Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Η ομιλία του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σωκράτη Ξυνίδη στο ΕΣ στη Θεσσαλονίκη

Συντρόφισσες και σύντροφοι, Πρόεδρε,
Νομίζω ότι έχει γίνει πλέον αντιληπτό από όλους μας, ότι αυτή η Σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, γίνεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και αποφασιστική συγκυρία. Είναι δύσκολη, γιατί πρέπει να πετύχουμε δύο πράγματα: Πρώτον, να ξεφύγουμε ως χώρα από τη δίνη της χρεοκοπίας και δεύτερον, η έξοδος από αυτή τη δίνη, από αυτή την κρίση, να έχει τη σφραγίδα των προοδευτικών αρχών και των δημοκρατικών αξιών του ΠΑΣΟΚ.
Η κρίση της Ελλάδας, η οποία είναι και κρίση ευρωπαϊκή, η οποία είναι και κρίση παγκόσμια, έχει δύο παραμέτρους και μας οδήγησαν σε αυτήν δύο πράγματα: Πρώτον, ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας μας και δεύτερον, η κερδοσκοπική επίθεση.
Όσον αφορά στο πρώτο, δηλαδή στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να πουν άλλα, όλη η χώρα, όλη η ελληνική κοινωνία, γνωρίζει ότι έχει ονοματεπώνυμο και φέρει τη σφραγίδα των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κ. Σαμαράς, μέχρι χθες, σχεδόν έλεγε ότι «δεν ξέρει κάτι περί του θέματος», έλεγε...
ότι «εκείνο που μάλλον φταίει είναι οι χειρισμοί της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, από τον Οκτώβριο και μετά». Χθες, άλλαξε γραμμή και, από το βήμα της ΓΣΕΕ, μας είπε ότι «η ευθύνη των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι δεν απέτρεψαν την αρνητική πορεία της χώρας, αλλά για το πρόβλημα, πάντως, ευθύνονται οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ».
Βέβαια, δεν απάντησε ο κ. Σαμαράς, ποια Κυβέρνηση και ποια παράταξη, αυτή που στο Υπουργικό της Συμβούλιο είχε διατελέσει και εξέχον μέλος, φόρτωσε σχεδόν με το μισό χρέος τη χώρα, τα τελευταία έξι χρόνια. Ποια Κυβέρνηση διπλασίασε το δανεισμό του τακτικού προϋπολογισμού μέσα σε μία μόνο χρονιά, το 2009.
Ποιος αύξησε τις καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου το 2009 κατά 24,4%, ποιος μείωσε τις δημόσιες επενδύσεις κατά 1,3%, ποιος αύξησε το καταβαλλόμενο ποσό για μισθούς του Δημοσίου κατά 11,2% το 2009, μία χρονιά όπου η χώρα βυθιζόταν στο χρέος. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στέρησε κάποια πράγματα από τη χώρα. Άφησε τη χώρα χωρίς πόρους, χωρίς πρόσωπο και χωρίς χρόνο.
Χωρίς πόρους, γιατί σε σχέση με αυτό που προϋπολόγισε, τετραπλασίασε το δημόσιο χρέος, το δημόσιο έλλειμμα και σε σχέση με αυτά τα οποία μας έλεγε τον Αύγουστο του 2009, το διπλασίασε, σύμφωνα με αυτό που βρήκαμε τον Οκτώβριο.
Χωρίς πρόσωπο, γιατί εξανέμισε κάθε αξιοπιστία της χώρας μας στο εξωτερικό και, χωρίς χρόνο, γιατί έδωσε την ευκαιρία στους κερδοσκόπους να εξαπολύσουν την επίθεσή τους, καθιστώντας τη χώρα μας αδύναμο κρίκο.
Εκείνο λοιπόν το οποίο έχω να πω προς τον κ. Σαμαρά, είναι ότι δεν ήσασταν άβουλοι κ. Σαμαρά, ήσασταν μοιραίοι. Η Νέα Δημοκρατία οφείλει μία διπλή συγγνώμη στον Ελληνικό λαό. Πρώτον, γιατί δημιούργησε αυτή τη δημοσιονομική κατάρρευση της χώρας και δεύτερον και κυριότερο, γιατί λιποτάκτησε. Γιατί ο κ. Καραμανλής δεν βαρέθηκε, φοβήθηκε.
Ελπίζουμε, ότι έστω και σήμερα, που διενεργείται το προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας εδώ, στη Θεσσαλονίκη, θα βρουν το θάρρος να κάνουν την αυτοκριτική τους, να σταθούν τίμια απέναντι στον Ελληνικό λαό και να αναγνωρίσουν τις ευθύνες τους.
