Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Ερώτηση από βουλευτές του ΚΚΕ και απάντηση από την κυβέρνηση για το ΕΑΚΚ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού
Θέμα: Για τη λειτουργία του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Κέρκυρας.
Το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Κέρκυρας (Ε.Α.Κ.Κ.) περιλαμβάνει το εθνικό στάδιο με γήπεδο ποδοσφαίρου και στίβο με έξι λωρίδες, κλειστό κολυμβητήριο ολυμπιακών διαστάσεων, κλειστό γυμναστήριο με αγωνιστικό χώρο 46Χ22 μέτρα, κλειστό προπονητήριο διαστάσεων 36Χ21 μέτρα και δυο πολυγήπεδα εξωτερικά.
Είναι ο αθλητικός χώρος, που καλύπτει ανάγκες όλου του Νομού Κέρκυρας και τις....
εγκαταστάσεις του επισκέπτονται σε καθημερινή βάση 2.000 περίπου αθλούμενοι, αφού στο νησί δεν υπάρχει άλλο κλειστό γυμναστήριο, ούτε άλλο κολυμβητήριο. Οι εγκαταστάσεις του Ε.Α.Κ.Κ. είναι επιφορτισμένες να φιλοξενούν 22 σωματεία αθλοπαι–διών, ναυταθλητικά σωματεία, σωματεία πυγμαχίας, γυμναστικής, τοξοβολίας, ξιφασκίας και τα σωματεία που ανήκουν στην ομοσπονδία κρίκετ. Σωματεία που συμβάλλουν τα μέγιστα στην υγεία, ψυχαγωγία, αναψυχή νεαρών Κερκυραίων και όχι μόνο.
Οι αθλητικές αυτές εγκαταστάσεις δημιουργήθηκαν σταδιακά από το 1952 και πήραν την σημερινή τους μορφή το 1981 με την προσθήκη γυμναστηρίου και κολυμβητηρίου, με μια μικρή παρέμβαση το 2007 όταν παραδόθηκε το λεγόμενο «προπονητήριο»! Εγκαταστάσεις από τις όποιες αναδείχθηκαν εκατοντάδες αθλητές που εκπροσώπησαν και την χώρα μας διεθνώς (π.χ οι Ολυμπιονίκες Γεωργάτου Μαρία και Βασιλάκης Αλέκος, οι Παγκοσμιονίκες Γιαννιώτης Σπύρος, Τσιλιμπάρης Κώστας , Σγούρος Φίλιππος, Τσιμίνος Αρσένης, και πολλοί άλλοι).
Οι εγκαταστάσεις του Ε.Α.Κ.Κ. κατά καιρούς δέχθηκαν κάποιες παρεμβάσεις πολλές από τις οποίες, εκ των υστέρων κρίθηκαν άστοχες. Κάποιες άλλες ήταν εμφανώς κακότεχνες (περίφραξη αξίας 85 εκ δρχ. λόγω συνόδου κορυφής το 1994 με απευθείας ανάθεση, πυλώνες για προβολείς σταδίου που σε ένα χρόνο αντικαταστάθηκαν προκειμένου να καλύψουν ανάγκες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου κύρια,- αντικατάσταση που ζημίωσε και χρεώθηκε στους Έλληνες φορολογούμενους-, στέγαστρο κακότεχνο και εν πολλοίς ελλειπές στην μεγάλη κερκίδα, αναγόμωση ταρτάν στίβου, ο βοηθητικός χώρος που λειτουργούσε σαν προθερμαντήριο και χώρος ρίψεων στίβου καταργήθηκε προκειμένου να αναγερθούν νέες κερκίδες για τις ανάγκες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των φιλάθλων στο γήπεδο και η τακτική αντικατάσταση του φυσικού χλοοτάπητα από υπερχρήση λόγω έλλειψης άλλων αθλητικών χώρων, καθώς και των αναγκαίων υποστηρικτικών βοηθητικών!). Παρεμβάσεις που δε κάλυπταν και δεν καλύπτουν τις κύριες ανάγκες του αθλητισμού και δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε πως –ακόμη και σήμερα- τα σωματεία «αγωνίζονται» για την εξασφάλιση χώρου άθλησης των μελών τους.
Το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Κέρκυρας ανήκει σε αυτά, που η Τοπική Αυτοδιοίκηση αρνήθηκε να παραλάβει από την ΓΓΑ, αφού η παραχώρηση αυτή δεν συνοδευόταν από εξασφαλισμένη κρατική επιχορήγηση για τα λειτουργικά έξοδα, ενώ με τον ΠΔ 456/88 (ΦΕΚ 209 Α΄/22-9-88) προέβλεπε (… το 1988!) να έχει στην δύναμη της 19 εργαζόμενους (1 διοικητικό, 7 τεχνικούς, 2 επιμελητές, 5 καθαριότητας και 4 «εργάτες» ). Εργαζόμενοι που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δεν πληρώνονται έγκαιρα (συχνά η καθυστέρηση φθάνει και τους τρεις μήνες! )
Τέλος παρά τις υποσχέσεις τις πολιτείας για σχεδιασμό αθλητικών υποδομών μέσω του προγράμματος «Ελλάδα 2004» προκειμένου να εξισορροπήσει τα ολυμπιακά έργα του «κέντρου» με αυτά που θα έπρεπε να υπήρχαν στην «περιφέρεια», τίποτα δεν προχώρησε και το πρόγραμμα έμεινε στις εξαγγελίες εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Η έλλειψη αθλητικών υποδομών οδηγεί χιλιάδες Κερκυραίους στα ιδιωτικά κέντρα παροχής αθλητικών υπηρεσιών που έχουν αναπτύξει τεράστια επιχειρηματική δραστηριότητα υποκαθιστώντας το δικαίωμα του Κερκυραίου στην δωρεάν άθληση. Μια έλλειψη που οδήγησε πρόσφατα την τοπική κοινωνία σε διοργάνωση συνεδρίου (πρωτοβουλία γυμναστών Κέρκυρας- ΠΕΠΦΑ) το οποίο τέθηκε και υπό την αιγίδα της ΓΓΑ. Ένα Αθλητικό Κέντρο που για σχεδόν 6 μήνες ήταν χωρίς Επιτροπή Διοίκησης, αφού η τελευταία είχε τεθεί εκτός υπηρεσιών καταθέτοντας την παραίτηση της αμέσως μετά τις εκλογές.


ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός,
- Υπάρχει άδεια λειτουργίας από την περιφέρεια Ιονίων Νήσων; Αν όχι σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί άμεσα;
- Υπάρχει πόρισμα από έλεγχο στατικότητας των κτηριακών εγκαταστάσεων του ΕΑΚ Κέρκυρας; Τι μέτρα πρόκειται να λάβετε για το σημαντικό για την ασφάλεια του κόσμου γεγονός της στατικότητας, κύρια της μεγάλης Κερκίδας του σταδίου;
-Τι άμεσα μέτρα πρόκειται να πάρει, ώστε το προσωπικό του ΕΑΚ Κέρκυρας να πληρώνεται στις προβλεπόμενες ημερομηνίες και απερίσπαστο να αφιερώνεται στο δύσκολο έργο του, που είναι η φύλαξη και η συντήρηση του χώρου.
-Τι μέτρα θα πάρει ώστε οι θέσεις των 8 μόνιμων -δυο των οποίων σύντομα θα συνταξιοδοτηθούν- που συμπληρώνονται από 3 αποσπασμένους και 3 εποχιακούς, να καλυφθούν, τουλάχιστο, με τις προβλεπόμενες θέσεις μόνιμα εργαζομένων, οι οποίοι θα καλύπτουν τις ανάγκες λειτουργίας και συντήρησης του ΕΑΚ Κέρκυρας.
-Αν είναι στις προθέσεις σας να πραγματοποιηθεί μελέτη και να δρομολογηθούν ουσιαστικές παρεμβάσεις σύμφωνα με τις ανάγκες του τοπικού αθλητισμού, όπως αυτές αποτυπώθηκαν και στο πρόσφατο αθλητικό συνέδριο των γυμναστών; Παρεμβάσεις, μέρος ενιαίου σχεδιασμού αθλητικών υποδομών για την Κέρκυρα και τους Παξούς που θα καλύψει διαχρονικά τις ανάγκες άθλησης της τοπικής κοινωνίας. Υποδομές, που θα προβλέπουν οπωσδήποτε την χρήση και πρόσβαση ατόμων με αναπηρία.
- Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να χρηματοδοτηθεί άμεσα το προπονητικό Κέντρο, ενός από τα πλέον ιστορικά σωματεία στην Ελλάδα (1893), του Κερκυραϊκού Γυμναστικού Συλλόγου, στο ιδιόκτητο οικόπεδο του, γεγονός που θα βοηθήσει τον Κερκυραϊκό αθλητισμό;
- Αν θα χρηματοδοτηθεί άμεσα και με ικανό χρηματικό ποσό η νέα ΕΔ του ΕΑΚΚ, ώστε να αντιμετωπίσει τα δεκάδες προβλήματα που επείγουν, πολλά των οποίων αφορά την ασφάλεια και την υγιεινή των αθλουμένων και των θεατών;
-Αν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η διοίκηση και διαχείριση των Αθλητικών Κέντρων να αποδοθεί σε επιτροπές Διοίκησης, οι οποίες θα στελεχώνονται από πρόσωπα που θα υποδεικνύει η τοπική κοινωνία μέσα από τους αιρετούς φορείς ΤΑ, από τους αθλητικούς φορείς, τους εκπαιδευτικούς, από τους συλλόγους Πτυχιούχων Φυσικής αγωγής, από το Εργατικό Κέντρο κ.λ.π.


