Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Β. ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΟΥ

Ανέλαβα την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στις 22 Δεκεμβρίου του 2009 με την τιμητική για μένα εντολή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και στόχο να συμβάλλω και εγώ από την πλευρά μου στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.
Κυρίαρχοι άξονες της κυβερνητικής πολιτικής, όσον αφορά τις Περιφέρειες, είναι η υλοποίηση ενός νέου τύπου ανάπτυξης με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, έχοντας στο επίκεντρο κάθε δράσης τον πολίτη και την καλύτερη εξυπηρέτησή του και πρόσβασή του στα κέντρα των αποφάσεων, που επηρεάζουν τη ζωή του και την καθημερινότητά του και φυσικά την πραγμάτωση του μεγάλου στοιχήματος της κυβέρνησης για την διοικητική και αναπτυξιακή αποκέντρωση του κράτους.
Όραμα και στόχος μου από την πρώτη μέρα ήταν...
 να συνδυάσω τις θετικές προοπτικές που δημιούργησε η υλοποίηση των προηγούμενων κοινοτικών πλαισίων στήριξης με τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες που παρέχονται μέσω του ΕΣΠΑ.


Στην υλοποίηση αυτού του στόχου – πέρα από τον νησιωτικό χαρακτήρα της Περιφέρειας – που δημιουργεί αντικειμενικά προβλήματα επικοινωνίας είχα να αντιμετωπίσω και το γεγονός ότι η περιφερειακότητα των Ιονίων Νήσων δεν έχει αντιμετωπισθεί ακόμη αποτελεσματικά και αποτελεί άμεσα ιεραρχημένο στόχο σε συνδυασμό με την άμβλυνση των ενδο-περιφερειακών και ενδονομαρχιακών αντιθέσεων. Οσον αφορά την συνοχή των νησιών, αυτή είναι συνυφασμένη με την άρση της απομόνωσης και την σύνδεση με κέντρα του ηπειρωτικού χώρου, με θαλάσσια και εναέρια δίκτυα.
Μια σύγχρονη αναπτυξιακή διαδικασία πρέπει να στηρίζεται σε νέα υποδείγματα, που θα λαμβάνουν υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες, τις ιδιομορφίες, τη διαφορετικότητα των νησιών μας. Πρέπει να χαρακτηρίζεται από την εξειδίκευση, από την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και την κάλυψη των αναγκών του κάθε νησιού ξεχωριστά.


