Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Τι απαντά η ΠΙΝ για το JERMIE

Σε απάντηση δημοσιευμάτων σε ΜΜΕ της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών αναφορικά με τη μη συμμετοχή της ΠΙΝ στο νέο χρηματοδοτικό εργαλείο «JEREMIE», διευκρινίζονται τα εξής:
Η πρωτοβουλία «JEREMIE» («Κοινοί Ευρωπαϊκοί Πόροι για τις Πολύ Μικρές ως Μεσαίες Επιχειρήσεις») δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη της ΕΕ, μέσω των εθνικών και περιφερειακών Διαχειριστικών αρχών τους, να χρησιμοποιούν μέρος των ενισχύσεων των Διαρθρωτικών Ταμείων για τη χρηματοδότηση ΜΜΕ με ίδια...
 κεφάλαια, δάνεια ή εγγυήσεις, μέσω ενός Ταμείου Ανακυκλούμενων Πιστώσεων, που λειτουργεί ως κεντρικός φορέας διοχέτευσης πόρων.
Στην Ελλάδα, η πρωτοβουλία «JEREMIE» αφορά το ΣΥΝΟΛΟ των Περιφερειών της χώρας, οι οποίες διακρίνονται σε Περιφέρειες «σύγκλισης» και «σταδιακής εξόδου» (στόχος 1), και Περιφέρειες «σταδιακής εισόδου» (στόχος 2).
Τα κεφάλαια του παραπάνω Ταμείου Ανακυκλούμενων Πιστώσεων προέρχονται:
- για μεν τις Περιφέρειες «σύγκλισης» (όπως είναι η Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών), από πόρους του Τομεακού Προγράμματος Ε.Π.Α.Ε., άρα πρόκειται για πρόσθετους πόρους,
- για δε τις Περιφέρειες «σταδιακής εξόδου» και «σταδιακής εισόδου», αντλούνται από τα δικά τους Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα.
Σε Χάρτη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (η οποία συμμετέχει στο εγχείρημα),  σημειώνονται όλες οι περιφέρειες για τις οποίες έχουν υπογραφεί Συμβάσεις Χρηματοδότησης JEREMIE, και στον οποίο φαίνεται ότι στην πρωτοβουλία αυτή περιλαμβάνονται όλες οι ελληνικές Περιφέρειες.