Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Α. ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ SHANGHAI WORLD EXPO 2010


Η Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Α. Γκερέκου, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ζάππειο ενημέρωσε για τη συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού στη SHANGHAI WORLD EXPO 2010 και τις δράσεις που θα αναληφθούν στο πλαίσιο της Έκθεσης.
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της Υφυπουργού έχει ως εξής:
«Η σημερινή μας συνάντηση εδώ, έχει σκοπό την ενημέρωσή σας για την Συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού στην SHANGHAI WORLD EXPO 2010, σε ό,τι αφορά τις ειδικότερες και παράλληλες δράσεις για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό. Τις δράσεις αυτές πρόκειται να υλοποιήσουμε μέσω της Γεν. Γραμματείας Τουρισμού, του ΕΟΤ και της Γεν. Γραμματείας Πολιτισμού. Ήδη σας έχει αναφέρει η κα Κατσέλη, στοιχεία για την EXPO 2010, και τι είναι αυτό που την κάνει σημαντική για τον Ελληνικό Τουρισμό.
Εγώ θα ήθελα να τονίσω ότι...
 η EXPO 2010 στη Σαγκάη θα είναι η πιο σημαντική παγκόσμια έκθεση για φέτος. Αναμένεται, επίσης, να είναι μια «έκθεση-σταθμός» για τη δεκαετία που διανύουμε.
Αφού για 184 ημέρες η Σαγκάη θα αποτελεί το «κέντρο» του εμπορικού κόσμου, οι λόγοι της έντονης παρουσίας της χώρας μας εκεί είναι ευνόητοι.
Με το φορέα που έχει τον κεντρικό συντονισμό, τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) έχουμε ήδη μια εξαιρετική συνεργασία. Το Ελληνικό Περίπτερο σύμφωνα με τους υπολογισμούς, αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους από 1,5 εκ. επισκέπτες. Ο ιδεατός στόχος λοιπόν για εμάς, είναι αυτοί οι 1,5 εκ. επισκέπτες του Περιπτέρου μας, να αποτελέσουν και μελλοντικούς επισκέπτες της ίδιας της χώρας μας.
Θα πρέπει να επισημάνω εξ αρχής πως η σημαντικότερη ημέρα για την Ελληνική συμμετοχή είναι η 19η Ιουνίου, Ημέρα της Ελλάδος, την οποίαν θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρωθυπουργός μας κ. Γιώργος Παπανδρέου. Αυτή η ημέρα θα είναι η κομβική για όλη την παρουσία μας στη Σαγκάη, αφού κατά τη διάρκειά της θα εκτυλιχθούν τα περισσότερα δρώμενα και εκδηλώσεις που οργανώνουμε.


Το κεντρικό θέμα της Έκθεσης, το οποίο συμπυκνώνεται σε δυο φράσεις: “Καλύτερη πόλη, καλύτερη ζωή”, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Λαμβάνοντας υπόψη ότι στο άμεσο μέλλον πάνω από το 55% του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι συγκεντρωμένο στις πόλεις, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο ουσιαστικό και καίριο είναι το θέμα της EXPO 2010. Γύρω από αυτό ξετυλίγεται το κύριο concept της ελληνικής παρουσίας: Πόλις –Πολίτης –Πολιτική –Πολιτισμός.
Με βάση αυτό, αλλά και τα κοινά μεταξύ του ελληνικού και του κινεζικού πολιτισμού, οργανώσαμε μια σειρά εκθέσεων και πολιτιστικών δρώμενων. Παρουσιάζουμε την Ελλάδα μας στην Κίνα, σε μια χώρα με έναν εξίσου αρχαίο πολιτισμό και μια εξίσου αρχαία παράδοση στην πολεοδομία και στην πολιτική οργάνωση. Παρουσιάζουμε μια χώρα που οι Κινέζοι θαυμάζουν και αγαπούν και την κάνουμε ελκυστική για τουρισμό.
Η όλη παρουσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού δομείται σε τέσσερα επίπεδα:
• Στις δύο μεγάλες εκθέσεις που προβάλλουν τον Πολιτισμό μας και τον Τουρισμό μας,
• Στα πολιτιστικά δρώμενα που τις πλαισιώνουν και κορυφώνονται κατά την ημέρα της Ελλάδας, τη 19η Ιουνίου, αλλά και κατά την ημέρα της Ευρώπης, την 9η Μαΐου
• Στη συμμετοχή μας σε δύο πολύ σημαντικά Συνέδρια: α) στο Συνέδριο για τη Ιατρική, τα ιαματικά βότανα και τον Ιπποκράτη, με συμμετοχή ελλήνων και κινέζων επιστημόνων, και β) στο Συνέδριο που οργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον Βιώσιμο Τουρισμό. Επίσης, οργανώνουμε ένα πολύ σημαντικό Διεθνές Συνέδριο για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό. Το θέμα του Συνεδρίου αυτού θα είναι: «Αειφόρος Τουρισμός και Αστική Αναζωογόνηση: ο δρόμος για την ανάπτυξη» («Sustainable Tourism and Urban Regeneration: the way to growth»).
• Στη συμμετοχή μας στις δράσεις της Ε.Ε. στη Σαγκάη, όπου προβάλλουμε την Ελλάδα, το Ιόνιο και το Αιγαίο, ως Πύλη της Ευρώπης.


Η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού συμμετέχει στην ΕΧΡΟ με δύο εκθέσεις και με πληθώρα άλλων διοργανώσεων. Έχει συγκροτήσει μια εξαιρετική έκθεση που έχει θέμα «Η Ακρόπολη της Αθηνάς και η πόλη της Αθήνας: Από την Αρχαιότητα στον 21ο αιώνα». Η έκθεση δομείται με άξονα την αρχαία και τη σύγχρονη πόλη, την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία. Παρουσιάζει, όμως, και τους θεσμούς της «ιδεατής» κλασικής πόλης, οι οποίοι με τη σειρά τους βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στον πυρήνα της σύγχρονης πολιτικής σκέψης. Προβάλλει και αξιοποιεί την αντίστιξη του αρχαίου με το νέο, αλλά και την έννοια της παράδοσης και της συνέχειας.
θα ήθελα μόνο να υπογραμμίσω ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο το κεντρικό μοτίβο της έκθεσης, την πόλη, και προβάλλει την αρχαιολογική κληρονομιά της χώρας με φρέσκια και καινοτόμα ματιά.
Είναι πολύ κρίσιμη η παρουσία της εκεί, διότι βάζει την Ελλάδα, μια μικρή χώρα του σύγχρονου κόσμου, στο κέντρο της μεγάλης δυτικής παράδοσης, την οποία θαυμάζουν οι Κινέζοι, αλλά και την ανακαλύπτουν τώρα ως επισκέπτες. Με άρτιο τρόπο προβάλλει την κλασική Ελλάδα ως την αφετηρία της σημερινής Δύσης, ενός αγαπητού τουριστικού προορισμού.


Από την πλευρά της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού, στο πλαίσιο της συνολικής Ελληνικής παρουσίας, θα συμμετάσχουμε με μια σημαντική έκθεση, στη Μεγάλη αίθουσα Βιβλιοθήκης της Σαγκάης – όπου μας διατίθεται ένας χώρος 1.000 τ.μ. Το καινοτόμο στοιχείο αυτής της έκθεσης είναι η δημιουργία προϋποθέσεων έντονης διαδραστικότητας, μεταξύ του επισκέπτη και των στοιχείων του χώρου, ειδικά στην εισαγωγική της ενότητα «Πύλες Εισόδου» του Ιονίου και του Αιγαίου Πελάγους.
Στη λογική αυτή λοιπόν, θα παρουσιαστούν τα γεωγραφικά συμπλέγματα της χώρας μας, σε συνδυασμό με Μύθους της Ελληνικής Μυθολογίας – μια ιδέα η οποία θα σας αναλυθεί περισσότερο στη συνέχεια. Ένας από τους κεντρικούς μύθους και εδώ θα είναι η αρπαγή της Ευρώπης, δηλαδή η δημιουργία της πολιτισμικής ταυτότητας της ηπείρου, που αρχίζει με τον ελληνικό αποικισμό της Κάτω Ιταλίας και της Νότιας Γαλλίας κατά την κλασική περίοδο.
Θα αναφερθώ επιγραμματικά στις κεντρικές εκδηλώσεις της παρουσίας μας εκεί κατά την Εβδομάδα Τουρισμού, που θα λάβει χώρα κατά το διάστημα από 28 Αυγούστου έως και τις 4 Σεπτεμβρίου.
Η επόμενη εκδήλωση, θα αφορά την παρουσίαση της πορείας της Ελλάδας από την Αρχαία Ολυμπία και τους τότε Ολυμπιακούς Αγώνες, μέχρι το σήμερα και τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, και θα συνδέει την εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας με αυτήν του Πεκίνου.
Ωστόσο, στο περίπτερο της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού θα έχει περίοπτη θέση η νεώτερη και η σύγχρονη πολιτισμική παράδοση. Σημαντικές εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στην Εβδομάδα Τουρισμού, είναι η παρουσίαση εικόνων και υλικού από όλα τα Μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς (Μαρμαροτεχνίας από την Τήνο, Βιομηχανικής Ελαιουργίας από τη Λέσβο, Ελιάς και Λαδιού από τη Σπάρτη, Μετάξης από το Σουφλί, κ.ά). Προβάλλουμε έτσι μια έντονη και πλούσια παράδοση, αλλά ταυτόχρονα προωθούμε τον εναλλακτικό και θεματικό τουρισμό υπαίθρου.
Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε επίσης την εκδήλωση με θέμα τις «Αρχέγονες Κινήσεις στην Ελληνική Παραδοσιακή Κεραμική», καθώς επίσης και την έκθεση για τον Ιπποκράτη και τα Θεραπευτικά Βότανα. Η έκθεση αυτή θα συμπληρώνει το Συνέδριο που σας ανέφερα. Η χρήση των ιαματικών βοτάνων είναι ένα ακόμη στοιχείο που ενώνει 2 αρχαίους πολιτισμούς.


Να αναφέρω επίσης εδώ το στόχο της ανάδειξης και προβολής της χώρας μας ως «Γαμήλιου Προορισμού» - μια πολύ μεγάλη και σημαντική «θεματική αγορά» για τον Τουρισμό μας.


Αξίζει εδώ να επισημάνω ότι η Ελληνική παρουσία φέτος στη Σαγκάη αναδεικνύει και αξιοποιεί τις συνέργειες μεταξύ πολιτισμού-τουρισμού και αθλητισμού που δημιουργούμε με την συνένωση των τριών Γενικών Γραμματειών σε ένα Υπουργείο. Πέρα από την καίρια συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού, τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα που έχουμε μπροστά μας προβάλλονται και χρησιμοποιούνται ως επιπλέον κίνητρα για την επίσκεψη στη χώρα μας, όπως είναι ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας, που φέτος συμπίπτει με την επέτειο των 2500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα.


Κατά τη διάρκεια της παρουσίας μας εκεί, φιλοδοξούμε το μήνυμα της EXPO 2010 για επίτευξη οικονομικής ευημερίας μέσα από την ενίσχυση της καινοτομίας, της τεχνολογίας και της περιβαλλοντικής και κοινωνικής υπευθυνότητας, να συναντήσει το δικό μας μήνυμα για τον Τουρισμό, τη δική μας αντίληψη για τον Τουρισμό που τώρα υλοποιούμε.


Ο δικός μας στόχος αφορά τη δημιουργία ενός τουριστικού προϊόντος που σέβεται τόσο το φυσικό, όσο και το πολιτιστικό περιβάλλον, στη βάση της κοινωνικής ευθύνης, της βιωσιμότητας και της καλυτέρευσης της ποιότητας ζωής των Πολιτών. Θα παραθέσουμε την εμπειρία μας και θα ανταλλάξουμε καινοτόμες ιδέες για τον τουρισμό του μέλλοντος.


Τα ανταποδοτικά οφέλη της παρουσίας μας στην SHANGHAI WORLD EXPO 2010 θα είναι πολλαπλά. Εκείνο που κυρίως επιδιώκουμε να επιτύχουμε, είναι να έχουμε μια ισχυρή παρουσία εκεί και να υπενθυμίσουμε ότι παρά τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουμε στην τωρινή συγκυρία, η Ελλάδα είναι μια χώρα με σημαντική παρουσία στα διεθνή γεγονότα. Έχω τη βεβαιότητα ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας στην EXPO.
Έχω τη βεβαιότητα ότι η ελληνική παρουσία στην EXPO 2010 θα αποτελέσει μια καλή αρχή για την καθιέρωση της Ελλάδας ως υπολογίσιμου τουριστικού προορισμού στην Κίνα. Καθώς έχουμε ήδη δρομολογήσει τις ενέργειες για την απλοποίηση και διευκόλυνση της χορήγησης βίζας από σε Κινέζους πολίτες, αισιοδοξώ ότι με την παρουσία μας εκεί θα έχουμε θέσει έτσι τις βάσεις για ένα μόνιμο τουριστικό ρεύμα από την Κίνα.
Τελειώνοντας, θέλω από τη θέση αυτή να ευχαριστήσω όλους τους φορείς και τα ιδρύματα που θα συνεργαστούν μαζί μας, για τη διοργάνωση αυτής της – πολύ επιτυχημένης ελπίζουμε - Ελληνικής Εβδομάδας Τουρισμού».


Άντζελα Γκερέκου


Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού