Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Τοποθέτηση του Χαράλαμπου Χαραλάμπους, Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας στην Ολομέλεια της βουλής για τις επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία που θα έχει η υλοποίηση του σχεδίου Καλλικράτης

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ισχυρίζεται ότι με τη μεταφορά της ευθύνης για την υγεία και πρόνοια στην τοπική αυτοδιοίκηση, που επιχειρείται μέσα από το σχέδιο «Καλλικράτης», θα υπάρξει θετική εξέλιξη και οφέλη για τους εργαζόμενους.
Η αλήθεια βέβαια είναι εντελώς διαφορετική. Η «αποκέντρωση» των αρμοδιοτήτων για την υγεία και την πρόνοια δεν εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, εξυπηρετεί όμως άμεσα....
 τις λεγόμενες και περίφημες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, που επιτάσσει η Στρατηγική της Λισαβόνας.
Η αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων υγείας και πρόνοιας στοχεύει άμεσα στη δραστική μείωση των κρατικών και εργοδοτικών δαπανών για την υγεία και την ίδια στιγμή τη μεταφορά των οικονομικών βαρών στις πλάτες των εργαζόμενων είτε άμεσα είτε έμμεσα με δημοτική φορολογία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση επιχειρεί να μεταφέρει την ευθύνη για την ανάπτυξη και λειτουργία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην τοπική αυτοδιοίκηση μέσα από τα περίφημα δίκτυα στα οποία θα συμμετέχουν δημοτικά ιατρεία, ιδιωτικά ιατρεία, ιατρεία ασφαλιστικών οργανισμών, μη κερδοσκοπικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, η περίφημη εταιρική κοινωνική ευθύνη κ.λπ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα μέτρα αυτά οδηγούν στην ακόμα περαιτέρω εμπορευματοποίηση και κατακερματισμό των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας και στην ακόμα μεγαλύτερη όξυνση της ανισόμετρης ανάπτυξης των υπηρεσιών αυτών, ακόμα και μέσα στην ίδια περιοχή της χώρας.
Δηλαδή, η ανάπτυξη και η λειτουργία των υπηρεσιών υγείας-πρόνοιας θα εξαρτάται κύρια από την επιχειρηματική ικανότητα των δήμων και περιφερειών, το μέγεθος και την κοινωνικοοικονομική σύνθεσή τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να κατηγοριοποιούνται τα νοσοκομεία και οι υπηρεσίες και καλές, μέτριες και υποτυπώδεις ως προς την επάρκεια και το επίπεδο των υποδομών τους και οι δημότες, ανάλογα με την οικονομική τους επιφάνεια θα υποχρεούνται να κατευθύνονται στα αντίστοιχης κατηγορίας νοσοκομεία ή υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Επιπλέον, η τοπική αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει το ρόλο διαχειριστή της ακραίας φτώχειας, των προβλημάτων των πιο εξαθλιωμένων στρωμάτων, που τα ονομάζουν ευπαθείς ομάδες. Αναλαμβάνει τη διαχείριση των επιπτώσεων από την καπιταλιστική οικονομική κρίση και γενικότερα από την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Συμβάλλει στην προσπάθεια να υποβιβαστούν οι λαϊκές ανάγκες για υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας στο επίπεδο του φτωχοκομείου. Τα συσσίτια, τα κοινωνικά φαρμακεία, τα παντοπωλεία είναι ένα δείγμα αυτής της φιλανθρωπίας. Και στην τοπική αυτοδιοίκηση έχει ανατεθεί το καθήκον να πείσουν τον κόσμο ότι η φτώχεια είναι φυσικό φαινόμενο και ότι αυτοί είναι μαζί με μονοπωλιακούς ομίλους οι φιλάνθρωποι και οι γενναιόδωροι που θα τη λύσουν σε ένα βαθμό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχει όμως ήδη εμπειρία από τις επιπτώσεις της μεταφοράς κρατικών αρμοδιοτήτων που αφορούν την υγεία και την πρόνοια στην τοπική αυτοδιοίκηση και η εμπειρία αυτή είναι αρνητική.
Έτσι, έχουν αναπτύξει οι δήμοι υπηρεσίες, όπως είναι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, οι παιδικοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, η «Βοήθεια στο σπίτι», όπου κυριαρχούν ουσιαστικά η επιβάρυνση των λαϊκών οικογενειών με τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, ακατάλληλα κτήρια, ελλιπές, απλήρωτο και με ελαστικές σχέσεις εργασίας επιστημονικό και λοιπό προσωπικό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε πολλές χώρες της Ευρώπης έχει προ πολλού επιχειρηθεί αυτή η μεταρρύθμιση και αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας. Στην Γαλλία όμως μαιευτήρια κλείνουν, όταν δεν κάνουν έναν ορισμένο αριθμό τοκετών το χρόνο, ενώ στη Δανία, που είναι και το όραμα του Πρωθυπουργού και του ΠΑ.ΣΟ.Κ, να μας κάνει Δανία του νότου, και όπου έχει επιχειρηθεί ένας αντίστοιχος «Καλλικράτης», το 80% του κόσμου είναι πολύ δυσαρεστημένο με το σύστημα υγείας της χώρας, τα δημόσια νοσοκομεία κλείνουν ή συγχωνεύονται, ενώ την ίδια ώρα τα ιδιωτικά νοσοκομεία ανθούν και ξεφυτρώνουν σα μανιτάρια.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πολλές δυνάμεις και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας και σε ένα βαθμό του Συνασπισμού αποδέχονται τη δραστική μείωση των κρατικών δαπανών για την υγεία και πρόνοια και την κεντρική κατεύθυνση να λειτουργεί η τοπική αυτοδιοίκηση με οικονομική αυτοτέλεια.
Η σύνδεση όμως των υπηρεσιών υγείας που θα πάνε στην τοπική αυτοδιοίκηση με τα ταμεία και με δεδομένη την αντιασφαλιστική επίθεση που επιχειρείται, θα έχει ως αποτέλεσμα την πρόσβαση των ασφαλισμένων σε ένα βασικό, ενιαίο, στοιχειώδες πακέτο παροχών από όλα τα ταμεία, ενώ η συμπλήρωση των πραγματικών αναγκών θα γίνεται με τα επαγγελματικά ταμεία και την ιδιωτική ασφάλιση.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ταυτόχρονα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κάλυψη των αναγκών υγείας ενός πληθυσμού απαιτεί την ενιαία λειτουργία και των τριών επιπέδων της υγείας – πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας – την ανάπτυξη δηλαδή των υπηρεσιών και υποδομών ως ένα ενιαίο λειτουργικό σύστημα, ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια της φροντίδας – πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση – που θα γίνεται και στα τρία επίπεδα και την ενιαία ποιότητα και όχι την κατηγοριοποίησή τους ανάλογα με τις επιχειρηματικές, οικονομικές δυνατότητες των δήμων.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Έχει τελειώσει ο χρόνος σας, κύριε συνάδελφε.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε, λέγοντας ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας δεν μπορεί βέβαια με τίποτα να συμφωνήσει με όσα περιέγραψα προηγουμένως. Αγωνίζεται -και το ζυμώνει μέσα στον ελληνικό λαό- για ένα ενιαίο, καθολικό, δημόσιο, σύγχρονο δωρεάν σύστημα υγείας. Και αυτό, κυρία Πρόεδρε, όπως σας είπα, μέσα από τον ελληνικό λαό, θα αγωνιστούμε να γίνει στην πράξη.
Ευχαριστώ.