Όμως, σε αυτή τη συγκυρία, η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε μια πιο δυνατή και μια πιο αποφασιστική Ευρώπη. Μια Ευρώπη αλληλεγγύης και όχι των ηγεμονιών. Ελπίζουμε ότι, τις επόμενες κρίσιμες ημέρες, θα αποδειχθεί πως η Ευρώπη, τουλάχιστον έτσι όπως εμείς την είδαμε, είναι κάτι βαθύτερο από το απλό άθροισμα αυτόνομων οικονομιών.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας έχει τρεις σημαντικούς σταθμούς, τρία σημεία: Τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη και διαφάνεια. Προϋπόθεση των δύο τελευταίων είναι το πρώτο, η σταθερότητα. Και πρέπει να απαντήσουμε στο πού θα βρει σήμερα η χώρα τα λεφτά για να δανειστεί, με τι επιτόκια και ποιες είναι οι δυνατότητες για να το κάνουμε αυτό.
Σε αυτή την πορεία, η Κυβέρνησή μας πήρε μέτρα αναγκαστικά και άδικα. Άδικα, γιατί υποχρεώθηκαν να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος, αυτοί οι οποίοι - εν τέλει - είχαν τη μικρότερη ευθύνη. Όμως, οφείλουμε να λάβουμε όλα εκείνα τα μέτρα προστασίας των αδύναμων πολιτών της κοινωνίας μας, οφείλουμε να απλώσουμε αυτό το δίχτυ προστασίας.
Και αυτό θα γίνει, πρώτον, προστατεύοντας το εισόδημά τους, υπολογίζοντας το κόστος ζωής και κάνοντας τους ελέγχους που πρέπει να κάνει το κράτος για τον έλεγχο των τιμών. Δεύτερον, με το διακανονισμό των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και, τρίτον, με το διακανονισμό των χρεών των επιχειρήσεων.
Η δεύτερη προϋπόθεση, ο δεύτερος σταθμός, είναι η ανάπτυξη. Και εκεί, η αναδιάταξη του ΕΣΠΑ με τον καινούργιο αναπτυξιακό νόμο, η πάταξη της γραφειοκρατίας και η απλούστευση των διαδικασιών, ο «Καλλικράτης», οι αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση, είναι εργαλεία, είναι προϋποθέσεις, είναι μέσα, που θα μας βοηθήσουν να φτάσουμε σε αυτό το στόχο.
Και βέβαια, ο πιο σημαντικός σταθμός και ο στόχος -αν θέλετε- που οφείλουμε να έχουμε ως ΠΑΣΟΚ, είναι η κοινωνική δικαιοσύνη και η διαφάνεια. Μια τέτοια κατεύθυνση δίνει το καινούργιο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε, διότι θα πρέπει να πληρώσουν όλοι, ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Γιατί δεν είναι δυνατόν κάποιοι να πληρώνουν και να υποφέρουν, και κάποιοι να κάνουν πάρτυ στην πισίνα.
Έχουν δοθεί συγκεκριμένα δείγματα γραφής για τα ζητήματα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της διαφάνειας και πιστεύουμε, ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση. Η αξιοκρατία, με το ΑΣΕΠ παντού, ο καινούργιος εκλογικός νόμος, ο νόμος για την ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία, ο νόμος για την ανάρτηση των αποφάσεων της Διοίκησης στο διαδίκτυο, ο νόμος για τη Δικαιοσύνη, η σύσταση των Εξεταστικών Επιτροπών στη Βουλή, είναι ένα μεγάλο πακέτο, που στηρίζει αυτή την κατεύθυνση.
Και βέβαια, εμείς ως Κίνημα, θέλω να πω, από το βήμα της σημερινής συνεδρίασης, θα περιφρουρήσουμε την εικόνα των στελεχών μας και των κρατικών παραγόντων. Δεν θα επιτρέψουμε να μην δίνουν πρώτα αυτοί το καλό παράδειγμα. Εμείς, ως Κίνημα, θα είμαστε πάντα στις επάλξεις, θα είμαστε πάντα μπροστά, για να εντοπίζουμε εκείνες τις συμπεριφορές που πληγώνουν την παράταξη και την κοινωνία.
