Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Επίκαριη ερώτηση Χαραλάμπους για το ΚΕΘΕΑ

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χ.ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ για στήριξη του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων ( ΚΕΘΕΑ )


Η ερώτηση του Βουλευτή κ. Χαραλάμπους σε περίληψη έχει ως εξής:
«Η οικονομική κρίση του καπιταλισμού, το άλλοθι της Κυβέρνησης για τη λήψη ακόμα σκληρότερων μέτρων με στόχο την εκμετάλλευση των εργαζομένων και το στραγγαλισμό κάθε έννοιας δικαιώματος τους οξύνει περισσότερο το πρόβλημα της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών σπρώχνοντας ακόμα περισσότερους ανθρώπους στην οικονομική ανέχεια, την ανεργία και το περιθώριο. Μεγάλες ευθύνες έχουν οι...
κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας που από τη μία επιδιώκουν τη συγκάλυψη των πραγματικών αιτιών της χρήσης –οι οποίες αναζητούνται στις αντιλαϊκές πολιτικές- και από την άλλη προωθούν πολιτικές νάρκωσης, κατάργησης των στεγνών προγραμμάτων και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών. Αυτές οι επιλογές ενισχύονται από πολιτικές δίωξης εις βάρος των εξαρτημένων που εξαγγέλλει κάθε τόσο ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης.
Τώρα σε μία προσπάθεια να δείξει κοινωνικό πρόσωπο σε μία περίοδο κατάργησης κάθε δικαιώματος των εργαζομένων το ΠΑΣΟΚ εξαγγέλλει την ενίσχυση του ΟΚΑΝΑ, ο οποίος με τις πλάτες της εκάστοτε κυβέρνησης με κακοδιαχείριση και αλόγιστες και άσκοπες σπατάλες οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι 3,3 εκατομμύρια ευρώ ήταν μόνο οι δαπάνες φύλαξης του ΟΚΑΝΑ (για να φυλάνε ποιόν άραγε;) αντί να δοθούν σε προγράμματα πρόληψης, απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης.
Για μία ακόμα φορά επιβεβαιώνεται η προσπάθεια για την απαξίωση των στεγνών προγραμμάτων, των προγραμμάτων απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης και ιδιαίτερα του ΚΕΘΕΑ, το οποίο πλήττεται ήδη από την περικοπή της επιχορήγησης του και την απαγόρευση κάθε πρόσληψης. Το ΚΕΘΕΑ έχει αποδείξει 27 χρόνια τώρα ότι μπορεί να παρέχει αποτελεσματικό έργο με ορθή διαχείριση δίνοντας βοήθεια σε χιλιάδες χρήστες και τις οικογένειές τους σε όλη τη χώρα. Η ενίσχυση του ΟΚΑΝΑ αποδεικνύει περίτρανα τις προσπάθειες για την υποβάθμιση των στεγνών προγραμμάτων και τον περιορισμό της κοινωνικής επανένταξης με στόχο τη νάρκωση των λαϊκών στρωμάτων.
Ερωτάται η κυρία Υπουργός:
-Τι θα κάνει για την ενίσχυση των στεγνών προγραμμάτων και ιδιαίτερα του ΚΕΘΕΑ; Θα δοθεί η αντίστοιχη αύξηση που δίνεται στον ΟΚΑΝΑ ή θα προχωρήσει σε περικοπές;
-Πως θα υποστηριχθεί το ΚΕΘΕΑ με προσωπικό ώστε να ανταποκριθεί στα πιεστικά αιτήματα της τοπικής κοινωνίας 10 διαφορετικών πόλεων;
-Τι θα γίνει με τους μισθούς των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, οι οποίοι υπέστησαν δραματικές περικοπές στο πλαίσιο της πολιτικής εξόντωσης των εργαζομένων;»


