Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗΣ ΕΔΡΑΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Σύμφωνα με δήλωση του μέλους της ΝΕΠΑΣΟΚ Κερκύρας κ. Γιώργου Καρύδη, το προσφάτως υπογραφέν Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση της μεταβατικής έδρας του Διοικητικού Εφετείου Κέρκυρας στην Κέρκυρα έγινε «μετά από πρωτοβουλία του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χάρη Καστανίδη».
Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πως, η σχετική πρωτοβουλία ανελήφθη και....
δρομολογήθηκε επί των ημερών της υπουργίας του Νίκου Δένδια στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και αποτέλεσε μέρος της εφαρμογής του χωροταξικού ανασχεδιασμού των δικαστικών υπηρεσιών της χώρας που προώθησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα, για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης ο κ. Δένδιας ζήτησε και έλαβε την απαιτούμενη θετική γνωμοδότηση του αρμοδίου Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία εκδόθηκε με το Διάταγμα 265/29-9-2009. Εξαιτίας της διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία για η έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, για την οποία, ωστόσο, απέμενε μόνο η τυπική διαβίβαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης προς την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη σχετική διαδικασία επεσήμανε ο Νίκος Δένδιας σε ερώτηση (4399) προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης στις 14/1/2010, επί της οποίας η απάντηση (41) στις 29/1/2010 περιορίζονταν στη φράση «η διαδικασία θα ολοκληρωθεί … ύστερα από σχετική απόφαση της πολιτικής ηγεσίας».
Αδιαμφισβήτητα, η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος επιλύει ένα σημαντικό και χρόνιο πρόβλημα της δικαστικής περιφέρειας του Νομού Κερκύρας. Ωστόσο, η διαδικασία καθυστέρησε αδικαιολόγητα το τελευταίο 10μηνο και, ασφαλώς, η πρωτοβουλία και οι απαιτούμενες ενέργειες ανήκουν στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης.