Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

ΟΜΙΛΙΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ κ. Α. ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ GREEK-RUSSIAN TOURISM & PROPERTY

Στην νέα στρατηγική για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού αναφέρθηκε η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Α. Γκερέκου σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα με θέμα “GREEK-RUSSIAN TOURISM & PROPERTY: CHALLENGES& OPPORTUNITES FOR ST PETERSBURG”
Η κ. Γκερέκου στην ομιλία της επισήμανε ότι με βάση τη νέα στρατηγική θα δοθεί...
βαρύτητα και στον θεματικό τουρισμό ενώ η τουριστική ανάπτυξη θα εξελιχθεί εφεξής με όρους σεβασμού στο περιβάλλον. Επίσης, αναφέρθηκε και στον συνεδριακό τουρισμό τονίζοντας ότι «ήδη προωθούνται οι διαδικασίες για την κατασκευή του Μητροπολιτικού Συνεδριακού Κέντρου στο γήπεδο του Τάε Κβο Ντο στο Π. Φάληρο και αισιοδοξούμε ότι σύντομα η Ελλάδα, θα προσελκύει μεγάλα παγκόσμια Συνέδρια με χιλιάδες συμμετέχοντες».


 ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ


«Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου σήμερα, πρώτα απ’ όλα γιατί έχω την αίσθηση, ότι βρίσκομαι σε μια συνάντηση μεταξύ «παλαιών φίλων» και γνωστών. Γιατί πιστεύω, ότι αυτό είναι και το βασικό χαρακτηριστικό της σχέσης μεταξύ των δύο λαών Ελλάδας και Ρωσίας: είμαστε παλαιοί φίλοι και συνοδοιπόροι, μέσα σε εκατοντάδες χρόνια ιστορίας. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από τα 182 χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χώρων. Οι δύο χώρες μας έχουν άρρηκτους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, που εδράζονται μεταξύ άλλων στις ίδιες πνευματικές και πολιτιστικές αξίες, καθώς και σε κοινές ιστορικές μνήμες. Σήμερα, στον πολιτικό τομέα, οι ελληνορωσικές σχέσεις χαρακτηρίζονται από πνεύμα στενής συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Στον οικονομικό και ενεργειακό τομέα παρατηρείται μακρόπνοη συνεργασία, ενώ στο πολιτιστικό, υπάρχουν ευρείες προοπτικές συνεργασίας, ένεκα του πολιτιστικού πλούτου των δύο χωρών. Το περιβάλλον στο οποίο όμως βρισκόμαστε τη στιγμή αυτή, κάθε άλλο παρά ευοίωνο είναι για όλους μας. Η οικονομική κρίση είναι μια πραγματικότητα – και δεν πρόκειται απλά για κρίση χρηματιστηριακών αξιών αλλά για κρίση της πραγματικής οικονομίας και της καθημερινότητας των Πολιτών σχεδόν όλου του κόσμου.
Ίσως το μεγαλύτερο πλήγμα που έχει δεχτεί η παγκόσμια κοινότητα από την οικονομική κρίση, έχει να κάνει με την εγκαθίδρυση ενός γενικευμένου κλίματος ανασφάλειας παντού, στα πάντα και για τα πάντα. Και μέσα στο κλίμα αυτό – όπως είναι λογικό άλλωστε – ένα από τα πρώτα πεδία που επηρεάστηκαν έντονα αρνητικά, ήταν και αυτό του Τουρισμού. Κατά την προσωπική μου όμως άποψη, το «ταξίδι» δεν μπορεί πάντα να θεωρείται ως μια «περιττή πολυτέλεια» αλλά είναι και μια βαθιά ανθρώπινη ανάγκη, που θα την επιζητούμε έστω και αν οι συνθήκες μας δυσκολεύουν. Υπάρχει φυσικά κάμψη στα παγκόσμια μεγέθη του Τουρισμού τα τελευταία χρόνια. Όμως δεν πιστεύω ότι το ταξίδι, ο τουρισμός και η ταξιδιωτική αναψυχή, είναι κάτι που θα το διαγράψουμε εύκολα από τις ανάγκες μας. Και για τους λόγους αυτούς, αισιοδοξώ ότι το τέλος της κρίσης στον Τουρισμό, δεν θα είναι μακριά.
Ήδη τα πρώτα μηνύματα που έχουμε από τα early bookings μας επιτρέπουν να έχουμε μια κάποια συγκρατημένη αισιοδοξία. Και αυτό ισχύει και για την τουριστική αγορά της Ρωσίας. Τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αν συνυπολογίσει κανείς, αφενός μεν την υποχώρηση του ευρώ έναντι του ρουβλιού - με τη συναλλαγματική ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 40,6 ρούβλια ανά ευρώ - και αφετέρου τη διατήρηση των τιμών των ξενοδοχείων στο επίπεδο του 2009. Θέλω να επιβεβαιώσω και από τη θέση αυτή σήμερα, ότι για την Ελλάδα, η Ρωσία αποτελεί μια προνομιακή χώρα εισερχομένου τουρισμού.
Ο Ρώσος τουρίστας ήταν πάντοτε ιδιαίτερα καλοδεχούμενος στην Ελλάδα. Οι Έλληνες εκτιμούν τους Ρώσους επισκέπτες για την καλλιέργειά τους, το υψηλό τους επίπεδο αλλά και τις κοινές πολιτισμικές και θρησκευτικές καταβολές – και πιστεύω ότι και οι Ρώσοι επισκέπτες, εκτιμούν την Ελλάδα για το θαυμάσιο κλίμα της, τη θάλασσα, τον πολιτισμό, τη γαστρονομία και τους φιλόξενους ανθρώπους της. Όμως δικός μας στόχος, είναι να προσπαθούμε να γινόμαστε διαρκώς καλύτεροι. Επιθυμούμε η Ελλάδα να γίνει μία χώρα η οποία προσφέρει τουρισμό υψηλού επιπέδου – αλλά αυτό ακριβώς το είδος του τουρισμού, σημαίνει πρώτα απ’ όλα υψηλό επίπεδο υποδομών και υπηρεσιών. Και φυσικά στους δύσκολους καιρούς σαν κι αυτούς που ζούμε, σημαίνει και θετική σχέση μεταξύ κόστους και παρεχόμενης υπηρεσίας.
Η νέα στρατηγική μας στον Τουρισμό, στοχεύει πρώτα απ’ όλα στο να καταφέρει η χώρα να εκμεταλλευθεί όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει στον Τομέα αυτό. Οι εναλλακτικές μορφές Τουρισμού θα ενισχυθούν και θα προβληθούν – το ίδιο και ο θεματικός τουρισμός. Η τουριστική ανάπτυξη θα εξελιχθεί στο εφ’ εξής, με όρους σεβασμού στο περιβάλλον και η περιβαλλοντική ευαισθησία των επιχειρηματιών του τουρισμού θα επιβραβεύεται. Θα επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας σε συγκεκριμένους τομείς όπως ο Συνεδριακός Τουρισμός. Ήδη προωθούνται οι διαδικασίες για την κατασκευή του Μητροπολιτικού Συνεδριακού Κέντρου στο γήπεδο του Τάε Κβο Ντο στο Π. Φάληρο και αισιοδοξούμε ότι σύντομα η Ελλάδα, θα προσελκύει μεγάλα παγκόσμια Συνέδρια με χιλιάδες συμμετέχοντες. Με οργανωμένο επίσης αναπτυξιακό πλαίσιο, σκοπεύουμε να ενισχύσουμε προνομιακά τον τουρισμό υπαίθρου και τον θρησκευτικό τουρισμό. Στόχος μας είναι αφ’ ενός να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε με τον κατάλληλο περιβαλλοντικό τρόπο, όλες τις περιοχές εκείνες τις περιοχές της ηπειρωτικής κυρίως Ελλάδας, οι οποίες δεν έχουν προβληθεί τόσο πολύ όσο τα νησιά μας και αφ’ ετέρου, στο επίπεδο του θρησκευτικού τουρισμού, να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε τα ασύγκριτα θρησκευτικά μνημεία και τους τόπους τους οποίους διαθέτουμε ως χώρα, παράλληλα με τα έθιμα και τις περιόδους εορτών. Είναι γνωστοί οι ιστορικοί, θρησκευτικοί και πολιτισμικοί δεσμοί των δύο λαών. Η συνένωση των Υπουργείων Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης σε ένα Υπουργείο, σηματοδοτεί την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας για την αξιοποίηση αυτού του πλούτου. Η συνένωση αυτή, μεταξύ άλλων, προσδοκούμε να δημιουργήσει σημαντικές συνέργειες με το Υπουργείο Εξωτερικών και τις εκκλησίες Ελλάδας και Ρωσίας, ώστε να διευκολυνθεί ο ρωσικός θρησκευτικός τουρισμός. Άλλωστε, προέρχομαι από μια πόλη της Ελλάδας για τον πολιούχο της οποίας είναι γνωστή η λατρεία του ρωσικού λαού.
