Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΑΝΘΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

ΠΡΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Με θέμα «κερκυραϊκές αθλητικές υποδομές στον 21ο αιώνα . Πραγματικότητα – προοπτική»


ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΕΑΚΚ
Οφείλουμε να ξεκινήσουμε με δύο κεντρικές παρατηρήσεις :
1. Το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Κέρκυρας (ΕΑΚΚ) αποτελεί ακόμα και σήμερα το μοναδικό μεγάλο αθλητικό συγκρότημα του νομού μας, γεγονός που προσδιορίζει την σημασία του και
2. Το ΕΑΚΚ ως ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) είναι ένα κρατικό, ένα δημόσιο συγκρότημα αθλητικών εγκαταστάσεων, με ότι αυτό συνεπάγεται . Πρόκειται δηλ. για αθλητικές εγκαταστάσεις που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από την ελληνική πολιτεία (Γενική Γραμματεία Αθλητισμού) και σε φυσική επέκταση από τον έλληνα - κερκυραίο φορολογούμενο. Οι αφετηριακές αυτές παρατηρήσεις έχουν σημασία γιατί καθορίζουν δύο κρίσιμα θέματα . Ποιος είναι ο ουσιαστικός ιδιοκτήτης του ΕΑΚΚ και ποιος ο βασικός χρήστης των υπηρεσιών που προσφέρει ή που μπορεί να προσφέρει το ΕΑΚ Κέρκυρας. Ουσιαστικός και αποκλειστικός ιδιοκτήτης είναι το ελληνικό κράτος και βασικός, αδιαμφισβήτητος χρήστης είναι η νέα γενιά, οι πολίτες , ο κερκυραϊκός λαός γενικότερα. Εντός του ευρύτερου συνόλου που αναφερθήκαμε ανήκει και ο οργανωμένος, ο σωματειακός αθλητισμός, στους αθλητικούς τομείς – φυσικά- που το ΕΑΚΚ έχει τις στοιχειώδεις υποδομές να προσφέρει υπηρεσίες.
Για τις υποδομές του ΕΑΚΚ έχουν, κατά περιόδους, ειπωθεί πολλά. Αυτό ίσχυσε και...
 την προηγούμενη περίοδο που διάφορα προβλήματα του κέντρου απασχόλησαν τα τοπικά ΜΜΕ. Εμείς οι εργαζόμενοι ζούμε και γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα υποδομών και τα γενικότερα λειτουργικά θέματα του ΕΑΚΚ. Όλες οι αντικειμενικές και καλοπροαίρετες παρατηρήσεις που αφορούν τις υποδομές του αθλητικού κέντρου συγκλίνουν στα εξής συμπεράσματα:
α) Οι υποδομές – εγκαταστάσεις είναι παλιές εγκαταστάσεις. Το εθνικό στάδιο λειτουργεί από το 1957, το κολυμβητήριο από το 1979, το κλειστό γυμναστήριο από το 1981. Μοναδική νέα εγκατάσταση (και σε νομαρχιακό επίπεδο) το κλειστό προπονητήριο που λειτουργεί από το 2007.
β) Οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης από τη φυσιολογική φθορά ,υπήρξαν «παραδοσιακά» αποσπασματικές, ελλιπείς, χωρίς φαντασία και προοπτική, χωρίς σχέδιο που να οδηγεί σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Συνήθως χωρίς επαρκή χρηματοδότηση ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις σπάταλες και σε απελπιστικά λάθος κατεύθυνση. Τα παραδείγματα είναι αρκετά, δεν χρειάζεται ειδική αναφορά. Εκεί, όμως ,που έχει σημασία μια συγκεκριμένη αναφορά είναι στο γεγονός ότι η «λογική» του φαίνεσθε λειτουργεί πολλές φορές ως αντίπαλος της ουσίας. Έτσι π.χ. ο χλοοτάπητας του σταδίου ανανεώνεται τακτικά τα τελευταία χρόνια, με λάθος προϋποθέσεις (χωρίς υποδομή αντοχής) και επιπλέον αντιοικονομικά, ενώ σοβαρότατες ανάγκες του εθνικού σταδίου που έχουν αντικειμενική προτεραιότητα (εξέδρα, αίθουσα γυμναστικής, αποδυτήρια τουαλέτες μηχανοστάσιο, μηχανήματα, αισθητικές παρεμβάσεις κλπ.) παρουσιάζουν τραγικές ελλείψεις. Η αναφορά αυτή ας θεωρηθεί ως συμβολικό παράδειγμα. Σε όλες τις εγκαταστάσεις (κολυμβητηρίου, γυμναστηρίου, σταδίου) υπάρχουν άμεσες ανάγκες παρεμβάσεων και συντήρησης του μηχανολογικού τους εξοπλισμού των κτηριακών και των λειτουργικών υποδομών. Αυτές οι ανάγκες παρεμβάσεων είναι εντοπισμένες και γνωστές. Χωρίς όμως την επαρκή χρηματοδότηση,τα προβλήματα διογκώνονται και η κατάσταση χειροτερεύει.
γ) Το προσωπικό, οι εργαζόμενοι του ΕΑΚΚ, μειώνονται χρόνο με το χρόνο. Το οργανόγραμμα του ΕΑΚΚ (των αρχών της δεκαετίας του ’80, με λιγότερες ανάγκες τότε) προβλέπει 19 εργαζόμενους. Σήμερα υπάρχουν 10, μαζί με το διοικητικό προσωπικό ενώ 2 συνάδελφοι έχουν εξασφαλίσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και θα αποχωρήσουν την επόμενη περίοδο. Μία καθαρίστρια, μίας βάρδιας μαζί με μία εποχιακή υπάλληλο όταν υπάρχει εποχιακή, σε ένα χώρο 7000 m2, που φιλοξενεί καθημερινά εκατοντάδες και χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως νέα παιδιά, είναι ένα παράδειγμα που δίνει παραστατικά την εικόνα. Σήμερα δεν καλύπτονται πλέον ούτε οι βασικέ ανάγκες επιστασίας και λειτουργίας των χώρων. Το ΕΑΚΚ χρειάζεται άμεσα ενίσχυση σε προσωπικό. Αυτό μπορεί να γίνει με νέες προσλήψεις αλλά και με μετατάξεις ενδιαφερομένων. Σε κάθε περίπτωση όμως χρειάζεται άμεση ενίσχυση. Ωστόσο και σε αυτές τις συνθήκες το προσωπικό του ΕΑΚΚ διαχειρίζεται την αδιάκοπη καθημερινότητα με τρόπο που αντιμετωπίζει εύρυθμα στις βασικές λειτουργικές ανάγκες και κυρίως εντός ενός πλαισίου ομαλότητας που είναι απαραίτητο σε ένα μαζικό κοινωνικό χώρο.
δ) Το μοντέλο διοίκησης του ΕΑΚΚ παρουσιάζει αναμφίβολα λειτουργικές αδυναμίες. Οι συχνές αλλαγές των Διοικουσών Επιτροπών με τα πολιτικά – κομματικά – κριτήρια που τις συνοδεύουν, δυσχεραίνουν τη γενικότερη λειτουργία. Όλες οι ΔΕ καθυστερούν συνήθως να αντιληφθούν τα δομικά ζητήματα του ΕΑΚΚ και είναι αναμφίβολα δέσμιες των πολιτικών προαπαιτούμενων που αφορούν την τοποθέτηση τους. Η πραγματικότητα αυτή επηρεάζει αρνητικά την προσπάθεια βελτίωσης των υποδομών και επίσης το διεκδικητικό πνεύμα που απαιτείται να υπάρχει και να εκφράζεται. Ένα νέο διοικητικό μοντέλο, σύγχρονο, αντικειμενικό, αποτελεσματικό, είναι αναμφίβολα ουσιώδες ζητούμενο και προϋπόθεση μιας σοβαρής προσπάθειας ανάταξης. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να προβληματιστεί συλλογικά, να προτείνει και να διεκδικήσει λύση το αθλητικό κίνημα της Κέρκυρας. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα ήταν ένα σοβαρό βήμα προόδου. Το ΕΑΚΚ των ισορροπιών, των συντεχνιών, των τοποτηρητών, του λαϊκισμού, πρέπει να μείνει πίσω, πρέπει να γίνει παρελθόν.
Με δεδομένο τον – φυσιολογικά – περιορισμένο χώρο και χρόνο διατύπωσης των θέσεων και σκέψεων μας, θα κωδικοποιήσουμε ορισμένες προτάσεις ως εξής:
• Το ΕΑΚΚ έχει άμεση ανάγκη ανάπλασης, αναδιάταξης και αναγέννησης με στόχο να
μετασχηματιστεί σε ένα λειτουργικό κοινωνικό χώρο, ανοιχτό στη νεολαία και το λαό της Κέρκυρας, ένα χώρο πού η αθλητική δραστηριότητα θα συναντήσει την πολιτιστική έκφραση. Μια νέα αντίληψη για το ΕΑΚΚ είναι δυνατόν να οδηγήσει σε ένα άλμα προόδου που θα ανέβαζε συνολικά τον πήχη των απαιτήσεων.
• Το ΕΑΚΚ έχει τις δυνατότητες, τις βάσεις, τους χώρους και τις προϋποθέσεις να βελτιωθεί
ουσιαστικά και να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στη νέα δεκαετία που έχουμε μπροστά μας. Εκτιμούμε όμως, ότι χρειάζεται ,πρωτίστως, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων που θα στοχεύει σε ένα επίσης σχεδιασμένο αποτέλεσμα τόσο από τεχνική – λειτουργική όσο και από αισθητική σκοπιά. Οι αποσπασματικές παρεμβάσεις δεν βελτιώνουν την κατάσταση, δεν αλλάζουν την εικόνα. Χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο, χωρίς μελέτη συνολικής παρέμβασης η ουσιαστική πρόοδος είναι αδύνατη.
• Το ΕΑΚΚ χρειάζεται πόρους, χρειάζεται αποφασιστική χρηματοδότηση από τη πολιτεία.
Το γεγονός ότι είναι κρατικός οργανισμός αποτελεί – στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί - σοβαρό πλεονέκτημα που το αθλητικό κίνημα οφείλει να περιφρουρήσει και να αξιοποιήσει. Χρειάζεται γενναία και σταθερή οικονομική ενίσχυση, όμως, επαναλαμβάνουμε, χωρίς σοβαρό σχεδιασμό παρεμβάσεων οι δαπάνες δεν θα πιάσουν τόπο. Αυτό λέει η εμπειρία.
• Τέλος, το ΕΑΚΚ χρειάζεται ενίσχυση της εργαζόμενης ομάδας που το υποστηρίζει και μοχθεί σε
αυτό . Άμεση και επαρκής αύξηση του προσωπικού είναι βασικός στόχος για να προχωρήσουν σε ένα καλύτερο επίπεδο.
Πρέπει να είστε βέβαιοι αγαπητοί διοργανωτές του συνεδρίου, που με πολλούς από εσάς ζούμε μαζί καθημερινά, ότι η πρωτοβουλία σας για τη διοργάνωση του συνεδρίου αποτελεί σοβαρή προσφορά και σημαντικό βήμα που ελπίζουμε ότι θα προσφέρει υπηρεσίες και θα αποτελέσει αφετηρία θετικών εξελίξεων.


ΜΑΡΙΟΣ ΑΝΘΗΣ
Αντιπρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων
Αθλητικών Εγκαταστάσεων Βορειοδυτικής Ελλάδας.
Εργαζόμενος στο ΕΑΚ Κέρκυρας.