Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Ερώτηση Χαραλάμπους και Μωραϊτη για τους ψαράδες και η απάντηση της Υπουργού

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μέτρων των οικονομικών αντισταθμίσεων του Μέτρου 4,2 του ΕΠΑΛ 2000-2006 που αφορούν δικαιούχους μετά την οριστική παύση του αλιευτικού τους σκάφους.

Πολλοί ασφαλισμένοι του ΟΓΑ μετά την εξαγγελία του Μέτρου 4,2 του ΕΠΑΛ 2000-2006 προέβησαν στην οριστική παύση του αλιευτικού επαγγελματικού τους σκάφους. Στη συνέχεια, ζήτησαν την ένταξή τους στη δράση 2 «Ατομικές αντισταθμιστικές πληρωμές» του Μέτρου 4.2 του ΕΠΑΛ 2000-2006 που σημαίνει
χρηματική αποζημίωση για την διάλυση του αλιευτικού σκάφους, χρηματική αποζημίωση για την κατάθεση της επαγγελματικής ατομικής άδειας αλιείας και πρόωρη συνταξιοδότηση των αιτούντων.
Μέχρι σήμερα –παρά το μεγάλο χρονικό διάστημα που πέρασε– στους αιτούντες καταβλήθηκε μόνο η αποζημίωση για τη διάλυση των σκαφών τους και τίποτε άλλο.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ η κα Υπουργός ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να πάρει για να καταβληθούν στους δικαιούχους τα υπόλοιπα χρήματα που τους οφείλονται και για την πρόωρη συνταξιοδότηση όσων από αυτούς το ζήτησαν.
Οι βουλευτές
Μπάμπης Χαραλάμπους
Νίκος Μωραΐτης

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ


Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ. κ. Μ. Χαραλάμπους, Ν. Μοραΐτης, σας πληροφορούμε τα εξής:


Το Μέτρο 4.2 «Κοινωνικοοικονομικά Μέτρα» του ΕΠΑΛ 2000-06, αποτελείται από τη Δράση 1 «Πρόωρη Συνταξιοδότηση Αλιέων», Δράση 2 «Ατομικές Αντισταθμιστικές Πληρωμές», Δράση 3 «Επαγγελματικός επαναπροσανατολισμός ή διαφοροποίηση» και Δράση 4 «Ατομικές πριμοδοτήσεις σε νέους αλιείς».
Στη Δράση 1 μπορούν να υποβάλουν αίτηση, μεταξύ άλλων, Ιδιοκτήτες και αλιεργάτες επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών τα οποία έχουν ενταχθεί και υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Μέτρου 1.1 «Διαλυση Αλιευτικών Σκαφών".
Στη Δράση 2 μπορούν να υποβάλουν αίτηση όσοι έχουν ^σκήσει τους τελευταίους δώδεκα μήνες, τουλάχιστον, το επάγγελμα - του αλιέα σε αλιευτικό σκάφος (ιδιοκτήτες και αλιεργάτες), το οποίο έχει ενταχθεί στο πλαίσιο του Μέτρου 1.1 "Διάλυση Αλιευτικών Σκαφών". Οι αλιείς οι οποίοι εντάσσονται στη συγκεκριμένη δράση, μετά την απόφαση της αρμόδιας γνωμοδοτικής επιτροπής, υποχρεούνται, επιπλέον, στην κατάθεση της ατομικής τους επαγγελματικής άδειας αλιείας για ένα χρόνο, προκειμένου να


αποζημιωθούν για την απώλεια της εργασίας τους λόγω της διάλυσης του σκάφους.
Επισημαίνεται ότι οι αιτήσεις για τις δράσεις του Μέτρου 4.2 του ΕΠΑΛ αξιολογούνται και εντάσσονται βάσει όρων και προϋποθέσεων ξεχωριστής Κ. Υ.Α. και γνωμοδοτικής επιτροπής σε σχέση με το Μέτρο 1.1. και, συνεπώς, η ένταξη στο Μέτρο 1.1 δε συνεπάγεται και την ένταξη στο Μέτρο 4.2.
Η τελευταία Γνωμοδοτική Επιτροπή για ένταξη νέων αιτήσεων στο Μέτρο 4.2 «Κοινωνικοοικονομικά Μέτρα», έλαβε χώρα στις 19-11-2007 και εξετάστηκαν αιτήσεις που είχαν υποβληθεί στη Δ/νση Θαλάσσιας Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τριάντα ημέρες τουλάχιστον πριν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής, όπως αυτό ορίζεται για τη δράση 1 από το άρθρο 14 της υπ' αριθμ. 163511/13-1-03 Κ.ΥΛ., όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει και για τις δράσεις 2,3,4 από το άρθρο 11 της υπ' αριθμ. 175469/7-8-03 Κ. Υ Α..
Επίσης, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Δ/νση Θαλάσσιας Αλιείας) ενημέρωσε τις Αρμόδιες Υπηρεσίες Αλιείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Αλιείας ότι όλες οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από 1-1-2007 (ημερομηνία επιλέξιμη της 4ης Προγραμματικής Περιόδου) και εκκρεμούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο του ΕΧΙΛΑ. 2007-2013, εφόσον θα καλύπτονται από τις μεταβατικές διατάξεις του νέου πλαισίου εφαρμογής και θα πληρούν τις νέες προϋποθέσεις ένταξης. ^ Μετά τη σχετική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το @> Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Αλιείας 2000-2006 παρατάθηκε μέχρι =£> το τέλος του έτους 2009. Παρόλα αυτά, το σύνολο της © χρηματοδότησης για το μέτρο της πρόωρης συνταξιοδότησης είχε " δεσμευτεί για τους ωφελούμενους του προγράμματος εντός του έτους ^ 2008, ενόψει της τότε αναμενόμενης λήξης της επιλεξιμότητάς του.
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2007-2013 (ΕΠΑΛ) ^5) περιλαμβάνει το Μέτρο 1.5 που αφορά κοινωνικοοικονομικές ® αποζημιώσεις για τη διαχείριση του στόλου. Ειδικότερα, στο Μέτρο αυτό, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται δράση που αφορά την πρόωρη π συνταξιοδότηση των αλιέων. Το συγκεκριμένο μέτρο προβλέπεται να 7^ ενεργοποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους,ώστε οι δυνητικοί δικαιούχοι να είναι σε θέση να υποβάλουν αιτήσεις για ένταξη στο μέτρο.


Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