Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΕΘΕΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ κ. Α. ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΗΣ ΜΙΤΤ

ΔΗΜ. Τι εννοείτε όταν αναφέρεστε σε μούλτι βίζες. Για πόσο διάστημα θα ισχύουν. Και για τον αθλητικό τουρισμό και για ειδικά προγράμματα για τους ρώσους επενδυτες.


Α. ΓΚΕΡΕΚΟΥ: Οσο για την πρώτη ερώτηση, για τις βίζες, σε λίγες μέρες θα είμαστε πολύ συγκεκριμένοι. Σε συνεννόηση τώρα πια με το υπουργείο Εξωτερικών μιλάμε για ένα σύστημα, όπως αυτό που εφαρμόζει και η Ισπανία. Κατ αρχάς έξι μηνες, αλλα σταδιακα και παραλληλα μπορουμε να δουμε και περιπτωσεις μεγαλυτερης διαρκειας. Η δικη μου εισηγηση ειναι και θα ειναι και θα προσπαθησω να γινει και ενα και δυο χρονια γιατι πραγματικα πιστευω οτι μπορουμε να δημιουργησουμε ενα...
πολυ καλυτερο πεδίο σε σχέση με αυτο. Και σε λιγες μερες θα ειμαστε και πολυ πιο συγκεκριμενοι.
Οσον αφορά στον αθλητικο τουρισμο νομιζω ειναι απο τους πρωτους σκοπους ταξιδιου του ρωσου τουριστα, τους καλοκαιρινους μηνες και οχι μονο. Στην Ελλαδα, οπως ξερετε, εχει αναπτυχθει ο αθλητικος τουρισμος και στα Δωδεκανησα και γενικοτερα στα νησια μας. Υπαρχουν γεγονοτα που προκαλουν το ενδιαφερον το γουιντ σερφινγκ, το καιτ σερφινγκ, το σκι – ειναι πραγματικα αγαπημενα τουριστικα προιοντα και με το δεδομενο οτι το υπουργειο ειναι Πολιτισμου, Τουρισμου και Αθλητισμου σαν συνολο μας δινει την ευκαιρια να εχουμε μια νεα πολιτικη στηριξης του αθλητικου τουρισμου ακομα περισσοτερο στην Ελλαδα. Θα ελεγα του αθλητικου τουρισμου αναψυχης.
Οσο για τα επενδυτικα προγραμματα, οπως σας ειπα το πρωτο μελημα μας ειναι να μειωθει η γραφειοκρατια. Αυτο θα γινει τους επομενους μηνες, έτσι ώστε να υπαρχει ενα σαφες και ξεκαθαρο νομοθετικο πλαισιο αφενος και αν έρθει ενας ενδιαφερομενος επιχειρηματιας να εχει την απάντηση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αναφορικά με το τι μπορει να κανει και αν η προταση του μπορεί να προχωρησει.
Κολοδεχομαστε τις εξυπνες και καινοτομες ιδεες και επιχειρηματικες πρωτοβουλιες στη χωρα μας και ιδιαιτερα αυτες που αφορουν στην τουριστικά πράσινη αναπτυξη.


ΔΗΜ: Θα επηρεαστούν οι τιμές των τουριστικών πακέτων από την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην Ελλαδα και την αυξηση των φορων.