Σήμερα τα νησιά μας οφείλουν να αξιοποιήσουν τις αστείρευτες δυνατότητές τους. Οφείλουν να αναδείξουν σε αιχμή της ανάπτυξής τους την αξιοποίηση των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων, συνδυάζοντας την τουριστική δραστηριότητα με την μεταποίηση και την αγροτική παραγωγή.
Αιχμή της πολιτικής μας παρέμβασης είναι η στρατηγική της πράσινης ανάπτυξης. Η πράσινη ανάπτυξη είναι η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας, υιοθετώντας ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Για τα Ιόνια Νησιά πράσινη ανάπτυξη σημαίνει πράσινες υποδομές, με αιχμή την ενέργεια. Σημαίνει εναλλακτικές μορφές τουρισμού, έργα που προστατεύουν το περιβάλλον. Το εγχείρημα της πράσινης ανάπτυξης πρέπει να κατέχει κυρίαρχη θέση στην περιφέρειά μας με τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά που αυτή διαθέτει. Η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, σε συνδυασμό με τις ιστορικές, πολιτιστικές, κοινωνικές, γεωγραφικές, μορφολογικές ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητες του κάθε νησιού μας είναι επαρκείς προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά και με πιο τολμηρά βήματα στην υλοποίηση πράσινων πολιτικών.
Για την υλοποίηση αυτών των πολιτικών απαιτούνται και σημαντικοί πόροι. Αρκετοί πιστεύουν πως τα κοινοτικά πακέτα, όπως το ΕΣΠΑ, είναι ένας μεγάλος κουμπαράς από τον οποίο οι Περιφέρειες μπορούν να μοιράζουν χρήματα, χωρίς σχέδιο και συγκεκριμένες προτάσεις. Αυτή η εμπεδωμένη αντίληψη οδηγεί συχνά σε χαμηλό αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Εγώ θα έλεγα ότι οι κοινοτικοί πόροι ήταν για τρεις δεκαετίες ο σημαντικότερος αιμοδότης της ελληνικής οικονομίας και της ανάπτυξης της χώρας μας. Αξιοποιώντας τους η Ελλάδα έκανε μεγάλα έργα υποδομής, αμβλύνοντας τις ανισότητες μεταξύ κέντρου και περιφέρειας.
Σήμερα το ΕΣΠΑ αποτελεί το μεγάλο μας όπλο. Συνιστά μία από τις πιο φιλόδοξες πολιτικές που στις τωρινές συνθήκες οξείας οικονομικής κρίσης αναμένεται να συμβάλει στην ανακούφιση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων της χώρας μας. Είναι το μέσο με το οποίο μπορούμε με σχέδιο και συγκεκριμένες προτάσεις να υλοποιήσουμε σημαντικά έργα υποδομής, σημαντικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στην Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών. Το ΕΣΠΑ καθίσταται το εργαλείο για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη σε όρους ποιότητας ζωής, απασχόλησης και εισοδήματος. Μπορεί να αποτελέσει τη συλλογική προσδοκία των Ελλήνων που δοκιμάζονται από την σκληρή οικονομική κρίση, για ανάκαμψη και ευημερία. Επίσης, το κλείσιμο του Γ΄ΚΠΣ και η ενεργοποίηση και υλοποίηση του ΕΣΠΑ, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη, άρα ύψιστης δημοσιονομικής και πολιτικής σημασίας, για την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2011 – 2012 για τη χώρα μας.
Προσωπικά, βεβαίως, εστιάζω το μεγαλύτερο μέρος των προσπαθειών μου στην ορθή και γρήγορη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ. Κύριο μέλημά μου οφείλει να είναι η αύξηση των ρυθμών απορρόφησης, σε συνδυασμό με την προώθηση εκείνων των βελτιώσεων που θα άρουν τις αναπτυξιακές στρεβλώσεις του παρελθόντος. Προς αυτή την κατεύθυνση, γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι δυνατότητες παρέμβασης είναι οριακές, γιατί ένα πολύ μεγάλο μέρος του περιφερειακού προγράμματος είχε δεσμευτεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Εμείς, πάντως, προωθήσαμε έγκαιρα τις προτάσεις μας στα Οικονομικά Υπουργεία για την αναμόρφωση του ΕΣΠΑ, ώστε να περιλαμβάνονται και οι πολιτικές που ανέφερα πιο πάνω.
Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε ότι η παγκόσμια και εγχώρια οικονομική κρίση θα επηρεάσει τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της περιφέρειάς μας που σε σημαντικό βαθμό εξαρτώνται από τον τουρισμό. Επειδή, όπως γνωρίζετε, είμαι άνθρωπος της αγοράς, με κύρια απασχόληση τον τουρισμό, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τη θέση της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, έθεσα τον τουρισμό και τις προσπάθειες για μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων από αυτόν, σε πρώτη προτεραιότητα. Για το σκοπό αυτό και βλέποντας τις μεγάλες προοπτικές της Περιφέρειάς μας από τη λειτουργία των νέων οδικών αξόνων της χώρας μας (Εγνατία οδός) διατηρώντας και ενισχύοντας την παρέμβασή μας στις παραδοσιακές τουριστικές αγορές (συμμετοχή στις τουριστικές εκθέσεις Ουτρέχτης, Βιέννης, Κοπεγχάγης, Πράγας, Βερολίνου, Μόσχας, Παρισίου, Γκέτεμποργκ, Νάπολι, Μιλάνο, Μόναχου, Βρυξελών, Λονδίνου, Αγίας Πετρούπολης, Βαρσοβίας), προώθησα την παρέμβασή μας στην εγχώρια αγορά της Βόρειας Ελλάδας, στις αναδυόμενες αγορές των Βαλκανικών χωρών (συμμετοχή στις τουριστικές εκθέσεις Ρουμανίας, Σερβίας, Βουλγαρίας) και αξιοποίησα τις σημαντικές δυνατότητες της Περιφέρειάς μας σε εξειδικευμένες μορφές τουρισμού (θρησκευτικός τουρισμός) με επαφές με τον Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη και τον Πατριάρχη της Ρωσίας. Η παρουσία μας σ’ αυτές τις τουριστικές αγορές ήταν πολύ καλή και δεν είναι τυχαίο που στην Νάπολη τα Ιόνια Νησιά απέσπασαν το βραβείο του καλύτερου προορισμού.
Επειδή σημαντικός κρίκος της σχεδιαζόμενης ανάπτυξης είναι ο ιδιωτικός τομέας, λειτούργησε η Περιφερειακή Γνωμοδοτική Επιτροπή του Αναπτυξιακού Νόμου και σε ενέκρινε επτά επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 6.365.000 € με συνολική εγκριθείσα επιχορήγηση 2.824.700 €. Σύντομα η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας (Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης) θα αξιολογήσει και τις υπόλοιπες 26 επενδυτικές προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 31.967.309 € με συνολική αιτούμενη επιχορήγηση 13.340.707 €, ώστε το αμέσως προσεχές διάστημα να μπει σε εφαρμογή ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου που θα ενσωματώνει τις νέες επενδυτικές δυνατότητες σε τομείς που αναδεικνύουν το περιβάλλον και προωθούν την απασχόληση.
Τέλος, ένας τομέας που θα δώσω ιδιαίτερη έμφαση είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχονται μέσα από τη συμμετοχή μας σε Κοινοτικά Προγράμματα τα οποία στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος, την πρόληψη κινδύνων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Επίσης, στις προθέσεις της Περιφέρειας είναι και η συμμετοχή μας σε προγράμματα που στόχο έχουν να εμπλουτίσουν οι νέοι τις γνώσεις τους και τις εμπειρίες τους σε θέματα τοπικού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
Όπως αντιλαμβάνεστε, όλες οι παραπάνω δράσεις και πρωτοβουλίες καθώς και οι στόχοι μπορούν να πραγματωθούν μέσα από συλλογική δουλειά με την επιστράτευση όλων. Στο έργο μας αυτό σημαντικό ρόλο έχουν η πολιτεία, η αυτοδιοίκηση, οι φορείς του ιδιωτικού τομέα, περιβαλλοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κυρίως όλοι οι ενεργοί πολίτες.


Προς αυτήν την κατεύθυνση εγώ και οι υπηρεσίες μου καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Τόσο το γραφείο μου όσο και τα γραφεία όλων των υπηρεσιών της Περιφέρειας είναι ανοιχτά σε κάθε φορέα και σε κάθε πολίτη, που θέλει να προσφέρει στην κοινή αναπτυξιακή μας προσπάθεια.