Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

΄Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας: Αιματηρό ρεσάλτο του Ισραηλινού Ναυτικού στη νηοπομπή της Γάζας

Το Ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό έπληξε σήμερα τα ξημερώματα το «Στολίσκο της Ελευθερίας», διεθνή ανθρωπιστική και πολιτική αποστολή προς τη Γάζα με ελληνική συμμετοχή – στην οποία μετείχε και το επιβατηγό πλοίο «Σφενδόνη» με καπετάνιο τον Κερκυραίο...
 Θόδωρο Μπούκα. Από τις πρώτες πληροφορίες συνάγεται ότι τουλάχιστον 10 άνθρωποι που επέβαιναν σε άλλο σκάφος, το τουρκικό επιβατηγό «Μαρμαρά», σκοτώθηκαν από άνδρες των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων που κατέλαβαν το πλοίο. Πολλοί είναι οι τραυματίες της Τουρκικής αποστολής. Ένας Έλληνας τραυματίας αναφέρεται, χωρίς άλλα στοιχεία.


Η επίθεση είναι απερίφραστα καταδικαστέα. «Φόρος αίματος» δεν νομιμοποιείται, δεν δικαιολογείται, και δεν μπορεί αιτιωδώς να συνδεθεί με τις ακρότητες της Χαμάς (η οποία ελέγχει μετά από δημοκρατικές εκλογές τη Λωρίδα της Γάζας). Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε σε Διεθνή Ύδατα. Το Ισραήλ δεν έχει νομιμοποιημένη κυριαρχία είτε “de facto” στρατιωτική κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας – όπως η Ισραηλινή κυβέρνηση υπενθυμίζει δια της Πρεσβείας της στην Αθήνα. Επομένως, δεν νομιμοποιείται να ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα ούτε εντός των χωρικών υδάτων της Γάζας.


Ο «φόρος αίματος» του Τουρκικού πλοίου είναι δυσανάλογος. Η «Νεοθωμανική» πολιτική της Τουρκίας κατά το «Δόγμα Νταβούτογλου» (του Τούρκου υπΕξ) έχει εκνευρίσει την Ισραηλινή πλευρά. Μήπως επελέγη μία δυναμική απάντηση στη «κλιμάκωση» από τουρκικής πλευράς – που εκφράστηκε με την προβεβλημένη αποστολή του τουρκικού πλοίου; Και πώς εξηγείται ότι το βίντεο διέφυγε του κλοιού ηλεκτρονικών παρεμβολών ειδικά από το Τουρκικό πλοίο, ενόσω όλα τα άλλα «σιγούν»;


Στο πλαίσιο τέτοιων προβληματισμών πρέπει να αξιολογηθεί και η αποστασιοποίηση της Κυπριακής κυβέρνησης από τη διεθνή αποστολή – η οποία εμφάνιζε το παράδοξο να πλαισιώνεται από πλοίο της Τουρκίας, χώρας που κατέχει στρατιωτικά τη βόρεια Κύπρο και ελέγχει παρανόμως τα εκεί χωρικά ύδατα.


Οι σκέψεις μας στρέφονται τώρα πρωτίστως στους νεκρούς και τραυματισμένους ακτιβιστές που υπέστησαν τη στρατιωτική θηριωδία, και στους εκατοντάδες συντρόφους τους που κρατούνται παράνομα. Κανένα «αδίκημα» αυτών των ανθρώπων δεν στοιχειοθετείται. Και η μόνη Έννομη Τάξη που έχει κατάφωρα παραβιαστεί, από μία τέτοια στρατιωτική ενέργεια, προφανώς δυσανάλογη και «παραδειγματικού» χαρακτήρα, είναι εκείνη του Διεθνούς Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Αγωνιούμε για όλους ανεξαιρέτως τους πληγέντες από τη παράνομη επίθεση συνανθρώπους μας. Το ότι ο φίλος και σύντροφός μας στο συμβούλιο του Συλλόγου Περιβάλλοντος Θόδωρος Μπούκας, μοιράζεται τις ίδιες, με τους εκατοντάδες ακτιβιστές, κατάφωρες προσβολές και απειλές, μας θυμίζει ότι η αιματοβαμμένη Μέση Ανατολή δεν αποτελεί κινηματογραφικό σενάριο στις οθόνες μας, αλλά «πραγματική πραγματικότητα», με οδυνηρές συνέπειες στις ζωές πραγματικών ανθρώπων.