Α. ΓΚΕΡΕΚΟΥ: Οπως σας ειπα οι τιμες θα ειναι στα κατωτερα δυνατα επιπεδα. Θα ειναι οι τιμες τις περσινης χρονιας και πραγματικα χαιρομαι που οι ξενοδοχοι και οι αλλοι φορεις του τουρισμου αντιλαμβανονται την οικονομικη δυσκολια της φετινης σεζον και θα βοηθησουν προς αυτη την κατευθυνση. Οσον αφορα στους φορους, την αυξηση του ΦΠΑ, εχει γινει σχετικη δηλωση και απο τους ιδιους τους επιχειρηματιες, θα απορροφηθει απο την αγορα γενικοτερα και δεν θα επιβαρυνει τα τουριστικα πακετα. Ετσι κι αλλιως τα περισσοτερα πακετα εχουν κλεισει, αλλα ακομη και αυτο αν δεν συνέβαινε, (οι όποιες αυξησεις) θα απορροφηθούν απο την ιδια την αγορα. Πιστευω λοιπον οτι η οικονομική κρίση δεν θα επηρεάσει καθολου τις τιμες, αντιθετα θα ελεγα οτι θα πρεπει ολοι και το εχουμε αντιληφθει πως θα πρεπει να κινούμαστε στην ιδέα του value for money. Μάλιστα τωρα περισσοτερο απο ποτε αυτο πρέπει να ειναι αυτονοητο στη χωρα μας. Δηλαδη σε αυτο που ξοδευει ενας τουριστας να απολαμβάνει τις αντιστοιχες υπηρεσιες και την ποιοτητα που θα πρεπει και να αισθανεται οτι ερχεται σε μια χωρα που τα χρηματα του πιανουν πραγματικα τοπο.


ΔΗΜ: Τι λέτε για τη διαφημιστική προβολη της χωρας μας και για τις αποζημιωσεις ρωσων τουριστικων πρακτορων που εκαναν προβολη της Ελλαδας και εκκρεμουν.


Α. ΓΚΕΡΕΚΟΥ: Οσον αφορα στη διαφημιση θα ελεγα οτι δεν θα σπαταλησουμε χρηματα, αλλα θα κανουμε μια σχετικη οικονομια και νοικοκυρεμα, αλλα πιστεψτε μας το αποτελεσμα θα ειναι πολυ καλυτερο. Οφειλω να σας πω οτι εχουν γινει αρκετες σπαταλες, χωρις να είναι στοχευμένη η διαφημιση οπως θα επρεπε. Δινουμε πολυ μεγαλη σημασια στη διαφημιση στον διαδικτυακο τοπο. Στον ΕΟΤ θα δημιουργηθεί ενα πορταλ το οποίο σταδιακώς θα εμπλουτιζεται , και φιλοδοξουμε για καθε γωνια της Ελλαδας, για καθε τουριστικο προιον να υπαρχει προσβαση και πληροφορηση. Θα ειναι ενας σημαντικος πυλωνας της διαφημισης μας και εκει θα διαθεσουμε αρκετα χρηματα απο το μπατζετ που εχουμε φετος, που μπορει να μην ειναι πολυ μεγαλο. Μάλιστα το πρώτο budget είναι γύρω στα 12 εκατ. . Πάντως όσον αφορά τον χώρο του ιντερνετ θα είναι μια νέα δυναμική μας παρέμβαση. Από κει και πέρα βεβαίως θα υπάρξει και μια συνεργασία με τουρ οπερειτορς που μας ενδιαφερει η συνεργασια τους. Υπηρχε ισως ενα αρνητικο εδω κλιμα, την προηγουμενη χρονια και πρεπει να αποκαταστησουμε σχεσεις εμπιστοσυνης με ολους. Αυτα που λεμε τα εννοουμε και θα ειμαστε απολυτα συνεπεις στις συμφωνιες μας. Το ποτε θα υπαρξει – δεν μπορω να σας πως αυτη τη στιγμη το ποσό – αλλά σίγουρα θα υπάρξει μια συνεργασία σε σχεση και με τη συνδιαφημιση, την στοχευμενη συνδιαφημιση με συγκεκριμενους τουρ οπερειτορς. Επισης πιστευουμε παρα πολυ στα ανταποδοτικα οφελη από τα στοχευμενα ταξιδια με δημοσιογραφους, και με τουρ οπερειτορς όπου παρουσιαζοντας τους ενα πακετο, μια προταση πραγματικα αξιολογη για τη χωρα μας αυτοί θα εχουν μια βιωματικη εμπειρια και επιστρέφοντας θα μπορουν να διαφημισουν την Ελλάδα μεσα απο τη δικη τους ματια.
Αρα με τη Ρωσια θα δουλεψουμε και σε αυτο το επιπεδο. Ηδη το εχουμε συζητησει αυτο. Και με αλλους τροπους οπως ειναι πολιτιστικα δρωμενα και γεγονοτα ανταλλαγης μεταξυ των χωρων μας που μπορουν να διαφημιζουν τη δικη μας χωρα, τα δικα μας προιοντα και ειναι πολυ πιο χρησιμοι αν θελετε. Αρα, όχι μόνο οικονομικοτερη διαφημιση αλλα κυρίως εξορθολογισμος της διαφημισης , πολυ πιο στοχευμενη, πολυ πιο μελετημενη. Ειμαι σιγουρη οτι θα εχουμε πολλαπλασια θετικα αποτελεσματα και απο τη Ρωσικη αγορα.


ΔΗΜ: Για τον περιορισμό του αριθμού πτήσεων από και προς την Ελλαδα και τα αποτελεσματα των επαφων για το αν θα ξαναρχισουν πτησεις το εθνικου αερομεταφορεα απο και προς την Ελλαδα.


Α. ΓΚΕΡΕΚΟΥ: Μιλατε για κανονικες πτησεις. Γιατι τα τσαρτερς υπαρχουν και ειναι αρκετα πιστευω και υπαρχει, απ΄ οτι συζήτησα και με τους τουρ οπερειτορς, αυξηση των πτησεων σε πολλες περιοχες της χωρας μας και Θεσσαλονικη, αλλα και Κρητη και Αθηνα και στα νησια μας και πραγματικα με εχουν διαβεβαιωσει οτι υπαρχει αυξηση και απο τη δικη τους πλευρα.Αν μιλατε τωρα για κανονικες πτησεις, αν μιλατε για την πτηση Μοσχα – Αθηνα – Μοσχα την κανονικη πτηση που γινεται μονο με Αεροφλοτ αυτη τη στιγμη, ναι πιστευω και φανταζομαι οτι αυτο θα γινει σε συνεργασια με το συναρμοδιο υπουργειο Υποδομών Μεταφορων και Δικτύων. Θα πω οτι ειμαστε σε συνεργασια με τον κ. Σηφουνάκη, τον αρμοδιο υπουργο για τα θεματα. Εχει γινει ηδη μια κοινη επιτροπη ουτως ωστε να εχουμε μια κοινη εθνικη στρατηγικη αερομεταφορας που θα βοηθησει παρα πολυ το τουριστικο μας προιον. Ναι, θα πρεπει να συζητησουμε για την πτηση Μοσχα – Αθηνα, την κανονικη πτηση, με Ολυμπιακη, Aegean. Υπαρχουν εξελιξεις στη χωρα μας σε σχεση με αυτες τις δυο αεροπορικες εταιριες. Αρα να ειστε σιγουρος οτι θα προχωρησουμε σε αυτη την κατευθυνση να εμπλουτισουμε τις αεροπορικες μας πτησεις. Θελω να πω οτι ειμαι αρκετα αισιοδοξη οτι υπαρχουν πτησεις. Τσαρτερ ειδικα παρα πολλες. Πάντως, από σχετική συζητηση που ειχα θα υπαρξει για πρωτη φορα και πτηση τσαρτερ το χειμωνα. Ενδεχομενως σε λιγες μερες θα το ξερουμε για Αθηνα και Θεσσαλονικη. Θα ειναι μια πολυ καλη ευκαιρια για να δωσουμε και ενα αλο στιγμα διαφορετικου τουρισμου, οπως ειπαμε σε μια αλλη σεζον.


ΔΗΜ: Τι λέτε για τα προβληματα που αντιμετωπισαν κατα καιρους ρωσοι πολιτες σα ελληνικα προξενεια.