Στη θέση όπου βρεθήκαμε, κάποιοι διερωτήθηκαν εάν το ΠΑΣΟΚ θα χάσει την ψυχή του. Εμείς λέμε ότι το ΠΑΣΟΚ θα βάλει την ψυχή του. Θα βάλει την ψυχή του, γιατί μόνον η ψυχή του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή που μπορεί να δώσει τον αέρα, τη δύναμη στην Κυβέρνηση, για να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Και ο στόχος των προοδευτικών δυνάμεων σήμερα δεν μπορεί να είναι άλλος από την αντιμετώπιση της κρίσης και μιας πιθανής κατάρρευσης, διότι οι προνομιούχοι θα βρουν τον τρόπο να επιβιώσουν. Αυτοί οι οποίοι δεν θα πάρουν τους μισθούς και τις συντάξεις είναι αυτοί που θα έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Άρα, αυτή η προστασία, η προστασία του κοινωνικού κράτους, είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Για να βγούμε από την κρίση, χρειαζόμαστε Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ισχυρή, σταθερή και πάνω απ' όλα, βέβαια, αποτελεσματική.
Εμείς οι ίδιοι, το ΠΑΣΟΚ, είμαστε εκείνοι που βάζουμε ψηλά τον πήχη στην Κυβέρνησή μας, δεν περιμένουμε να τον βάλει η αντιπολίτευση. Γιατί έχουμε ως στόχο να σώσουμε τη χώρα από τη δίνη της χρεοκοπίας και να βγούμε από την κρίση με αριστερή ταυτότητα. Δεν θα αποκοπούμε από τις ρίζες μας.
Σύμμαχους σε αυτή μας την πορεία έχουμε τους πολίτες, που πέρα από κοινωνικές διαστρωματώσεις και πέρα ακόμη και από κομματικές γραμμές, στηρίζουν αυτή την προσπάθεια.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Τον περασμένο Οκτώβριο, ανέλαβα μία ευθύνη και την ανέλαβα απόλυτα. Έχω δώσει μάχες στο ΠΑΣΟΚ σε κακοτράχαλα πεδία και όχι σε άνετα γραφεία. Η συγκυρία μετά τις εκλογές είχε σίγουρα τις δυσκολίες της και δεν προσπαθώ να δικαιολογηθώ. Κάποιοι είπαν ότι το κόμμα μετακόμισε στο κράτος - πολύ χαιρέκακα κιόλας. Εμείς τους λέμε, ότι τους έχουμε μια έκπληξη: έχουμε πολλούς ακόμα στο κόμμα, που θα τους βλέπουν συνεχώς μπροστά τους.
Προχωρήσαμε με όλες τις δυσκολίες στην ανασυγκρότηση των Τομέων. Ήδη, οι Γραμματείς των Τομέων έχουν αναλάβει τα καθήκοντά τους και μάλιστα πολύ ενεργά - και θέλω, στο σημείο αυτό, να πω ότι είναι σύντροφοι, που έχουν απόλυτη σχέση με αυτό το οποίο τάχτηκαν να υπηρετήσουν και έχουν τη δική τους, μεγάλη ιστορία μέσα στο ΠΑΣΟΚ.
Το Πολιτικό Συμβούλιο, χωρίς να πούμε ότι έχει πετύχει το επίπεδο πολιτικής λειτουργίας που θέλουμε, όμως λειτουργεί. Έχει συνεδριάσει τέσσερις φορές τυπικά και δύο ατύπως και, μάλιστα, με πολύωρη παρουσία και του Προέδρου. Μία τέτοια συνεδρίαση ήταν και η χθεσινή, που νομίζω ότι ήταν πολύ σημαντική, σε σχέση με την υποστήριξη που όλοι εμείς δίνουμε στο πρόσωπο του Προέδρου, για το δύσκολο αγώνα τον οποίο κάνει.
Σήμερα, η πρόθεση και ο σκοπός μας ήταν να γίνει και η παρουσίαση των προγραμματισμών, τους οποίους ήδη σας έχουμε διανείμει. Επειδή υπήρξε ένα πρακτικό πρόβλημα, τις επόμενες ημέρες, θα κληθείτε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, με βάση τις προτιμήσεις που έχετε κάνει, να συζητήσετε τους προγραμματισμούς αυτούς στην Ιπποκράτους, σε έναν ευρύ διάλογο. Και βεβαίως, απομένει η ολοκλήρωση της σύνθεσης των Τομέων, η οποία, θέλω να πιστεύω, ότι με την προσπάθεια που καταβάλλουν οι Γραμματείς των Τομέων, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα.
Ξέρω ότι το σώμα, στο οποίο απευθύνομαι, έχει ένα έλλειμμα και ένα παράπονο πολιτικού ρόλου. Η πρόθεση είναι, το Εθνικό Συμβούλιο να επιτελέσει τον καταστατικό και ουσιαστικό του ρόλο. Αυτή είναι μια δέσμευση, η οποία βεβαίως θα κριθεί από την πρακτική την οποία θα ακολουθήσουμε, αλλά αυτή είναι η πρόθεσή μας.