Αυτά τα πεδία στα οποία σκοπεύουμε να αναπτυχθούμε τουριστικά στο άμεσο μέλλον, είναι πεδία τα οποία αφορούν με προνομιακό τρόπο την τουριστική αγορά της Ρωσίας. Θα πρέπει να πω εδώ, ότι υπάρχει μια αυξανόμενη ροή τουριστικών ρευμάτων μεταξύ των δύο χωρών μας – γιατί δεν θα πρέπει εδώ να ξεχνάμε ότι η Ρωσία είναι ήδη ένας από τους δημοφιλείς προορισμούς και για τους Έλληνες τουρίστες. Σε ότι αφορά το εισερχόμενο ρεύμα επισκεπτών από τη Ρωσία προς την Ελλάδα, στόχος μας είναι να το ενδυναμώσουμε με κάθε τρόπο. Στοχεύουμε στον πολλαπλασιασμό των διμερών συνεργασιών στον τομέα του τουρισμού και στην αξιοποίηση κάθε δυνατής ευκαιρίας που θα υπάρξει στο μέλλον.
Υπάρχουν ακόμη σημεία τα οποία μπορούν και πρέπει να βελτιωθούν. Ένα από αυτά είναι και οι διαδικασίες έκδοσης βίζας που απαιτείται τη στιγμή αυτή για τους επισκέπτες από τη Ρωσία. Όσο και αν έχει υπάρξει μια βελτίωση τα τελευταία χρόνια – κυρίως στον πολλαπλασιασμό των visa centres αλλά και του απαιτούμενου χρόνου έκδοσης – το πρόβλημα παραμένει ακόμη υπαρκτό. Για μια χώρα όπως η Ρωσία, τα τρία κέντρα έκδοσης visa που διαθέτουμε τη στιγμή αυτή εκεί, σίγουρα δεν είναι αρκετά. Επίσης η απαιτούμενη γραφειοκρατία, εκτιμούμε ότι υπάρχει περιθώριο να μειωθεί ακόμη περισσότερο, πάντα φυσικά στα πλαίσια που μας επιτρέπει η τήρηση των κανόνων της Συνθήκης Σέγκεν. Για το σκοπό αυτό, ήδη βρισκόμαστε σε επαφές και συνεννοήσεις με το Υπουργείο Εξωτερικών και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις.
Στο επίπεδο των υπηρεσιών επίσης, θα φροντίσουμε να ενισχυθεί κατά το δυνατόν περισσότερο η παρουσία ρωσόφωνου προσωπικού στις πηγές παροχής τουριστικών υπηρεσιών, ούτως ώστε ο Ρώσος επισκέπτης να διευκολύνεται ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα μας.
Τέλος, κατανοούμε την ανάγκη η Ελλάδα να προβληθεί με ακόμη εντονότερο τρόπο στη Ρωσική τουριστική αγορά και αυτό έχουμε σκοπό να το πράξουμε σε κεντρικό επίπεδο. Μέχρι στιγμής, η δουλειά που έχει γίνει από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις στο επίπεδο προβολής της χώρας, είναι πολλαπλάσια αυτής που έχει γίνει από τις κεντρικές υπηρεσίες – και αυτό έχουμε σκοπό να το βελτιώσουμε. Η παρουσία της χώρας στις δύο μεγάλες τουριστικές εκθέσεις στη Μόσχα σε λίγο καιρό από τώρα, θα είναι δυναμική και θέλουμε να σηματοδοτήσει μια νέα πορεία της Ελληνικής τουριστικής αγοράς στη Ρωσία.
Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε και να προβάλλουμε το τεράστιο ιστορικό, αρχαιολογικό, θρησκευτικό, πολιτισμικό, γαστρονομικό και αξιακό απόθεμα που διαθέτουμε. Στόχος μας είναι να εξακολουθήσουμε να πρωταγωνιστούμε στο παγκόσμιο στερέωμα ως τουριστικός προορισμός. Πεποίθησή μας είναι ότι ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει αφενός τη δίοδο εξόδου από την κρίση και αφετέρου τον οδηγό για την επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας».