Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Ερώτηση των Βουλευτών του ΚΚΕ μεταξύ των οποίων και ο Μπάμπης Χαραλάμπους για τη Βοήθεια στο σπίτι

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών
Θέμα: Απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα για μία ακόμη φορά οι εργαζόμενοι στα προγράμματα βοήθεια στο σπίτι στην Κέρκυρα και σε άλλους νομούς.
Για μία ακόμη φορά οι 54 εργαζόμενοι στα προγράμματα βοήθεια στο σπίτι του Νομού Κέρκυρας παραμένουν για πάνω από 5 μήνες απλήρωτοι, ενώ η ανασφάλεια κυριολεκτικά τους κατατρώει για χρόνια, αφού δουλεύουν για χρόνια με συμβάσεις που έχουν ημερομηνία λήξης.
Την ίδια στιγμή, ένας περιορισμένος αριθμός από αυτούς στους οποίους απευθύνονται αυτά τα προγράμματα (όπως ηλικιωμένοι, ΑΜΑ) καλύπτεται και μάλιστα με περιορισμένο τρόπο λόγω της...
υποχρηματοδότησης, του πολυκερματισμού και του ίδιου του χαρακτήρα αυτών των προγραμμάτων, αφού δεν εντάσσονται στα πλαίσια του•, ενιαίου συστήματος πρόνοιας που, με κεντρικό σχεδιασμό, να καλύπτει με ένα καθολικό τρόπο τις ανάγκες αυτών των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.
Άλλωστε, αυτός ήταν ο χαρακτήρας των συγκεκριμένων προγραμμάτων από την αρχή. Με εξαθλιωμένους εργαζόμενους να παρέχουν υποκατάστατα κοινωνικών υπηρεσιών, σε έναν περιορισμένο αριθμό ανθρώπων που έχουν ανάγκη αυτές τις υπηρεσίες, για να διευκολυνθούν οι γενικότεροι σχεδιασμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης που με συνέπεια συνδιαμόρφωσσν και υλοποίησαν οι κυβερνήσει του ΠΑ.ΣΟ.Κ και της Ν.Δ. Σχεδιασμοί που είχαν σαν στόχο τη μείωση των κοινωνικών δαπανών, συρρίκνωση των κοινωνικών υπηρεσιών, μετακύλιση μέσω των δήμων στους ίδιους τους εργαζόμενους, τους δημότες -μέσω των δημοτικών τελών και της ανταποδοτικότητας-του κόστους παροχής αυτών των υπηρεσιών. Ταυτόχρονα να διευκολύνεται | η ιδιωτικοποίηση της πρόνοιας η προέλαση των διαφόρων επιχειρηματιών και Μ.Κ.Ο. στον τομέα αυτό. Ενώ εργαζόμενοι ηλικιωμένοι, ΑΜΕΑ, από τα φτωχά λαϊκά στρώματα να εξαθλιώνονται.
Οι παραπάνω εκτιμήσεις επιβεβαιώνονται και από την κατάσταση που επικρατεί συνολικά στις όποιες δημόσιες υπηρεσίες πρόνοιας έχουν απομείνει και στα υπόλοιπα προγράμματα Βοήθειας στο Σπίτι και κοινωνικής μέριμνας στους άλλους νομούς που κυριολεκτικά φυτοζωούν.
Εργαζόμενοι απλήρωτοι, να πληρώνουν από την τσέπη τους κυριολεκτικά για να κοινηθούν και να βρεθούν δίπλα σ' αυτούς που τους έχουν ανάγκη γιατί οι δήμοι δεν του καλύπτουν ούτε τα έξοδα μετακίνησης αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν έχουν ούτε μέσα μετακίνησης παρά τις κατά καιρούς ανακοινώσεις.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρουν ούτως ώστε άμεσα να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση και πιο συγκεκριμένα:
1. Μα καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται στους 54 εργαζόμενους των προγραμμάτων Βοήθειας στο Σπίτι στο Νομό της Κέρκυρας αλλά και στους υπόλοιπους νομούς.
Μα ενταχθεί επιτέλους η μισθοδοσία όλων αυτών των εργαζόμενων στον κρατικό προϋττολογισμό για να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση να μένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα απλήρωτοι.
Να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς ομηρίας και να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι σ° αυτά τα προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι, κοινωνικής μέριμνας, κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ΑΜΕΑ, για να μπορέσουν απερίσπαστοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σ' αυτόν τον ευαίσθητο τομέα.
