Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Επανάσταση» στην Ανταλλαγή Σπόρων

Ελπιδοφόρα αποδείχτηκε η 3η Ετήσια Ανταλλαγή Σπόρων Ντόπιων Ποικιλιών που διοργανώθηκε στη Κέρκυρα από το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας τις 26 Απριλίου. Στόχος, η συνεισφορά «άγνωστων» σπόρων αλλά και η ανάληψη ευθύνης διατήρησής τους από Κερκυραίους καλλιεργητές – κατά τις αρχές που καθιέρωσε η Εναλλακτική Κοινότητα «Πελίτι», της οποίας ο Σύλλογος Περιβάλλοντος είναι συμπαραστάτης και αρωγός.
Ως «ένθετο» στην ίδια δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε συζήτηση με αφορμή το...
βιβλίο του οικονομολόγου Γιάννη Τόλιου «Περιβάλλον και Πολιτική σε συνθήκες Παγκοσμιοποίησης». Μίλησε ο σύγγραφέας και παρενέβησαν η Β. Κορωνάκη από τον Συνεταιρισμό ΟΙΚΟΖΩΗ, ο Κ. Βέργος, δρ. Διεθνών Σχέσεων-Δ/ντής ΕΠΑΛ, και ο Γ. Σαούλος από την Ένωση Βιοκαλλιεργητών.


Σε μία πρώτη απογραφή των σπόρων που συνεισέφεραν οι Κερκυραίοι καλλιεργητές μετρήθηκαν 25 κηπευτικά είδη (μεταξύ τους η «κερκυραϊκή χρυσολαχανίδα», το μπακίρι, τα Σιναραδίτικα φασόλια κ.α.) και 15 αμπέλια. Συγκριτικά, ως σήμερα και μετά από πολύχρονη προσπάθεια, οι καταγεγραμμένες από το «Πελίτι» ποικιλίες στο σύνολο των Ιονίων νήσων δεν υπερέβαιναν τις 23 (μόνο 2 στη Κέρκυρα!), συν 27 αμπέλια.
Η διαδικασία αυτή ασφαλώς εξελίσσεται, με τη προσπάθεια συγκρότησης μητρώου καλλιεργητών-«διατηρητών σπόρων», που παραμένει διαρκώς ανοιχτό.
Τα εξαιρετικά αποτελέσματα δείχνουν τις συγκινητικές αντοχές της Κερκυραϊκής Φύσης, που επί δεκαετίες καταστρέφεται από το οικονομικό-αναπτυξιακό μοντέλο που έχει επικρατήσει, και τη κρίση απαξίωσης του Πρωτογενούς τομέα.
Έτσι, ενόσω μακαρίως διανύουμε το «Έτος Βιοποικιλότητας», η ωρίμανση στρατηγικής σημασίας δραστηριοτήτων προστασίας του περιβάλλοντος όπως η Ανταλλαγή Σπόρων είναι παρήγορη. Η παραμελημένη Κέρκυρα παραμένει «Κιβωτός» ποικιλιών – που πρέπει να προστατευτούν ως «ζωντανή τράπεζα σπόρων», και να διαιωνιστούν κληροδοτούμενοι από γενηά σε γενηά.
[Ενδιαφερόμενοι για πληροφορίες ή/και σπόρους μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2661049294 και 2661080552 – υπεύθυνος επικοινωνίας Γιάννης Σαούλος]


Για το ΔΣ,
ο πρόεδρος
Αριστοτέλης Κοσκινάς