Α. ΓΚΕΡΕΚΟΥ : Μου δινετε μια ευκαιρια να πω οτι πραγματικα σαν ελληνιδα εχω ακουσει κι εγω καποια μεμονωμενα θελω να πιστευω φαινομενα στο παρελθον κυριως, γιατι τωρα τα πραγματα ειναι σαφως εξαιρετικα βελτιωμενα, και αν υπαρχουν στο παρελθόν μεμονωμενες περιπτωσεις ειλικρινα λυπαμαι πολυ και νοιωθω την αναγκη, αν θελετε να ζητησω συγνωμη. Συγνωμη για οσους εχουν ερθει αντιμετωποι με αυτες τις μεμονωμενες ενδεχομενως ασχημες, αρνητικες συμπεριφορες. Δεν ειναι η Ελλαδα ετσι, δε ειναι οι ελληνες ετσι. Πραγματικα νιωθουμε αγαπη και φιλια για το λαο σας. Εγω προσωπικα εχω συναισθηματικο δεσμο μεγαλυτερο. Ειχα την ευτυχια, με την προηγουμενη ιδιοτητα μου, ειμαι αρχιτεκτονας, αλλα εχω δουλεψει και χρονια σαν ηθοποιος, εχω σπουδασει θεατρο, να συνεργαστω με εναν απο τους πιο εξαιρετικους ηθοποιους της χωρας σας, τον Ολεγκ Γιαννκοφσκι, τον πρωταγωνιστη του Ταρκοφσκι, εναν απο τους αγαπημενους μας και σπουδαιους σκηνοθετες. Ηταν πρωταγωνιστης στη ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ, την ξερετε ολοι αυτη την ταινια και ποσο σημαντικο ρολο επαιξε στην Τεχνη εδω, σ΄ αυτη τη χωρα της Τεχνης και του Πολιτισμου, λυπαμαι που εχει «φυγει» εδω και λιγους μηνες, αλλα ειχα την ευκαιρια να τον γνωρισω και μαζι μ αυτον και μια ολοκληρη ομαδα συνεργατων, ηθοποιων, που λατρεψαν την Ελλαδα στα γυρισματα που εγιναν στην Ελλαδα και στη μεσογειακη Μανη. Ηταν μια ελληνορωσικη παραγωγη που μας εδωσε πραγματικα την ευκαιρια να ανταλλαξουμε αποψεις για τη δουλεια μας και για τις χωρες μας. Εφυγαν απο την Ελλαδα γεματοι αγαπη γι αυτη τη χωρα κι εγω απο τη δικη μου πλευρα γεματη αγαπη για τη δικη τους χωρα. Εχω λοιπον και μια συναισθηματικη σχεση ακομη μεγαλυτερη, γι αυτο πληγωνομαι οφειλω να πω με το ν΄ ακουω οτι υπηρξαν αυτες οι στιγμες. Συγνωμη λοιπον γι αυτο. Να ειστε σιγουροι οτι δεν θα υπαρξουν τετοια προβληματα. Εδω οι εκπροσωποι και του Προξενειου και της Πρεσβειας ειναι ανθρωποι που το εγγυονται αυτο. Η Ελλαδα δεν εχει καμμια σχεση με αυτο.


ΔΗΜ: Σχετικα με την αυξηση φορου και τις τιμες στα δωματια των ξενοδοχειων τι έχετε να πείτε;


ΓΚΕΡΕΚΟΥ: Νομιζω απαντησα προηγουμενως οτι οποιαδηποτε αυξηση εχει υπαρξει στην χωρα μας σε σχεση με τον ΦΠΑ δεν θα επηρεασει και θα απορροφηθει αυτη απο την αγορα χωρις να επιβαρυνει τον επισκεπτη, τον πελατη που θα ερθει στο ξενοδοχειο η οπουδηποτε αλλου.