Να περάσουν όλα αυτά τα προγράμματα στον κρατικό προϋπολογισμό και στο υπουργείο υγείας και με ολόπλευρη στήριξη, χρηματοδότηση, πρόσληψη και άλλου μόνιμου προσωπικού και με σύγχρονες υποδομές και μέσα να μπορέσει να καλύψει σε καθολικό βαθμό τις ανάγκες αυτών των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού, ως Ειδική Υπηρεσία που συντονίζει και παρακολουθεί τις δράσεις του Ευρωπαϊκού κοινωνικού Ταμείου, σας ενημερώνουμε για τα εξής;
Κατά την Αναθεώρηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του έτους 2005, για τα Προγράμματα των Κοινωνικών Δομών και Μονάδων (□. δομές φύλαξης παιδιών, β. δομές φροντίδας ηλικιωμένων) στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ - τάσο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) όσο και του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση» ταυ Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας - εγκρίθηκε η παράταση της συγχρηματοδάτησής τους μέχρι την 30.06.2007. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα σχετικής διαπραγμάτευσης της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πάρων του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ενόψει της λήξεως της συγχρηματοδότησης όλων των δομών την 30/06/2Ο07, οι Ελληνικές Αρχές, κατόπιν διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. πέτυχαν την παράταση της συγχρηματοδότησης των Προγραμμάτων έως την 31/08/2008.
Όσον αφορά την εξέλιξη των Προγραμμάτων Φροντίδας Ηλικιωμένων («Βοήθεια στο Σπίτι», Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων), μετά το πέρας της ανωτέρω ημερομηνίας (31/08/2008), η κατάσταση έχει ως εξής:
Πα τα εν λόγω Προγράμματα έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση με αριθμ. π ρ. 60292/2158/27.8,08 (ΦΕΚ 1724/ Β/27.8.08) που καθαρίζει το θεσμικό πλαίσιο για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, βάσει του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), Η χρηματοδότηση των Προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι» και «Μονάδων Κοινωνικής Μέριμνας» εντάσσεται στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ), μέσω της χρήσης της «Ρήτρας Ευελιξίας» ουτών (δράσεις τύπου ΕΚΤ). Όλες οι Περιφέρειες (ΠΕΠ) έχουν ενεργοποιήσει τις δράσεις μι την έκδοση προσκλήσεων προς τις Διευθύνσεις Σχεδιασμού και Ανάπτυξης (ΔΙΣΑ) και την ένταξη την έργων. Στην παρούσα στιγμή, οι ΔΙΣΑ όλων των Περιφερειών έχουν προκήρυξα τα έργα προς τους δυνητικούς Αναδόχους (Δομές), η προθεσμία υποβολής προτάσεων έχει εκπνεύσει και ΟΙ διαγωνισμοί είναι σε φάση αξιολόγησης, ενώ σε ορισμένη; περιπτώσεις η διαγωνιστική αυτή ΒιαδικαοΙο έχει ολοκληρωθεί με την υπογραφή συμβάσεων.
Οι καθυστερήσεις στην καταβολή των χρηματοδοτήσεων στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, .Οφείλονται στις σχετικά χρονοβόρας ενέργειες που προβλέπονται, για την υλοποίηση της προαναφερόμενης διαγωνιοτκής διαδικασίας (Ανοιχτοί Δημόσιοι Διαγωνισμοί), σύμφωνα, με το εθνικό και κοινοτικό θεσμικό και κανονιστικό πλαίσια (ενδεικτικά: διάρκεια υποβολής προσφορών, στάδια αξιολόγησης, εξέταση ενστάσεων, έκδοση αποτελεσμάτων, προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, κλπ). Με την ολοκλήρωση των προαναφερομένων διαδικασιών και την υπογραφή των συμβάσεων, προβλέπεται να αποκατασταθεί, η. ομαλή• πορεία, της χρηματοδότησης προς τους Φορείς υλοποίησης και συνεπώς και η έγκαιρη πληρωμή των εργαζομένων.
Προκειμένου να διασφαλιστεί η πληρωμή των δεδουλευμένων του προσωπικού, έχει πραγματοποιηθεί έκτακτη χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους οπό το Υπουργεία Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας 08 συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, για το διάστημα Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2008, Ιανουαρίου - Απριλίου και Μαΐου - Σεπτεμβρίου του 2009. Γιο το υπόλοιπο διάστημα (Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου του 2009) και έως την πλήρη ένταξη των Προγραμμάτων στο ΕΣΠΑ (συμβασιοποίηοη των Δομών), υλοποιείται αντίστοιχη διαδικασία. Αρμόδιο γιο πληροφορίες για την πορεία εκταμίευσης των σχετικών ποσών είναι το προαναφερθέν Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και οι Υπηρεσίες των οικείων Περιφερειών.
Γιο το εργασιακό θέμα εν γένει (μονιμοποίηση των εργαζομένων και προσλήψεις νέου προσωπικού) και τη δυνατότητα σταθερής χρηματοδότησης των Προγραμμάτων από εθνικούς πόρους (κρατικό προϋπολογισμό), αρμόδιο γιο πληροφορίες είναι το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.


Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ & ΑΛΛΩΝ ΠΟΡΩΝ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ Ν. ΤΣΕΚΟΣ