Τρίτη 18 Μαΐου 2010

EΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Επόμενη είναι η με αριθμό 796/11-5-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Χαράλαμπου Χαραλάμπους προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την αντιμετώπιση προβλημάτων στην καταβολή των επιδοτήσεων στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας.
Η ερώτηση του κ. Χαραλάμπους έχει ως εξής:
«Συνεχίζεται με την έγκριση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η επιβολή του παράνομου χαρατσιού στους αγρότες για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της νέας ΚΑΠ, προκειμένου να έχει έσοδα η ΠΑΣΕΓΕΣ. Τη «ληστεία» αναθέτει με το...
 αζημίωτο στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών. Φέτος όμως η ΠΑΣΕΓΕΣ με διάφορα προσχήματα εξαίρεσε την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας, δίνοντας το έργο στην ΕΑΣ Αγρινίου. Αποτέλεσμα, να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στους δικαιούχους και ιδιαίτερα σε εκείνους που έχουν προβλήματα μετακίνησης, αφού καλούνται να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μόνο σε ένα σημείο που βρίσκεται στην πόλη της Κέρκυρας, συγκεκριμένα στο Ινστιτούτο Ελαίας αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όπου έχει εγκατασταθεί από τις 3 Μαΐου 2010 το κλιμάκιο της ΕΑΣ Αγρινίου και όχι σε σημεία που βρίσκονταν κοντά στον τόπο διαμονής τους, όπως γινόταν μέχρι τώρα από την ΕΑΣ Κέρκυρας.
Με τη διαδικασία αυτή τελικά αποθαρρύνονται αρκετοί δικαιούχοι να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, με αποτέλεσμα να χάσουν και αυτό το πενιχρό ποσό που δικαιούνται. Θύματα, εκτός από τους αγρότες, είναι και οι εργαζόμενοι της ΕΑΣ Κέρκυρας που υλοποιούσαν τα προηγούμενα χρόνια τη διαδικασίας της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων, οι οποίοι τέθηκαν στο περιθώριο και απειλούνται με απολύσεις.
Η μεθόδευση αυτή, που έχει τη σύμφωνη γνώμη του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και της Κυβέρνησης, δικαιολογημένα έχει προκαλέσεις τις αντιδράσεις τόσο των δικαιούχων ελαιοπαραγωγών, αφού αρκετοί από αυτούς κινδυνεύουν να χάσουν τελικά την επιδότηση που δικαιούνται, όσο και των εργαζόμενων της ΕΑΣ Κέρκυρας που έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του Ινστιτούτου Ελαίας από τις 7 Μαΐου 2010 σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Ερωτάται η Υπουργός τι ενέργειες θα κάνει ώστε:
1. Να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί από την απαράδεκτη απόφαση της ΠΑΣΕΓΕΣ με κυβερνητική κάλυψη και οι δικαιούχοι να μην χάσουν τις επιδοτήσεις.
2. Οι δικαιούχοι που δικαιούνται ολόκληρη την επιδότηση χωρίς παρακρατήσεις να μην πληρώσουν κανένα χαράτσι, είτε είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είτε όχι.»


Στην ερώτηση του κ. Χαραλάμπους θα απαντήσει ο Υφυπουργός κ. Καρχιμάκης.
Σήμερα έχετε την τιμητική σας απ’ ό,τι φαίνεται.


ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε. Τέσσερις ερωτήσεις σήμερα.
Κυρία Πρόεδρε, τον Οκτώβριο του 2009 ως νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ήρθαμε αντιμέτωποι –και το ξέρει ο κύριος συνάδελφος- με μια κατάσταση πλήρους αποδιοργάνωσης των εποπτευόμενων φορέων και υπηρεσιών, με συνέπεια οι κοινοτικές ενισχύσεις για εννιακόσιες χιλιάδες περίπου δικαιούχους αγρότες ουσιαστικά να κινδυνεύουν, όπως επίσης κινδύνευε και η αξιοπιστία της Ελλάδας και του Υπουργείου στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συγκεκριμένα, το έργο της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων για τις αιτήσεις ως το 2009 με καταληκτική ημερομηνία 15-5-2009 είχε πραγματοποιηθεί σε ποσοστό μικρότερο του 20%. Μάλιστα, το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας με την ΠΑΣΕΓΕΣ για την υποβοήθηση των γεωργών στην υποβολή των αιτήσεων δεν είχε καν υπογραφεί. Δηλαδή, στην πραγματικότητα η καταβολή των ενισχύσεων είχε αφεθεί στην τύχη. Μετά από συντονισμένη προσπάθεια των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου με την ΠΑΣΕΓΕΣ και τις ΕΑΣ, έγινε εφικτό το φαινομενικά αδύνατο, να ολοκληρωθεί δηλαδή η ψηφιοποίηση στο χρόνο που ζητούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά βεβαίως και από την εμπλοκή στη διαπραγμάτευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Επίσης, ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητοι έλεγχοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με αποτέλεσμα στις 12 και 26 Μαρτίου 2010 να πραγματοποιηθούν δυο πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης συνολικού ύψους 2.065.000.000 ευρώ καθώς και πληρωμές συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος, βιομηχανικής ντομάτας ύψους 163.500.000 ευρώ.
Για το 2010, λόγω των ασφυκτικών χρονικών ορίων, λάβαμε στο Υπουργείο σοβαρά υπ' όψιν τη μεγάλη και άμεση ανάγκη άμεσης υποβολής των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης, με στόχο να διασφαλιστούν οι ενισχύσεις των αγροτών και να αποκατασταθεί η αξιοπιστία μας στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το λόγο αυτό προκρίναμε τη λύση της πιστοποίησης φορέα για την υποβοήθηση των δικαιούχων στην υποβολή των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης για το 2010. Γι’ αυτό με απόφαση του Υπουργείου πιστοποιήσαμε την ΠΑΣΕΓΕΣ και όχι την ΕΑΣ Κέρκυρας, επειδή δεν είχε συμπεριληφθεί εξαρχής στο σχετικό φάκελο που κατατέθηκε από την ΠΑΣΕΓΕΣ στο πλαίσιο της εγκυκλίου πιστοποίησης. Οι λόγοι που οδήγησαν την ΠΑΣΕΓΕΣ στην εξαίρεση της ΕΑΣ Κέρκυρας για τη συμμετοχή στον εν λόγω διαγωνισμό προκύπτουν: Πρώτον, από τη μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση που είχε επιδείξει η Ένωση της Κέρκυρας στη ψηφιοποίηση και υποβολή αιτήσεων για το 2009. Δεύτερον, από το ότι την 4η Ιανουαρίου 2010 η ΠΑΣΕΓΕΣ κάλεσε την ΕΑΣ Κέρκυρας να συνεργαστεί με τη γειτονική ένωση του Αγρινίου, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες εργασίες μέχρι την 31η του ιδίου μήνα, τονίζοντας ότι μετά την παρέλευση της ημερομηνίας αυτής οι παραγωγοί θα εξαιρούνταν από τις πληρωμές του έτους 2009, με αποτέλεσμα να χαθούν δεκαπέντε εκατομμύρια για το νομό και καταθέτω και το σχετικό έγγραφο.
Ακολούθως, η ΄Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν θα συνεχίσει το έργο της ψηφιοποίησης. Μία απάντηση η οποία κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο, στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στους Βουλευτές Κέρκυρας και δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο. Θα το καταθέτω και αυτό.
Μετά από αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ αποφάσισε στις 13.1.2010 να αναθέσει τις διαδικασίες ψηφιοποίησης στην ΄Ενωση Αγρινίου, η οποία τις ολοκλήρωσε με επιτυχία, για το έτος. Και, βέβαια, είχαμε το αποτέλεσμα στην καταβολή των ενισχύσεων στους παραγωγούς της Κέρκυρας, ένα γεγονός για το οποίο είχατε εκφράσει την ανησυχία σας και είχαμε απαντήσει εδώ στη Βουλή, σε εσάς κύριε συνάδελφε. Για το έτος 2010 η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας εκδήλωσε την επιθυμία να αναλάβει τις εργασίες της υποβοήθησης για την επιβολή ενιαίας ενίσχυσης χωρίς, όμως να προσκομίσει στην ΠΑΣΕΓΕΣ κανένα υποστηρικτικό στοιχείο για την έγκαιρη και ορθή ανταπόκρισή της στις απαιτούμενες εργασίες.
Αυτό –και πρέπει να το σεβαστούμε, και εσείς που θεωρώ ότι εκφράζετε μία αγωνία, όλοι μας – δημιουργούσε κίνδυνο να μην καταβληθούν δεκατέσσερα με δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ στους παραγωγούς της Κέρκυρας. Ως εκ τούτου, μετά η ΠΑΣΕΓΕΣ ανέθεσε τις εργασίες αυτές, εκ νέου, στην ΄Ενωση Αγρινίου με μοναδικό γνώμονα την έγκαιρη υποβολή ψηφιοποιημένων αιτήσεων των παραγωγών του νομού, δεδομένης και της καταληκτικής ημερομηνίας που γνωρίζετε.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός κ. Μιχαήλ Καρχιμάκης, καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Ολοκληρώνοντας, αναφορικά με το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης για το τρέχον έτος, όπως αναφέρετε στην ερώτησή σας, θα ήθελα να επισημάνω ότι βάσει της ρύθμισης, που περιλήφθηκε στο φορολογικό νόμο για τους γεωργούς -που η γεωργία αποτελεί την κύρια δραστηριότητά τους και κατέχουν δικαιώματα από διακόσια έως δέκα χιλιάδες ευρώ, καθώς και τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, που κατέχουν δικαιώματα από διακόσια έως πέντε χιλιάδες ευρώ- το ελληνικό δημόσιο αναλαμβάνει να πληρώσει το κόστος ενεργοποίησης το οποίο έχει καθοριστεί σε εβδομήντα ευρώ. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να υπάρξει καμία κατάθεση χρημάτων ή καμία απολαβή χρημάτων, πάνω από το ποσό αυτό. Δεν το επιτρέπουμε. ΄Εχουμε βγάλει και σχετική ανακοίνωση και προειδοποιούμε όλες τις ενώσεις ότι σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε να κατατεθούν πάνω από εβδομήντα ευρώ. Και αυτοί που θα τα καταθέσουν, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα τα βάλει στους λογαριασμούς τους.
Σας ευχαριστώ πολύ.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ο ερωτών Βουλευτής, ο κ. Χαραλάμπους, έχει το λόγο.


ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ : Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κατ΄αρχήν, κύριε Υφυπουργέ, να σας κάνουμε ξεκάθαρο ότι εμείς σαν Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, πολλές φορές έχουμε διακηρύξει και θεωρούμε ότι εκφράζουμε –αν θέλετε και την ομόθυμη άποψη του αγροτικού κόσμου της χώρας μας- ότι το χαράτσι της ενεργοποίησης κάθε χρόνο των δικαιωμάτων των αγροτών είναι και παράνομο και παράλογο. Και μάλιστα κάθε χρόνο αυτό το χαράτσι να φουσκώνει ακόμη παραπάνω.
Είπατε, βέβαια, τελειώνοντας αυτά τα οποία είπατε. Όμως ξέρετε πολύ καλά, έχετε πληροφορίες ότι οι κατά τόπους Ενώσεις, και στην Κέρκυρα αυτή τη στιγμή η Ένωση Αγρινίου χαρατσώνει τους Κερκυραίους αγρότες με ακόμη περισσότερα χρήματα από αυτά τα οποία είπατε, τα εβδομήντα ευρώ κ.λπ.. Το ξέρετε αυτό είμαι βέβαιος.
Είπατε ακόμη για την αξιοπιστία της χώρας, την αξιοπιστία της Ελλάδας. Η αξιοπιστία της Ελλάδας, κύριε Υφυπουργέ τεκμηριώνεται με αξιόπιστες λύσεις. Σας καλώ να μου απαντήσετε στη δευτερολογία σας, αν η λύση την οποία έκανε η ΄Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου να ψηφιοποιήσει τα κτήματα στην Κέρκυρα χωρίς ούτε ένας υπάλληλός της, χωρίς ούτε ένας επιστήμονας της να επισκεφθεί έστω και μία μέρα την Κέρκυρα, να μου πείτε εάν αυτό τονώνει την αξιοπιστία της χώρας μας.
Η ΄Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας προσπάθησε και εμείς είμαστε οι τελευταίοι που θα την υπερασπιστούμε, τεράστια αν θέλετε λάθη έκανε και αυτή. Άλλο αυτό όμως και άλλο εκδικητικά και ρουσφετολογικά να παίρνετε και φέτος την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των αγροτών της Κέρκυρας και να την δίνετε σε μία ξένη προς την Κέρκυρα ΄Ενωση.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Αυτό σημαίνει ότι περίπου ενάμισυ εκατομμύριο ευρώ θα φύγουν από την ήδη χειμαζόμενη οικονομία της Κέρκυρας, έχοντας υπ' όψιν σας ότι για χρόνια η ΄Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας, τουλάχιστον το έργο της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των Κερκυραίων αγροτών το έφερνε με επιτυχία εις πέρας.
Αυτή τη στιγμή τι γίνεται στην Κέρκυρα; Έχουν ξεσηκωθεί βέβαια οι υπάλληλοι της ΄Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας, γιατί όπως έχει καταντήσει η αγροτική οικονομία του νησιού, ουσιαστικά, το μόνο έσοδο της ΄Ενωσης αυτής είναι η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, είναι τα χρήματα, τα χαράτσια που παίρνουν από την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των αγροτών.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Απειλεί η ΄Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας να απολύσει και τους λίγους υπάλληλους που έχει, οι οποίοι ουσιαστικά πληρώνονταν τους μισθούς τους από αυτό το χαράτσι. Την ίδια στιγμή, βέβαια, και ένας αριθμός, που για λίγο χρόνο, θα δούλευε σαν επικουρικό, σαν έκτακτο προσωπικό, δεν θα μπορέσει να δουλέψει.
Εμείς, λοιπόν και τελειώνω μ' αυτό, θεωρούμε ότι δεν δόθηκε το έργο με αντικειμενικά κριτήρια στην ΄Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση του κ. Καραμίχα προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΄Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας.Ουσιαστικά τους είπε : «εμείς είμαστε, αποφασίζουμε και διατάσσουμε και τα σκυλιά δεμένα». Και εμείς σας καλούμε έστω και την υστάτη στιγμή να το ξαναεξετάσετε. Να δοθεί το έργο στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας, γιατί με αυτόν τον τρόπο ένα σημαντικό, αν θέλετε σε χαλεπούς καιρούς, χρηματικό ποσό του ενάμιση εκατομμυρίου ευρώ περίπου θα μείνει στην Κέρκυρα και δεν θα φύγει εκτός του νησιού, εκτός του νομού.
Ευχαριστώ.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ο Υφυπουργός, κ. Μιχαήλ Καρχιμάκης, έχει το λόγο.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Αγαπητέ συνάδελφε, πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ένα πράγμα.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΜΠΟΥΣ: Να καταλάβουν οι Κερκυραίοι αγρότες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Αυτό εννοώ. Το μεγάλο ζητούμενο είναι ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων για να μη χαθούν δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ από τους Κερκυραίους αγρότες.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΜΠΟΥΣ: Και ποιος είπε ότι θέλει κανείς να χαθούν.


ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Εσείς οφείλετε να μας απαντήσετε εδώ. Τη μία μας λέτε: «οι Ενώσεις που χαρατσώνουν» και την άλλη μας λέτε: «όχι στις Ενώσεις». Επιτέλους, μάλλον ναι στις Ενώσεις. Επιτέλους να μας πείτε: Με τον αστυφύλαξ ή με τον χωροφύλαξ; ΄Όλα μαζί, ένα αχταρμά τα κάνατε. Εν πάσει περιπτώσει…


ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΜΠΟΥΣ: Κάνετε τεράστιο λάθος. Η ενεργοποίηση πρέπει να πληρώνεται από χρήματα της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.


ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Εμάς ο μεγάλος μας στόχος στην Κέρκυρα είναι να βρεθεί μία σύγκλιση ανάμεσα και στην ΄Ενωση του Αγρινίου και στην ΄Ενωση της Κέρκυρας, έτσι ώστε να ολοκληρώσουμε και την ψηφιοποίηση και τις διορθώσεις και την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των ανθρώπων. Αυτός είναι ο στόχος μας.
Δεν μπορούμε να μπαίνουμε σε επιμέρους λεπτομέρειες, πόσοι δουλεύουν εδώ, κτλ.. Να δουλέψουν οι άνθρωποι! Αλλά ο στόχος μας να επιτευχθεί για να πάρουν οι άνθρωποι τα λεφτά που δικαιούνται. Αυτός θα είναι ο τελικός μας στόχος. Αυτή θα είναι η τελική μας προσπάθεια, έτσι ώστε οι άνθρωποι να δικαιωθούν, να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και να πάρουν τις επιδοτήσεις τους.
Σας ευχαριστώ.