος των κατοίκων της χώρας. Ενώ οφείλουν και την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που αφαίρεσαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής από τα μουσεία μας και τους αρχαιολογικούς χώρους.
Συνολικά οι οφειλές της Ο.Δ. Γερμανίας προς την Ελλάδα, σε σημερινή αξία, ξεπερνούν τα 70 δισεκατομμύρια €.
Όμως οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, με διάφορες μεθοδεύσεις, κατάφεραν μέχρι τη σύναψη της οριστικής συνθήκης ειρήνης (2 συν 4) που υπεγράφη στη Μόσχα το 1990, να αναβάλουν την εξόφληση του χρέους τους. Από το χρόνο αυτό όμως, με βάση το διεθνές δίκαιο, οι οφειλές αυτές είναι απαιτητές από τη χώρα μας.
Ωστόσο, καμία κυβέρνηση, είτε της Ν.Δ. είτε του ΠΑ.ΣΟ.Κ., δεν διεκδίκησε μέχρι σήμερα, 19 χρόνια μετά, τις οφειλές αυτές. Οι ευθύνες όλων των μεταπολεμικών κυβερνήσεων είναι δεδομένες, γιατί όχι μόνο δεν διεκδίκησαν τα οφειλόμενα, αλλά έβαλαν και εμπόδια στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.


ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ Υπουργοί, αν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανταποκριθεί στο καθήκον της και να διεκδικήσει τώρα – άμεσα, τα πλέον των 70 δις. € που οφείλει η Ο.Δ. Γερμανίας στην Ελλάδα και πρώτα από όλα, την επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου που πήρε η ναζιστική Γερμανία από τη χώρα μας.


Οι βουλευτές
Σπύρος Χαλβατζής


Θανάσης Παφίλης


Λιάνα Κανέλλη


Γιώργος Μαρίνος


Αντώνης Σκυλλάκος