Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Του Μάριου Άνθη
αντιπροέδρου του σωματείου εργαζομένων στις αθλητικές εγκαταστάσεις ΒΔ Ελλάδας.

Η φετινή πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους σε απίστευτα αρνητικές συνθήκες. Το πρώτο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε τον Μάρτη πλήττει ουσιαστικά τους - ούτως ή άλλως ιδιαίτερα χαμηλόμισθους - εργαζόμενους στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Κέρκυρας, όπως και γενικότερα τους περισσότερους εργαζόμενους στις δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις. Οι περικοπές σε δώρα, βασικό μισθό, Κυριακές, επίδομα υπερωριών κ.λ.π. είναι τέτοιες που στέλνουν τις μηνιάτικες αποδοχές να κάνουν βουτιά «από το Καποσίδερο» όπως λέμε εδώ στην Κέρκυρα. Είναι φανερό...
 ότι η πολιτική τύπου ΔΝΤ-ΕΕ και των εντολοδόχων τους στην χώρα μας, δεν είναι μόνο εξοντωτική αλλά και απολύτως τυφλή. Έτσι οι χαμηλόμισθοι, οι εργαζόμενοι της επιβίωσης,αντιμετοπίζονται σαν να ήταν «βαρόνοι του δημοσίου», σύμφωνα με την λαϊκίστικου τύπου προπαγάνδα των νεοφιλελεύθερων και των υπολοίπων καθαρμάτων της πραγματικής ληστοσυμμορίας που για πολλές - πολλές δεκαετίες ροκανίζει την χώρα μας και τον πλούτο της.
Σήμερα, η εργατική ενότητα, ο μαζικός και κλαδικός αγώνας, η αντίσταση στην αντεργατική επέλαση είναι άμεση ανάγκη ζωής και επιβίωσης για όλους τους εργαζόμενους, σε όλους τους κλάδους. Όσοι, παρασυρμένοι από την ταξική προπαγάνδα του κεφαλαίου ( ή και ορισμένοι εθελοντικά προσφερόμενοι πηλιογούσηδες) το ξεχνούν, επίσης ξεχνούν ότι θα πέσουν πρώτοι στον λάκκο. Και ο λάκκος έχει δηλητηριώδη φίδια που δαγκώνουν…
Στις σημερινές συνθήκες το σχέδιο της πλουτοκρατίας επιδιώκει την απόλυτη καταστροφή (εάν αυτό είναι δυνατόν), κάθε κοινωφελούς υπηρεσίας, κάθε κοινωνικού δικτύου, κάθε παροχής δημόσιας υπηρεσίας προς τον Λαό. Η εκτίμηση αυτή δεν είναι υπερβολική, διότι είναι ολοφάνερο αυτό που συμβαίνει γύρω μας.
Ένα από τα βασικά κοινωνικά δικαιώματα, είναι το δικαίωμα της άθλησης, δικαίωμα στον μαζικό αθλητισμό και στον λαϊκό σωματειακό αθλητισμό. Ο αθλητισμός είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό με μεγάλη αξία και σημασία ιδιαίτερα στην σύγχρονη εποχή. Η παροχή δημόσιων αθλητικών υπηρεσιών είναι ριζωμένη στην Ελλάδα. Η σημασία των ανοιχτών δημόσιων εγκαταστάσεων πολλαπλασιάζεται εντός μιας Κέρκυρας που πνίγεται στα ναρκωτικά, στην ανασφάλεια και την παρακμή με περιστατικά που - πλέον - μαθαίνουμε καθημερινά. Το ΕΑΚΚ αποτελεί το μοναδικό δημόσιο αθλητικό συγκρότημα στον Νομό μας, το βασικό ανοιχτό χώρο άθλησης του Λαού και της Κερκυραϊκής Νεολαίας. Έτσι, θεωρώ ότι αποχτούν τεραστία αξία τα συμπεράσματα και τα πορίσματα του πρόσφατου συνεδρίου για τις αθλητικές υποδομές στον Νομό μας, αρκεί αυτά να αποτελούν τον οδηγό, αρκεί να αξιοποιηθούν από τις αρμόδιες αρχές.
Στο σημείο αυτό θα κάνω δύο παρατηρήσεις, σε κεντρικά θέματα στα οποία θα επανέλθουμε την αμέσως επόμενη περίοδο:
α) Ορισμένοι κύκλοι (ας μην πούμε συγκεκριμένα, άλλωστε η Κέρκυρα είναι μικρή) επιχειρούν ακόμα πιο συστηματικά την τελευταία περίοδο σε μια κατεύθυνση εμπορευματοποίησης των δημόσιων αθλητικών εγκαταστάσεων, που τις πληρώνει ο φορολογούμενος ακριβώς για να μπορεί να τις χρησιμοποιεί. Όσα γίνονται, παρουσιάζονται ως δήθεν «υπηρεσίες» αναβάθμισης στις αθλητικές εγκαταστάσεις ενώ στην πραγματικότητα δεν αποτελούν τίποτα άλλο από μπίζνες, από κυνικές απόπειρες εξαγωγής κέρδους και μάλιστα με κρατικές πλάτες και χρήματα, ορισμένων νεότευκτων στο νησί επιχειρηματικών ομίλων. Όλα αυτά γίνονται με το γνωστό αβαντάρισμα ορισμένων - πάντα πρόθυμων για τέτοια - πολιτικών παραγόντων.
β) Ένας γνωστός και αποτελεσματικός τρόπος για να χαντακώσεις κάτι, είναι πρώτα να το απαξιώσεις συστηματικά. Είναι διαφορετικές οι φωνές ειλικρινούς ενδιαφέροντος για το ΕΑΚΚ και διαφορετικές οι φωνές απαξίωσής του. Έχουμε μάθει να τις ξεχωρίζουμε. Ελπίζουμε ότι η συντεταγμένη πολιτεία έχει ζωντανά αντανακλαστικά, αντανακλαστικά κράτους και όχι μπανανίας.
Στο σημείο που βρίσκεται το ΕΑΚΚ, πρώτα και κύρια το αθλητικό κίνημα πρέπει να έχει μάτια και αυτιά ανοιχτά και πιστεύω ότι τα έχει. Η κρίσιμη προσπάθεια για την αναβάθμιση του ΕΑΚΚ είναι προσφορά ουσίας στην νέα γενιά και τον Λαό της Κέρκυρας.
Στο σημείο που βρίσκεται το ΕΑΚΚ, πρέπει να στηριχτεί έμπραχτα η νέα Διοικούσα Επιτροπή του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου. Να στηριχτεί οικονομικά, με ισχυρή χρηματοδότηση για να μπορέσει να δρομολογήσει παρεμβάσεις. Να στηριχθεί και από το αθλητικό κίνημα και ευρύτερα.
Τέλος, με την ευκαιρία αυτού του σημειώματος, να ευχαριστήσω δημόσια τον βουλευτή Μπάμπη Χαραλάμπους για την πρόσφατη, κατάθεση στην βουλή συγκροτημένης και επαρκούς ερώτησης για τα προβλήματα του ΕΑΚ Κέρκυρας.