Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ . ΑΝΤΖΕΛΑΣ ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΣΤΟ CHARTER YACHT SHOW – POROS 2010

Χαίρομαι ιδιαίτερα που είμαι σήμερα ανάμεσα σας, με αφορμή, τα εγκαίνια της Έκθεσης Επαγγελματικών Σκαφών Τουρισμού. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κοινή επιθυμία όλων μας είναι η τόνωση του Ελληνικού Θαλάσσιου Τουρισμού. Οι Ελληνικές θάλασσες, αποτελούν τον κεντρικό πυρήνα του Τουρισμού μας και το αναμφισβήτητο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας.
Όμως, είναι γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια ο θαλάσσιος τουρισμός γνώρισε μια
σοβαρή κάμψη, κυρίως λόγω του ότι αντιμετωπίστηκε αποσπασματικά από την προηγούμενη Κυβέρνηση και δεν συμπεριλήφθηκε σε κανένα συγκεκριμένο σχέδιο κεντρικής πολιτικής για τον Τουρισμό – το οποίο όμως, ούτως ή άλλως γενικά δεν υπήρχε. Το αποτέλεσμα είναι, να έχουμε σήμερα ένα Θαλάσσιο Τουρισμό με πολλά και σοβαρά προβλήματα, αντί να μιλάμε για ένα πεδίο το οποίο, αυτονόητα για την Ελλάδα, θα έπρεπε να έχει την πιο δυναμική ανάπτυξη από όλα τα υπόλοιπα.


Στη δική μας «οπτική των πραγμάτων», ο Θαλάσσιος Τουρισμός, για το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού αλλά και για τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του συνολικού τουριστικού προφίλ της χώρας μας – και ως τέτοιο, τον αντιμετωπίζουμε με την ανάλογη σοβαρότητα και ευθύνη μέσα από ολοκληρωμένες ενέργειες και δράσεις.


Έχουμε τα χιλιάδες νησιά, που αποτελούν άλλωστε και το βασικό «σήμα κατατεθέν» του Τουρισμού της χώρας μας, έχουμε τις ασφαλείς Ελληνικές θάλασσες, έχουμε χιλιάδες επίσης χιλιόμετρα ακτογραμμών, ένα εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον και ένα από τα καλύτερα κλίματα στον κόσμο. Ποιος καλύτερος συνδυασμός μπορεί να υπάρξει, για την ανάπτυξη του Θαλάσσιου Τουρισμού για μια χώρα όπως η δική μας;


Για να εκμεταλλευθούμε όμως στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό αυτό το συνδυασμό πλεονεκτημάτων, οφείλουμε να έχουμε ένα οργανωμένο πλάνο δράσεων και αποφάσεων για το άμεσο μέλλον. Και αυτό είναι το πρόγραμμα ανάπτυξης και κατασκευής λιμένων και μαρίνων στα πλαίσια εκτέλεσης του ΕΣΠΑ. Στο θέμα των υποδομών που αφορούν το Θαλάσσιο Τουρισμό, είμαστε ήδη έτοιμοι να ανακοινώσουμε την προκήρυξη μιας σειράς έργων που αφορούν κυρίως την κατασκευή τουριστικών μαρίνων, αγκυροβολίων και λιμανιών εξυπηρέτησης Θαλάσσιου Τουρισμού. Για να υπάρξει Ανάπτυξη, πρέπει να υπάρξουν Επενδύσεις στις υποδομές. Αυτή είναι η δική μας φιλοσοφία και αυτή φροντίζουμε να κάνουμε πράξη με γρήγορους ρυθμούς.


Θέλω επίσης σήμερα με την ευκαιρία αυτή, να ανακοινώσω τη διοργάνωση Ημερίδας με θέμα «Θαλάσσιος Τουρισμός: Το αναξιοποίητο συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας», η οποία έχει προγραμματισθεί να γίνει στον Πειραιά στις αρχές του ερχόμενου Ιουνίου. Εκεί θα μας δοθεί η ευκαιρία να συζητήσουμε όλα τα προβλήματα και όλα τα θέματα που αφορούν το Θαλάσσιο Τουρισμό, να ανταλλάξουμε απόψεις, να προτείνουμε λύσεις και να καταλήξουμε στη διαμόρφωση μιας συγκεκριμένης, ολοκληρωμένης πρότασης για το πεδίο που μας αφορά όλους.


