Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Δήλωση Διονύση Στραβοράβδη εκπρόσωπου Τύπου της Ν.Ε. Κέρκυρας του ΣΥΝ για το σχέδιο «Καλλικράτης»

Δεν θα ‘χουμε μισθούς, συντάξεις, σταθερή απασχόληση, εργασιακά δικαιώματα;
Απ’ ότι βλέπουμε, ούτε ουσιαστική αυτοδιοίκηση θα έχουμε!
Με το πολυδιαφημισμένο σχέδιο «Καλλικράτης», ενταγμένο, ως αναπόσπαστο κομμάτι, στο κυβερνητικό Σχέδιο Σταθερότητας, η συγκεκριμένη «μεταρρύθμιση» αντιμετωπίζει την αναγκαία διοικητική αποκέντρωση με κριτήρια καθαρά δημοσιοοικονομικά.
Δεν αποκεντρώνονται κρατικές αρμοδιότητες προς την αυτοδιοίκηση. Απλά ανακατανέμονται οι αρμοδιότητες των μέχρι σήμερα Νομαρχιών στους Δήμους και στις Περιφέρειες.
Δεν ισχυροποιείται η αυτοδιοίκηση, αφού δεν υπάρχει....
 δέσμευση για τη μεταφορά των απαραίτητων οικονομικών πόρων. Η αυτοδιοίκηση οδηγείται ή να μετατραπεί σε φορομπηχτικό μηχανισμό ή να ιδιωτικοποιήσει τις λειτουργίες της.
Δεν ενισχύεται η δημοκρατική λειτουργία της αυτοδιοίκησης, αφού δεν καθιερώνεται το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.
Ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις υπαλλήλων, όλων των συμβασιούχων, αλλά και μονίμων.
Η δημιουργία πολύ μεγάλων δήμων, και μάλιστα χωρίς συζήτηση και συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, δημιουργεί μη λειτουργικά και γραφειοκρατικά σχήματα.
Δημιουργούνται μεγάλοι δήμοι, αλλά όχι ισχυροί.
Μεγαλύτερη πρόσδεση στις αυλές και τους προθάλαμους της εξουσίας.
Δυσκολεύει ακόμα περισσότερο η δυνατότητα των ενεργών πολιτών και των κινημάτων πόλης να παρεμβαίνουν, να ελέγχουν, να συσπειρώνονται, να διεκδικούν και να προωθούν λύσεις για τοπικά προβλήματα.
Η «αυτοδιοίκηση» μετατρέπεται σε ουσιαστικά και τυπικά σε «διοίκηση».


Ο ΣΥΝ είναι εξ’ αρχής κατηγορηματικά αντίθετος στο σχέδιο «Καλλικράτης».
Και σε ότι αφορά το χωροταξικό, είναι ήδη κατατεθειμένη η πρότασή μας για τοπικό δημοψήφισμα με το ερώτημα ΝΑΙ ή ΟΧΙ στον ένα δήμο στην Κέρκυρα.