Στον ερωτώντα Βουλευτή κ. Χαράλαμπο Χαραλάμπους θα απαντήσει η Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Φωτεινή Γεννηματά.
Κυρία Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριοι Βουλευτές, κύριε Χαραλάμπους, θα ήθελα πριν από όλα και εξ’ αρχής να αρνηθώ κατηγορηματικά όλες αυτές τις γενικές κατηγορίες που διατυπώνονται με την ερώτησή σας αλλά και την απίστευτα ισοπεδωτική κριτική που ασκείτε στην κυβέρνησή μας.
Θέλω να πω ότι όλα όσα αναφέρατε ακόμα και για την κακοδιαχείριση στον ΟΚΑΝΑ, είναι η Κυβέρνησή μας, είμαστε εμείς που αναδείξαμε ακριβώς, γιατί πιστεύουμε ότι όλα αυτά τα χρήματα θα έπρεπε να έχουν διατεθεί για προγράμματα για ανθρώπους που υποφέρουν, για τη στήριξή τους, για την επανένταξή τους και όχι να σπαταλούνται με αυτήν την πελατειακή και ρουσφετολογική αντίληψη που κυριάρχησε τα τελευταία πέντε χρόνια με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και οδήγησε όχι μόνο τον ΟΚΑΝΑ αλλά την Ελλάδα στη σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε.
Θέλω λοιπόν να πω εδώ ότι όλους αυτούς τους τελευταίους επτά μήνες που έχουμε αναλάβει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, έχουμε καταθέσει πολύ σημαντικό δείγμα γραφής για το πόσο σημαντικό είναι για μας το ζήτημα των ναρκωτικών. Και μόνο το γεγονός ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει αναλάβει τον διυπουργικό συντονισμό αναδεικνύει πόσο ψηλά έχουμε εμείς ως πολιτική προτεραιότητα στην Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το συγκεκριμένο θέμα. Ανέλαβε τον διυπουργικό συντονισμό ακριβώς γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να λειτουργήσει σωστά μία ολόκληρη αλυσίδα δράσεων που ξεκινά από την πρόληψη, τη θεραπεία και καταλήγει στην κοινωνική επανένταξη όλων αυτών των ανθρώπων και δεν αρκεί να βλέπουμε κάθε φορά αποσπασματικά και από μία μόνο οπτική γωνία τα πράγματα. Σε συνεργασία με τους δύο βασικούς φορείς, δηλαδή τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ, έχουμε κάνει ήδη πολύ σημαντικά βήματα προς τη διατήρηση αλλά και την εξυγίανση των δυνάμεων που διαθέτουμε για τη δύσκολη αυτή μάχη.
Επιτρέψτε μου ενδεικτικά να σας πω ότι αντιμετωπίσαμε τα συσσωρευμένα χρέη του ΟΚΑΝΑ, εξοφλήσαμε τα χρέη στα κέντρα πρόληψης και εξασφαλίσαμε την απρόσκοπτη χρηματοδότησή τους από αυτόνομο κωδικό στον κρατικό προϋπολογισμό. Σας θυμίζω εδώ ότι παρέμεναν έως και επτά μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης. Σήμερα δεν υπάρχει απλήρωτος εργαζόμενος.
Όσον αφορά το οικονομικό ζήτημα που θέτετε αποκλειστικά για το ΚΕΘΕΑ, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι πετύχαμε την εξαίρεσή του, όπως και για τον ΟΚΑΝΑ, όπως και για τα κέντρα πρόληψης, πολύ πριν καταθέσετε ο ίδιος την ερώτηση. Δεν αμφισβητώ την ευαισθησία κανενός και ιδιαίτερα των Βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αλλά από μόνοι μας ταυτόχρονα ζητήσαμε την εξαίρεση και του ΚΕΘΕΑ από τη μείωση της χρηματοδότησης του προϋπολογισμού του κατά 10%. Το πετύχαμε αυτό, έχουμε τη θετική απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών και όχι μόνο αυτό, αλλά έχουμε την πίστωση με τα επιπλέον χρήματα που απαιτούνται. Θα καταθέσω για τα Πρακτικά και τη σχετική απόφαση που έχουμε στα χέρια μας στη Διεύθυνση Οικονομικών του Υπουργείου που επιβεβαιώνει ότι υπάρχει αύξηση της χρηματοδότησης και του ΚΕΘΕΑ. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση ανάμεσα στα «στεγνά» προγράμματα και στα υποκατάστατα. Είναι σχεδόν το ίδιο ποσό που λαμβάνουν και το ΚΕΘΕΑ και ο ΟΚΑΝΑ. Πιστεύουμε ότι προσφέρουν διαφορετικές υπηρεσίες, αλλά εξίσου σημαντικές και για τους χρήστες και για τους θεραπευόμενους και για τις οικογένειές τους και γι’ αυτό ακριβώς δίνουμε μάχη μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία να τους στηρίξουμε όσο μπορούμε περισσότερο.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Στο σημείο αυτό η Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Φωτεινή Γεννηματά καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα απόφαση η οποία βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)


ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε την κυρία Υπουργό.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κύριος Χαραλάμπους.


ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρία Υφυπουργέ, έχω στα χέρια μου επιστολή του ΚΕΘΕΑ προς το Υπουργείο σας με ημερομηνία 19 Απριλίου μέσα από την οποία το ΚΕΘΕΑ εκφράζει την ανησυχία του γιατί όχι μόνο δεν το στηρίζετε οικονομικά, αλλά ουσιαστικά προχωρείτε και στο να κρατήσετε ( με τη μη εξαίρεσή του ) το 10% από την επιδότηση που μέχρι τότε έπαιρνε. Χαίρομαι που η ερώτησή μας προκάλεσε την επιπλέον επιδότηση και του ΚΕΘΕΑ.
Κυρία Υφυπουργέ, εμείς λέμε ότι τα ναρκωτικά ουσιαστικά είναι ένα προϊόν το οποίο αναπτύχθηκε με αιτία και όχι αφορμή το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Τα αντιλαϊκά μέτρα που τελευταία λαμβάνει η Κυβέρνηση ουσιαστικά αποτελούν το έναυσμα για να «σπρώχνουν» τους νέους προς τα ναρκωτικά μέσα από την ανεργία, μέσα από την απελευθέρωση των απολύσεων, μέσα από την αβεβαιότητα.
Τι κάνει η Κυβέρνηση, η εκάστοτε κυβέρνηση; Ενισχύει τον ΟΚΑΝΑ για τον οποίο, κυρία Υφυπουργέ, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι εσείς η ίδια ενημερώσατε πριν ένα μήνα περίπου την αρμόδια Επιτροπή στην οποία εσείς μιλήσατε για κακοδιαχείριση, εσείς είπατε για τα εκατομμύρια τα οποία σπαταλήθηκαν για φύλαξη κ.λπ..
Δεν ήμασταν εμείς που το μάθαμε ξαφνικά και το φέραμε στην επιφάνεια. Επομένως, ο ΟΚΑΝΑ υπήρχε πάντα. Δεν έγινε μόνο επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας. Μπορεί να αυξήθηκε η κακοδιαχείριση επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας. Αλλά, ένας οργανισμός ο οποίος ονομάζεται Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών και ουσιαστικά με τις κυβερνητικές πολιτικές υποβιβάστηκε σε έναν οργανισμό χορήγησης μόνον υποκαταστάτων, κατά την άποψή μας, ακολουθεί στραβό δρόμο. Και εμείς δεν συμφωνούμε. Λέμε ότι τα υποκατάστατα θα πρέπει να δίνονται μόνο σε αυστηρά επιλεγμένες περιπτώσεις. Τα στεγνά προγράμματα είναι εκείνα που φέρουν τη θεραπεία και όχι η υποκατάσταση.
Επομένως, το ΚΕΘΕΑ έπρεπε να στηριχθεί. Παρ’ όλα αυτά εντάχθηκε στις περικοπές, άσχετα με τα σημερινά ευχάριστα, αν θέλετε, νέα που μας φέρνετε. Το ΚΕΘΕΑ δεν χρειάζεται την δική μου συνηγορία για τις πολλαπλές δράσεις που έχει αναπτύξει. Μόνο το 2009, πολύ γρήγορα μπορώ να σας πω, ότι 1500 άτομα, χρήστες, παρακολούθησαν εντάχθηκαν και παρέμειναν στις θεραπευτικές του κοινότητες για απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη. Τρεις χιλιάδες έφηβοι και ενήλικες χρήστες παρακολούθησαν τους 23 συμβουλευτικούς σταθμούς του ΚΕΘΕΑ. Έξι χιλιάδες γονείς ή άτομα συγγενικά χρηστών παρακολούθησαν τα προγράμματα οικογενειακής υποστήριξης του ΚΕΘΕΑ. Δημιουργήθηκαν καινούρια προγράμματα στεγνά σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως στα Γιάννενα και την Καβάλα. Και όλα αυτά ουσιαστικά με κρατική στήριξη μόνο 24 εκατομμύρια και άλλα 6 εκατομμύρια με δικούς του πόρους.
Επειδή είμαι από την Κέρκυρα θα σας πω ότι εδώ και δυο χρόνια έχει γίνει πανκερκυραϊκό αίτημα ομόφωνο -από τους νομαρχιακούς συμβούλους, από τα 13 δημοτικά συμβούλια,από το ΕΣΥΝ, από όλους τους φορείς της Κέρκυρας- προς το ΚΕΘΕΑ για να δημιουργηθεί στεγνό πρόγραμμα στην Κέρκυρα και βέβαια λόγω, αν θέλετε, οικονομικών δυσκολιών ακόμα δεν έχει προχωρήσει ούτε ένα βήμα.
Θεωρούμε λοιπόν, ότι τουλάχιστον αντίστοιχα με τον ΟΚΑΝΑ πρέπει να στηρίζεται και να είναι στην προσοχή της Κυβέρνησης και το ΚΕΘΕΑ. Εμείς, αν αυτά που είπατε ισχύουν, θα χαιρετίζουμε κάθε θετικό βήμα της Κυβέρνησης. Και δεν έχω λόγο να αμφιβάλλω. Καταθέσατε και θα πάρω, βέβαια, την υπουργική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, αν κατάλαβα καλά.
Ευχαριστώ πολύ.