Να προσθέσω επίσης, ότι ο Θαλάσσιος Τουρισμός έχει ενταχθεί στη νέα καμπάνια προβολής του Ελληνικού Τουρισμού του ΕΟΤ, επιβεβαιώνοντας τη σημασία που αποδίδουμε στο συγκεκριμένο πεδίο.


Πριν από λίγες ημέρες, έγινε το Ετήσιο Συνέδριο του ΣΕΤΕ, όπου όπως γνωρίζετε όλοι, έγιναν σημαντικές ανακοινώσεις για τα θέματα του Τουρισμού από πλευράς του Πρωθυπουργού. Μεταξύ των ανακοινώσεων αυτών, περιλαμβάνονταν και η πρόθεσή μας για την άρση του καμποτάζ. Θέλω να επισημάνω ως προς το θέμα αυτό μόνο το εξής: στην απόφασή μας αυτή, δεν οδηγηθήκαμε από «αδιαφορία» ή «αναλγησία» για τα συμφέροντα των λιμενεργατών και της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ). Οδηγηθήκαμε κυρίως με βάση την Κοινή Λογική αλλά και την ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε ως χώρα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε την απώλεια τεράστιων εσόδων για τη χώρα και τη διοχέτευσή τους στους γειτονικούς ανταγωνιστές μας, συνεχίζοντας να διατηρούμε ένα καθεστώς το οποίο τελικά είχε οδηγήσει εκ των πραγμάτων σε μια μονοπωλιακή κατάσταση εις βάρος των πολλών. Δεν υπάρχει πλέον αυτή η πολυτέλεια για τη χώρα – και αυτό είναι σαφές ή θα έπρεπε να είναι σαφές σε όλους. Από το άλλο μέρος όμως, δεν είμαστε της λογικής «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Για το λόγο αυτό, έχει ήδη συγκροτηθεί από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και ναυτιλίας, Επιτροπή η οποία θα εξετάσει τους όρους άρσης του καμποτάζ, θα συνυπολογίσει τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων και θα καταλήξει άμεσα σε μια συγκεκριμένη πρόταση. Το ζητούμενο από όλους όμως τη στιγμή αυτή, είναι να κατανοήσουν και να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα.


Χρειαζόμαστε ανθρώπους που θα αναπτύξουν μια δυναμική επιχειρηματική πορεία στον Τουρισμό και εσείς ανήκετε στην κατηγορία αυτή. Είμαστε και θα είμαστε συνεχώς στο πλευρό όλων, αυτή τη δύσκολη ομολογουμένως στιγμή – και η στιγμή είναι δύσκολη, τόσο για τον Τουρισμό, όσο και για τη χώρα συνολικά. Όμως κανένα πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί, εάν στο μυαλό όλων μας δεν υπάρχει μια αναπτυξιακή λογική. Αυτή προσπαθούμε να δώσουμε στο βαθμό των δυνατοτήτων που έχουμε, στο Θαλάσσιο Τουρισμό.


Κάθε ευκαιρία που υπάρχει πρέπει να την εκμεταλλευθούμε – κάθε συγκριτικό πλεονέκτημα μας, πρέπει να το αναδείξουμε. Δεν υπάρχει πλέον για κανένα μας, ούτε η δυνατότητα να αδιαφορήσουμε, ούτε η δυνατότητα να το «μεταθέσουμε για αργότερα». Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά τη δυσκολία που έχουμε μπροστά μας αλλά γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά, ότι τόσο συλλογικά ως χώρα, όσο και ατομικά ως Πολίτες, δεν είμαστε από εκείνους που «τα παρατάνε». Ποτέ δεν το κάναμε και ούτε θα το κάνουμε και τώρα.


Σας ευχαριστώ.