ΔΗΜ: Σχετικα με προβληματα που εχουν δημιουργηθει απο τις ρωσικες αεροπορικες εταιρειες TRANSAERO και AEROFLOT σε πτησεις charter με προορισμο την Ελλαδα.


ΓΚΕΡΕΚΟΥ: Δεν μπορουμε να γνωριζουμε ακριβως λεπτομερειες ομως ειχα κι εγω την αισθηση οτι μπορει να εχει δημιουργηθει καποιο προβλημα . Σε συνεργασια και με τους κυβερνητικους φορεις που εχουμε ηδη συζητησει, θα το αντιμετωπισουμε αυτο το θεμα. Ειναι σαφες. Δεν υπαρχει τουριστικη αναπτυξη αν δεν υπαρχει συνδεση αεροπορικη, αν δεν υπαρχει αν θελετε και η δυνατοτητα των επιλογων σε σχεση με τις τιμες, σε σχεση με την ποιοτητα, αρα θα πρεπει να υπαρξει μια στρατηγικη και απο την Ελλαδα και βεβαιως και απο τη Ρωσια που φερνει κοσμο στη Ρωσια για να μην υπαρχουν τετοια προβληματα. Το μονο που κανουν εφοσον υπαρχουν ειναι να δυσκολευουν την ροη των τουριστων και γενικοτερα την ποιοτητα του τουρισμου εαν θελετε. Ειναι σημαντικο θεμα, νομιζω ομως οτι ειναι απο τα μεμονωμενα προβληματα, δεν ισχυει σε οριζοντια κατευθυνση, δεν ισχυει δηλαδη σε μεγαλο βαθμο, τουλαχιστον απο την εμπειρια που ειχα τις τελευταιες μερες.


ΔΗΜ: Υπαρχουν διαβεβαιωσεις απο το Οικουμενικο Πατριαρχειο και της Εκκλησιας της Ελλαδας οτι μπορουν να συνεργαστουν με τη Ρωσικη Εκκλησια για τον προσκυνηματικο τουρισμο και για πραγματοποιηση συνεδριου στην Κρητη.


ΓΚΕΡΕΚΟΥ: Και στη Ζακυνθο θα ελεγα. Νομιζω οτι υπαρχει ηδη μια πολυ καλη συνεργασια.Αντιλαμβανονται και τα δυο μερη και ποσο σημαντικο ειναι για τις χωρες που πραγματικα μπορουν να στηριξουν τον θρησκευτικο τουρισμο. Και σιγουρα η Ελλαδα και η ελληνικη Εκκλησια το αντιλαμβανονται πληρως
αυτο. Αρα ποσο πιο συγκεκριμενη να ειμαι οταν σας λεω οτι ειναι βασικος αξονας σε σχεση με τη ρωσικη αγορα ο θρησκευτικος τουρισμος, που σημαινει πολυ καλη συνεργασια βεβαιως και με την τοπικη αυτοδιοικηση, βεβαιως και με τους φορεις τουρισμου, βεβαιως με το καθε συγκριτικο πλεονεκτημα σε αυτο το πεδιο εχει ο καθε τοπος. Γιατι το καθε νησι, η καθε περιοχη εχει τους δικους της πολους ελξης και για τον θρησκευτικο τουρισμο. Κατ αρχας πρεπει να γινει ενας ας τον πουμε οδικος χαρτης για ολη την Ελλαδα (κατι το οποιο γινεται), που ακριβως υπαρχει τι, κατι που το οποιο θα μπορει ο εν δυναμει τουριστας και του θρησκευτικου τουρισμου να ξερει, τι δυνατοτητες εχει σε ολη την Ελλαδα, να απολαυσει ακριβως αυτο που θα θελησει απο τον προσκυνηματικο τουρισμο και οποια αλλη δυνατοτητα εχει. Οποτε κατ’ αρχας αποτυπωση ολων των δυνατοτητων που εχει η χωρα μας σχετικα με θρησκευτικο τουρισμο και βεβαιως μια πολυ καλη συνεργασια με τους τοπικους φορεις σε σχεση με αυτον.


ΔΗΜ: Για την προβολή της Ελλάδας, το θαλάσσιο τουρισμό και την προσφορά για δωρεάν ελληνική διαφήμιση.


ΓΚΕΡΕΚΟΥ: Κατ’αρχας ειπα οτι ηδη 20 μαρινες ειναι ετοιμες για να λειτουργησουν. Ειναι πολυ σημαντικο για τον θαλασσιο τουρισμο να υπαρχουν μαρινες. Βεβαιως σκοπευουμε να κανουμε ακομα περισσοτερες. Βασικη προτεραιοτητα ειναι να προσφερουμε τις καλυτερες υπηρεσιες σε καποιον που θελει να ‘ρθει στη χωρα μας, να παει με σκαφος, να μπορεσει να εξερευνησει τα νησια μα, τις θαλασσές μας. Απο ‘κει και περα υπαρχει και μια εξαιρετικη συνεργασια και με το υπουργειο Ναυτιλιας και Ανταγωνιστικοτητας με την κα υπουργο, υπαρχει μια ομαδα εργασιας για την στηριξη του θαλασσιου τουρισμου σε ολα τα θεματα που αφορουν και τα δυο υπουργεια και εννοώ και σε σχεση με κινητρα που μπορουν να δοθουν για να αναπτυχθει ακομα περισσοτερο ο θαλασσιος τουρισμος. Γενικοτερα στη νεα μας πολιτικη, οπως ειπα και στην αρχη, ο θαλασσιος τουρισμος ειναι απο τις προτεραιοτητες μας και θα δωσουμε μεγαλη εμφαση σε αυτον.


ΔΗΜ: Θεωρείτε απωλεια τον κινηματογραφο, σκέπτεστε την επιστροφή στην τεχνη, ποσο επηρεασε τα αισθηματά σας για τη Ρωσια η γνωριμια με τον Γιανκόφσκι


ΓΚΕΡΕΚΟΥ: Σας εδωσα εγω αφορμη γι αυτην την ερωτηση, ετσι δεν ειναι; Ομως ειμαι περηφανη γι αυτο ειλικρινα σας το λεω να ασχολεισαι με ποιοτικο κινηματογραφο. Να υπηρετεις τον χωρο της 7ης Τεχνης ειναι τιμη και χαρα για καθε εναν που μπορει να το κανει. Παρ΄ ολα αυτα, οπως σας ειπα εχω σπουδασει αρχιτεκτονικη, εχω δουλεψει ως αρχιτεκτων ειμαι ενας ανθρωπος ανησυχος και αυτο που θα ελεγα ότι με διακατεχει ειναι να μπορω προσφερω σε καθε χωρο που πραγματικα αναλαμβανω την ευθυνη. Ασχολουμαι με την πολιτικη τα τελευταια 6 χρονια ενεργα, γιατι κοινωνικα αν θελετε και εξω απο την κεντρικη σκηνη, επισης ειχα ασχοληθει. Ειμαι δοσμενη σε αυτο. Δεν μπορεις να κανεις κατι καλα αν δεν ειναι αφοσιωμενος. Γι αυτο λοιπον εγω ειμαι αφοσιωμενη σε αυτο που κανω. Αγαπω αυτο που κανω και ιδιαιτερα τον χωρο του τουρισμου. Ειναι τιμη για μενα που εχω αυτην την ευθυνη, ειναι ο τομεας εκεινος που πιστευω θα βοηθησει τη χωρα μου να βγει απο την κριση, ο τομεας εκεινος που αποτελει τον πιο σημαντικο αξονα της οικονομιας μας. Αρα με το να συμβαλλω κι εγω οσο ειναι δυνατον με ολες τις δυναμεις σε αυτην την προσπαθεια ειναι μονο χαρα και τιμη για μενα.