Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

τι είπε ο Νομάρχης στο χαιρετισμό του στο 9ο Πανιόνιο Συνέδριο

Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι,
Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω το Πανιόνιο Συνέδριο – 9ο κατά σειρά - που για πρώτη φορά συγκαλείται στο μικρότερο από τα 7 Ιόνια Νησιά,
 τους πανέμορφους και μαγευτικούς Παξούς.
Είναι πραγματικά ευτύχημα για το νησιωτικό χώρο του Ιονίου, το γεγονός ότι διαθέτει ένα καταξιωμένο μέσα στο χρόνο θεσμό, όπως τα Πανιόνια Συνέδρια.
Θεσμό που δίνει πρώτ΄ απ’ όλα ευκαιρίες ευρύτατων συναντήσεων ανθρώπων του πνεύματος, των γραμμάτων και των τεχνών, πανεπιστημιακών, ιστορικών ερευνητών αλλά και ανθρώπων της αυτοδιοίκησης και εκπροσώπων της πολιτείας.
Συναντήσεων μέσα από τις οποίες δίνεται η ευκαιρία ανάπτυξης από τούτο το κοινό βήμα, εισηγήσεων με πλουσιότατη θεματολογία. Εισηγήσεων που φωτίζουν άκρως ενδιαφέρουσες πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού μας, που αναπτύχθηκε στον Ιόνιο χώρο στο πέρασμα των αιώνων.
Απλή και μόνο ανάγνωση της θεματολογίας των εισηγήσεων αλλά και των ονομάτων των εισηγητών, είναι αρκετή για να φανερώσει:
 την αξία αυτού του συνεδρίου,
 το υψηλό του επίπεδο,
 την μεγάλη συμβολή που θα έχει στην ανάδειξη, άγνωστων στους πολλούς, παραμέτρων της ζωής αλλά και της ιστορικής πορείας των νησιών του Ιονίου και της ευρύτερης περιοχής.


Μέσα από τα Πανιόνια Συνέδρια αναδεικνύονται κατά τον πλέον αδιαμφισβήτητο επιστημονικά τρόπο και οι ισχυροί ιστορικοί, πολιτιστικοί, κοινωνικοί και πολιτικοί δεσμοί που συνδέουν τα νησιά του Ιονίου.
Αναδεικνύονται οι κοινές τους ρίζες μέσα στο χώρο και το χρόνο.
Στοιχεία - θέλω να πιστεύω - καθοριστικά για το κοινό μας μέλλον, που τον τελευταίο καιρό ζυμώνεται και σήμερα οικοδομείται.
Η σύγκληση του Θ΄ Πανιόνιου Συνεδρίου, συμπίπτει χρονικά - όπως είναι γνωστό - με τη συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων, του νομοσχεδίου για τη Διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας μας.
Μεταρρύθμιση που αφορά και τα Ιόνια Νησιά, όχι μόνο το καθένα χωριστά, αλλά και στο σύνολό τους.
Αύριο – εκτός απροόπτου - γίνεται νόμος του κράτους μια μεταρρύθμιση που για πρώτη φορά από την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, πριν 146 χρόνια, αναγνωρίζει τα Ιόνια νησιά ως αυτοδιοικούμενη περιφέρεια με άμεσα αιρετά κοινά όργανα διοίκησης.
Και δεν είναι υπερβολή να πούμε, ότι τα Πανιόνια Συνέδρια έχουν ουσιαστική συμβολή – επηρέασαν διαχρονικά – τόσο στη διαμόρφωση της κοινής μας συνείδησης όσο και στην αναγνώριση από τα κεντρικά όργανα διοίκησης της χώρας μας, της γεωγραφικής ενότητας αλλά και των πολλών κοινών στοιχείων ταυτότητας των νησιών του Ιονίου.


Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,


Τα Πανιόνια Συνέδρια στις εννιά δεκαετίες ζωής τους:
• Κράτησαν άσβεστη τη φλόγα της ιστορικής μας μνήμης.
• Διαμόρφωσαν συνειδήσεις.
• Ανέδειξαν δεσμούς αιώνων.
• Σφυρηλάτησαν την ενότητα του Ιόνιου χώρου και
• Συνέβαλαν τα μέγιστα στη θεμελίωση του κοινού μέλλοντος των νησιών μας.
Με αυτές τις επισημάνσεις, θέλω να εκφράσω τη βεβαιότητά μου ότι και το Θ΄ Πανιόνιο Συνέδριο που σήμερα αρχίζει, έχει όλες τις προϋποθέσεις να είναι ένα επιτυχημένο συνέδριο και να καταγραφεί και αναγνωριστεί ως αναπόσπαστη συνέχεια αυτής της πλούσιας παράδοσης και ανεκτίμητης κληρονομιάς.
Η ιστορία θα δικαιώσει τους εμπνευστές και άξιους συνεχιστές αυτού του, τόσο σημαντικού για το Ιόνιο, θεσμού.
Συγχαρητήρια κ. Δήμαρχε για την άριστη διοργάνωση του συνεδρίου στους Παξούς, το μικρό παράδεισο του Ιονίου και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του.