Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Αντιδρούν οι γεωπόνοι στις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στις διατυπωμένες προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας γενικώς και του Υφυπουργού κ. Πανάρετου ειδικώς για την υλοποίηση της........ Σύστασης C-111. Συγκεκριμένα τονίζει σε ανακοίνωση , μας είναι εντελώς αδιανόητα τα παρακάτω :
• Η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να ισοπεδώσει και να εξισώσει τα Πανεπιστημιακά Διπλώματα (ΑΕΙ) με τα πτυχία των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ).
• Η δήλωση του Υφυπουργού κ. Πανάρετου ότι η νομοθετική ρύθμιση που αφορά το θέμα της ισοτιμίας των διπλωμάτων πενταετούς διάρκειας που χορηγούνται από τις πολυτεχνικές και τις Γεωπονικές σχολές με μεταπτυχιακά διπλώματα δεν είναι στις προθέσεις του.
Η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να ισοπεδώσει τα επίπεδα σπουδών μας βρίσκει εντελώς αντίθετους. Εμείς υπενθυμίζουμε και υποστηρίζουμε ότι :...

• Τα Πανεπιστημιακά Διπλώματα (ΑΕΙ) με τα πτυχία των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών
Ιδρυμάτων (ΤΕΙ) δεν είναι ίδια. Αν κάποιος πιστεύει το αντίθετο να βγει και να το πει.
• Τα Πανεπιστημιακά Διπλώματα (ΑΕΙ) με σπουδές 5ετούς διάρκειας είναι Master. Αυτό το πιστοποιούν τα Ελληνικά Πολυτεχνεία και Πανεπιστήμια, που εκ του νόμου είναι αρμόδια.
Εμείς υποστηρίζουμε ότι σύμφωνα με την Σύσταση C-111, η κατάταξη στα διάφορα επίπεδα του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων πρέπει να γίνει σύμφωνα με τα παρακάτω:
• Τα Πανεπιστημιακά Διπλώματα (ΑΕΙ) 5-ετούς φοίτησης να καταταχθούν στο 7Ο επίπεδο.
• Τα Πανεπιστημιακά Διπλώματα (ΑΕΙ) 4-ετούς φοίτησης να καταταχθούν στο 6Ο επίπεδο.
• Τα πτυχία των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ) να καταταχθούν στο 5Ο επίπεδο.
Κάθε άλλη ρύθμιση είναι εκ του πονηρού, δεν στηρίζεται σε αξιοκρατικά κριτήρια, είναι επικίνδυνη για το Δημόσιο Συμφέρον και άδικη για όλους όσους προσπάθησαν και συνεχίζουν να προσπαθούν για την κατάκτηση του ανώτατου επιπέδου σπουδών και γνώσεων.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων στα πλαίσια της υλοποίησης της Σύστασης C111 και της κατάταξης των πτυχίων των αποφοίτων των Γεωπονικών Πανεπιστημίων και Σχολών παρατηρεί τα εξής:


Η προάσπιση των διπλωμάτων των ενιαίων και αδιάσπαστων 5ετών Πανεπιστημιακών σπουδών των Γεωπόνων και η τοποθέτηση τους ως προϋπόθεση για την άσκησης του επαγγέλματος στην υψηλότερη βαθμίδα τεχνικής ευθύνης είναι απαραίτητη για την διασφάλιση του Δημοσίου συμφέροντος.


Επίσης για λόγους Ισονομίας, Δικαίου και αποκατάστασης της εγχωρίως παραγόμενης γνώσης, είναι απαραίτητη η αναγνώριση των διπλωμάτων των πενταετούς φοιτήσεως Γεωπονικών Πανεπιστημιακών Σπουδών στο επίπεδο των Ευρωπαϊκών Master


Η όποια διαφορετική θέση διατυπωμένη και από επίσημα χείλη εκθέτει το κύρος των Ελληνικών Πανεπιστημίων και αποδυναμώνει στην Διεθνή αγορά εργασίας τους Ελληνικούς τίτλους Σπουδών


Σε ότι αφορά την κατάταξη σύμφωνα με την C111 θεωρούμε αυτονόητο ότι οι τίτλοι σπουδών των πενταετούς φοίτησης Γεωπόνων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, πρέπει να κατατάσσονται στο 7ο επίπεδο με παράλληλη διαβάθμιση των Πανεπιστημιακών Σχολών 4 ετούς φοίτησης στο 6ο επίπεδο και των σχολών ΤΕΙ στο 5ο επίπεδο.


Όλα τα παραπάνω πρέπει να αντιμετωπιστούν στα πλαίσια διαλόγου με την Πολιτική Ηγεσία και με γνώμονα την διασφάλιση των τίτλων σπουδών των Ελληνικών Πανεπιστημίων και την αξιοκρατία στο επίπεδο των αποκτούμενων γνώσεων.


Η ΠΟΣΓ αφού έλαβε γνώση για την διατυπωμένη πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας σε σχέση με τα παραπάνω που κινείται σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει. Σε πρώτο στάδιο αποφάσισε να στηρίξει την ανακοίνωση των Πρυτάνεων των Πολυτεχνικών Σχολών & του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, και καλεί όλους του Γεωπόνους να συμμετάσχουν την Παρασκευή 19-03-2010 από 10:00 εως 14:00 στην διακοπή κάθε επαγγελματικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας στους χώρους εργασίας και μάθησης προκειμένου να δηλώσουν την αντίρρηση τους στις όποιες περί του αντιθέτου μεθοδεύσεις.