Μια εκκρεμότητα την οποία έχουμε είναι η σύσταση των Νομαρχιακών Συμβουλίων, που θα μας είναι και χρήσιμα την περίοδο που διανύουμε, καθώς επίσης και η ανασυγκρότηση των Τομέων του Αποδήμου, όπου ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές προεργασίες.
Η λειτουργία των Νομαρχιακών Επιτροπών, των Τομεακών Επιτροπών και των Συντονιστικών Επιτροπών των Τοπικών Οργανώσεων, βεβαίως πρέπει να είναι στις άμεσες προτεραιότητες, προκειμένου να έχουμε ελπίδες, ώστε να μπορούμε, τη βάση μας, την κομματική μας βάση, να την έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ενεργή. Και βεβαίως, πρέπει να ενεργοποιηθεί η λειτουργία των Δικτύων.
Η διοικητική αναδιάταξη της Ιπποκράτους, μετά από όλη αυτή την πορεία, νομίζω ότι είναι μονόδρομος και αυτός είναι ένας στόχος που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, έχοντας όλοι μας ως τελική κατεύθυνση, πριν από τους καλοκαιρινούς μήνες, η διάταξή μας να είναι σε πλήρη θέση μάχης. Γιατί, σύντροφοι, έχουμε έναν πολύ σημαντικό στόχο να επιτελέσουμε: Θα πρέπει να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε εκείνες τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις, τους υποψήφιους Περιφερειάρχες και Δημάρχους, οι οποίοι εγγυώνται τη λειτουργία του «Καλλικράτη» στην πράξη, προκειμένου να κερδίσουν τις δυνάμεις που, με την εκλογή τους, θα ακυρώσουν στην πράξη τον «Καλλικράτη».
Θέλω να πω δυο λόγια, όμως, για τη Θεσσαλονίκη, που μας φιλοξενεί. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία. Ξέρετε ότι, για όλους εμάς, τους Βορειοελλαδίτες, η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη της καρδιάς μας, είναι ένα σταυροδρόμι των λαών, των πολιτισμών, του εμπορίου, των τεχνών, των επιστημών και ένα σύμβολο της πορείας του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας ανά τους αιώνες.
Αυτά είναι στοιχεία που ενώνουν τους λαούς, δεν τους χωρίζουν. Και νομίζω ότι ήρθε η ώρα, με βάση αυτή την προσέγγιση, να δοθεί η μεγάλη μάχη, για να νικηθούν τα συμπλέγματα που στηρίζονται στην πατριδοκαπηλία, στο φτηνό τοπικιστικό λαϊκισμό και στην αποθέωση της πελατειακής και παλαιοκομματικής λειτουργίας.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε, γιατί έχουμε έναν λαό που επιδεικνύει μεγάλη ωριμότητα και μεγάλη αποφασιστικότητα. Γιατί έχουμε πολιτική ηγεσία, Πρωθυπουργό, Κυβέρνηση, το Κίνημά μας, που θα καθοδηγήσει σε αυτή την πορεία τη χώρα και θα πιάσουν τόπο οι θυσίες του Ελληνικού λαού. Γιατί δεν είναι δυνατόν, μια τόσο μεγάλη προσπάθεια, από τόσους πολλούς ανθρώπους, να μην έχει ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα.
Η σημερινή διαδικασία της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου δεν είναι παράτα. Πρέπει να συζητήσουμε και να απαντήσουμε, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια, στο πώς θα βγούμε από την κρίση, πώς θα αποκαταστήσουμε την οικονομική σταθερότητα στη χώρα μας, πώς θα ανασυντάξουμε τη χώρα μας, ποια μέτρα θα πρέπει να πάρουμε για την ανάπτυξη, πώς θα αποκαταστήσουμε το αίσθημα και την ουσία της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Και βέβαια, σε μια τέτοια διαδικασία, η ρητορική, οι διαπιστώσεις και οι δογματικές αναφορές, δεν βοηθούν, δεν προσθέτουν και εντέλει, δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Όλοι εμείς που είμαστε το μεγάλο ΠΑΣΟΚ της κοινωνίας και των κοινωνικών αγώνων, όλοι εμείς που ζούμε αυτές τις ιστορικές, συλλογικές και προσωπικές στιγμές, στη μεγάλη εθνική προσπάθεια της χώρας μας, στο τέλος, θα είμαστε υπερήφανοι.
Σας ευχαριστώ.