Οι βουλευτές
Μπάμπης Χαραλάμπους


Νίκος Καραθανασόπουλος
Νίκος Μωραΐτης
Γιάννης Πρωτούλης


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Θέμα; «Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Κέρκυρας»
Σχετικό: Η με αριθμό πρωτ. 8927/19-04-2010 Ερώτηση των Βουλευτών κ.κ, Μπάμπη Χαραλάμπους, Νίκου Καραθανασόπουλου, Νίκου Μωραΐτη και Γιάννη Πρωτούλη


Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου, που κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων οι Βουλευτές κ. κ. Μπάμπης Χαραλάμπους, Νίκος Καραθανσσόπουλος, Νίκος Μωραΐτης και Γιάννης Πρωτουλης, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Ήδη η Κυβέρνηση, δια του αρμόδιου Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, έχει ζητήσει από τους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών τη συγκρότηση και ενεργοποίηση των επιτροπών ελέγχου των αθλητικών εγκαταστάσεων κατά νομό, έτσι ώστε άμεσα να εκδοθούν οι απαραίτητες άδειες λειτουργίας σε όλη τη χώρα•
Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν γνωρίζει για την ύπαρξη ή μη πορίσματος μετά από έλεγχο στατικής επάρκειας των κτηριακών εγκαταστάσεων του ΕΑΚ Κέρκυρας, Ωστόσο, οι αθλητικές εγκαταστάσεις του ΕΑΚ Κέρκυρας έχουν νομιμοποιηθεί από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (το καλοκαίρι του 2006), πράγμα που σημαίνει ότι είναι ασφαλείς στο σύνολο τους, άρα και η μεγάλη κερκίδα του Σταδίου,
Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έχει ζητήσει από τις διοικήσεις των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων την κατά προτεραιότητα αντιμετώπιση των δαπανών μισθοδοσίας και παρακολουθεί ανελλιπώς τις εκάστοτε παρουσιαζόμενες ανάγκες σε προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία τους* Η κάλυψη των τυχόν κενών σε στελέχωση θα γίνει με τον τρόπο που προβλέπεται για όλο το Δημόσιο Τομέα, μέσω μετατάξεων και αξιοποίησης του προσωπικού.
Η εκταμίευση κονδυλίων που εντάσσονται στις δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού γίνεται κατά ποσοστό 8% ανά μήνα. Το ίδιο ισχύει και (για τα Αθλητικά Κέντρα. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται και η χρηματοδότηση του ΕΑΚ Κέρκυρας.
Σε ο,τι αφορά νέες αθλητικές υποδομές, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ολοκληρώνει την πλήρη αποτύπωση των υφισταμένων, τον «Αθλητικό Χάρτη» της χώρας. Αυτό είναι ένα απαραίτητο εργαλείο σχεδιασμού αθλητικής πολιτικής για την ορθολογική αντιμετώπιση των αναγκών σε υποδομές. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού θα αντιμετωπιστούν και τα επί μέρους θέματα του κερκυραϊκού αθλητισμού. Ειδικώς δε για τον Κερκυραϊκό Γυμναστικό Σύλλογο, πρόθεση μας είναι να ενισχυθούν οι δυνατότητες του για την προαγωγή του αθλητισμού στο νησί με αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου πόρου (ιδιόκτητο οικόπεδο κλπ).
Τέλος, όσον αφορά στην στελέχωση των Επιτροπών Διοίκησης, αυτή
γίνεται πλέον στο πλαίσιο της Ανοικτής Διακυβέρνησης, με πλήρη
διαφάνεια και αξιοκρατία, Η Διοίκηση του ΕΑΚ Κέρκυρας έχει ήδη
τοποθετηθεί, από 19 Απριλίου, / ,
Η Υφυπουργός Αγγελική Γκερέκου