Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ Χ.ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΖΟΓΟ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Πέτρο Ευθυμίου.
Το λόγο έχει τώρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Χαράλαμπος Χαραλάμπους.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Χαίρομαι που ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήξερε από πριν τι επιχειρήματα θα χρησιμοποιήσω.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Είχα διαβάσει το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, κύριε συνάδελφε.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Καταλαβαίνετε ότι ο τζόγος, κύριε συνάδελφε, τα ναρκωτικά και όλα τα παρεμφερή, χρησιμοποιούνται σαν μέσο καταστολής και της νεολαίας και των λαϊκών αγώνων. Η άρχουσα ταξη τους προτιμά ναρκομανείς και...
τζογαδόρους παρά μπροστάρηδες στους λαϊκούς αγώνες.
Γι’ αυτό, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση φοβάται τους λαϊκούς αγώνες. Αλλά μίλησε και ο κ. Τζαβάρας για το «ευρωπαϊκό γίγνεσθαι». Μία από τις μορφές, κύριε Τζαβάρα, «του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι» είναι να βάζει, επί καθημερινής βάσης, η Ε.Ε. πρόστιμα στην Ελλάδα, γιατί δεν νομιμοποιεί το τζόγο, δεν νομιμοποιεί τα «φρουτάκια», δεν νομιμοποιεί τους «κουλοχέρηδες’.
Κυρία Πρόεδρε, όποιος διαβάσει την επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και από τις τοποθετήσεις των συναδέλφων, οδηγείται αβίαστα σε ένα συμπέρασμα. Υποβαθμίζονται -και κατά την άποψή μου σκόπιμα- οι τεράστιες αρνητικές συνέπειες, οι κοινωνικές επιπτώσεις του τζόγου με κάθε μορφή σε ένα –αν θέλετε- θέμα διαφυγόντων κερδών, φοροδιαφυγής, αθέμιτου συναγωνισμού με τον ΟΠΑΠ. Όμως, υπάρχουν οι κοινωνικές αυτές επιπτώσεις που όλοι ξέρουμε. Χιλιάδες οικογένειες διαλύονται λόγω του τζόγου, έχουμε δεκάδες, εκατοντάδες ίσως αυτοκτονίες, καταστροφή του κοινωνικού συνεκτικού ιστού, με μόνο –αν θέλετε- στοιχείο το πάθος του ανθρώπου -και πολλές φορές, λυπούμαι που το λέω, ο άνθρωπος αυτός προέρχεται από τα λαϊκά στρώματα- για το τζογάρισμα.
Και αυτό είναι, αν θέλετε, το κυριότερο θέμα που πρέπει να αντιμετωπισθεί. Και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται αυτό το πράγμα με έναν πραγματικό τρόπο, που είναι η άμεση απαγόρευση κάθε μορφής τζογαρίσματος, τζόγου, είτε αυτό είναι διαδικτυακό είτε είναι ηλεκτρονικό είτε είναι χαρτοπαιξία είτε είναι καζίνο είτε είναι «φρουτάκια» είτε είναι «κουλοχέρηδες». Κάθε άλλο μέτρο ουσιαστικά μόνο σαν ημίμετρο μπορούμε να το θεωρήσουμε.
Επομένως, κύριοι συνάδελφοι, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδος, τάσσεται αναφανδόν υπέρ της απαγόρευσης του τζόγου. Και θεωρούμε ότι η νομιμοποίηση του ή εν πάση περιπτώσει το να βρούμε τρόπους για να βγάλουμε τα κέρδη, από τα οποία οι εταιρείες αυτές φοροδιαφεύγουν, ουσιαστικά δίνει λύση νομιμοποιώντας το τζογάρισμα. Θεωρούμε ότι μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο, να υπάρξουν διατάξεις και νόμοι που να θεωρούν το διαδικτυακό τζόγο σαν ηλεκτρονικό έγκλημα, όπως είναι η διακίνηση πορνογραφικού υλικού παιδικής πορνογραφίας και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπισθεί.