Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Την Κυριακή ψηφίζουν οι μηχανικοί

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή, 25 Απριλίου 120.000 διπλωματούχοι μηχανικοί για την ανάδειξη των νέων οργάνων διοίκησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας [ΤΕΕ], σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, την τριετία 2010-2012.
Από τις εκλογές αυτές θα αναδειχθούν τα 155 αιρετά μέλη της Αντιπροσωπείας (η εκλογή τους γίνεται με βάση γεωγραφική κατανομή) τα 45 μέλη των Επιστημονικών Επιτροπών Ειδικοτήτων (ανά πέντε για κάθε ειδικότητα) τα οποία μετέχουν στην...
Αντιπροσωπεία, τα 4 αιρετά μέλη του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου μελών του ΤΕΕ, τα 15 αιρετά μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου που εδρεύει στην Αθήνα και τα 5 αιρετά μέλη των Πειθαρχικών Συμβουλίων που εδρεύουν στην έδρα κάθε Περιφερειακού Τμήματος του ΤΕΕ.


Επίσης, θα εκλεγούν τα μέλη των Αντιπροσωπειών των 17 Περιφερειακών Τμημάτων του ΤΕΕ, από τα οποία στη συνέχεια θα εκλεγούν οι τοπικές Διοικήσεις.


Στην Κέρκυρα, την ψήφο των 550 περίπου διπλωματούχων μηχανικών, μελών του τοπικού Τμήματος, θα διεκδικήσουν τέσσερις συνδυασμοί υποψηφίων:


 Η Αριστερή Πρωτοβουλία, με εκπρόσωπο τον κ. Αρσένη Ρίγγα, Αρχιτέκτονα Μηχανικό,
 Η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών, με εκπρόσωπο τον κ. θεμιστοκλή Σούλο, Πολιτικό Μηχανικό,
 Η Πανεπιστημονική, με εκπρόσωπο τον κ. Γεράσιμο Σκλαβούνο, Πολιτικό Μηχανικό,
 Η Προοδευτική Ενότητα Μηχανικών Κέρκυρας, με εκπρόσωπο τον κ. Νικόλαο Σπίγγο, Αγρονόμο Τοπογράφο Μηχανικό


και ο μεμονωμένος υποψήφιος
 κ. Σπυρίδων Αργυρός, Αρχιτέκτων Μηχανικός.


Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί σε 160 εκλογικά τμήματα, σε όλη τη χώρα, ενώπιον Εφορευτικών Επιτροπών στις οποίες προεδρεύει δικαστικός λειτουργός. Στην Κέρκυρα, το εκλογικό Τμήμα θα λειτουργήσει στα γραφεία του Τοπικού Τμήματος, Λωφ. Αλεξάνδρας 13, 4ος όροφος, από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 7.00 το βράδυ.


Οι προσερχόμενοι για να ψηφίσουν μηχανικοί, θα πρέπει να έχουν μαζί τους, την αστυνομική τους ταυτότητα ή το δελτίο μέλους του Επιμελητηρίου.


Αδικαιολόγητη παράλειψη της ασκήσεως του εκλογικού δικαιώματος, που είναι και υποχρέωση, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.


Όλοι οι υποψήφιοι χρειάζονται σταυρό προτίμησης.


Μέλη του ΤΕΕ από άλλες περιοχές που θα βρίσκονται την ημέρα των εκλογών στην Κέρκυρα, μπορούν να ψηφίσουν κανονικά στο τοπικό Τμήμα αλλά μόνο για τα κεντρικά όργανα του ΤΕΕ (Αντιπροσωπεία ΤΕΕ, Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο και Επιστημονικές Επιτροπές Ειδικοτήτων).


Αμέσως μετά το πέρας της ψηφοφορίας, στις 7 το βράδυ, θα αρχίσει η διαδικασία διαλογής και καταμέτρησης των ψήφων, που θα γίνει και πάλι, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, με τη χρήση μεθόδων και μέσων της Πληροφορικής, με σκοπό να εξασφαλιστεί ταχύτητα και εγκυρότητα στην έκδοση των αποτελεσμάτων. Εκτιμάται ότι η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί πλήρως τις πρωινές ώρες της Δευτέρας, αντί των μερικών ημερών, στο παρελθόν.


Για την άρτια οργάνωση και διεξαγωγή και αυτών των εκλογών, ο υπηρεσιακός μηχανισμός του Τμήματος Κέρκυρας του Επιμελητηρίου έχει τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής, δεδομένου ότι η όλη εκλογική διαδικασία είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υποψήφιοι για όλα τα Όργανα, πανελλαδικά, πλησιάζουν τους 5.000, κάθε ψηφοφόρος ψηφίζει σε 5 – 6 από τις 13 (!) συνολικά κάλπες, ενώ στο τραπέζι της τοπικής Εφορευτικής Επιτροπής θα υπάρχουν 136 διαφορετικά ψηφοδέλτια.