Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Απόβλητα παντού

Γράφει ο Σεβαστιανός Μεταλληνός Δημοτικός Σύμβουλος Φαιάκων
Μέλος Δ.Σ. ΤΕΔΚ Κερκύρας


Σαστισμένος παρακολουθώ τα τεκταινόμενα στην Κέρκυρα των τελευταίων 2 εβδομάδων. Γεγονότα που επηρεάζουν την οικονομία του νησιού και το μέλλον του τόπου. Ταυτόχρονα απογοητευμένος και υποψιασμένος ενοχλούμαι από την εκκωφαντικά ανυπόφορη σιωπή της αιρετής εκπροσώπησης των Κερκυραίων συνδημοτών μου, κυρίως στην Αυτοδιοίκηση. Απλή αδιαφορία, ανικανότητα, δόλος, ή όλα μαζί;
Επικεντρώνομαι στα θέματα που αφορούν την διαχείριση των αποβλήτων μας, καθώς και την πρόσφατη κρίση:....



1 Απορρίμματα
Για μία ακόμα φορά εξευτελιστήκαμε διεθνώς. Σε μία κρίσιμη συγκυρία για την οικονομία μας, φροντίσαμε να απογοητεύσουμε για μία ακόμα φορά τους επισκέπτες μας και να τους κάνουμε να μετανιώσουν που επέλεξαν το νησί μας για παραθερισμό. Γεμίσαμε τις φωτογραφικές τους μηχανές με εικόνες από τόνους σκουπιδιών στους δρόμους, οι οποίες θα αναρτηθούν εντός των επομένων ημερών κατά χιλιάδες στο διαδίκτυο. Μήπως πιστεύει κανείς ότι τα ταξιδάκια των αιρετών μας τον Οκτώβριο στις εκθέσεις στο Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο, Βιέννη, κλπ, θα ακυρώσουν τις φωτογραφίες, τις μνήμες και την αγανάκτηση των επισκεπτών μας;
Και όμως, μετά από 1 εβδομάδα «κατάληψης» του ΧΥΤΑ από πολίτες που, από ότι κατάλαβα, ζητούσαν το διορισμό ενός «δικού τους ανθρώπου» στο Σύνδεσμο Καθαριότητας κανένας εκ των αιρετών των Διοικήσεων δεν ευαισθητοποιήθηκε. Μόλις 2 Σύμβουλοι, και μάλιστα μειοψηφίας, εκ των 250 του νησιού μας επισκέφτηκαν αυτοβούλως την Εισαγγελέα και κατέθεσαν έγγραφη αναφορά, απαιτώντας την παύση των εκβιασμών και την αποκομιδή των απορριμμάτων. Κανένα από τα 16 συναρμόδια αιρετά Συμβούλια δεν συνεδρίασε και δεν έλαβε απόφαση σχετική με το θέμα. Γιατί δεν ζήτησαν τη συνδρομή Αστυνομίας και Εισαγγελίας; Μήπως είναι ντροπαλοί;
Θα μπορούσε η Αυτοδιοίκηση να εκβιάζεται από πολίτες με ιδιοτελείς σκοπούς και συμφέροντα αν απλώς δεν απορροφούσε κονδύλια, αλλά επένδυε πόρους προς όφελος της κοινωνίας; Αν οι εγκαταστάσεις μας στο Τεμπλόνι δεν αποτελούσαν εστία περιβαλλοντικής καταστροφής;


2 Διοξίνες: Αυτουργοί και νήσσες
Για πάνω από 40 ώρες καίγονταν η χωματερή στο Τεμπλόνι εκπέμποντας τόνους καρκινογόνας διοξίνης σε απόσταση χιλιομέτρων. Και όμως οι 10 πολίτες εμπόδισαν την επιχωμάτωση της εστίας, και τον περιορισμό της μόλυνσης, παρά τις εντολές του Διοικητή της πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας!
Ο κ. Μικάλεφ δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνος του. Με άλλους 5 όμως αντάμα θα το είχαν λύσει σε λίγα λεπτά, σώζοντας δεκάδες ζωές αθώων συνδημοτών μας. Όμως ήταν μόνος του.


3 Περί δεματοποίησης
Με λύπη μου πληροφορούμαι ότι επανέρχεται στη δημοσιότητα το «αίτημα» ολίγων κατοίκων για δεματοποίηση των στερεών απορριμμάτων.
Δεματοποίηση σημαίνει συμπύκνωση και περιορισμό του όγκου των απορριμμάτων. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται για την μεταφορά των απορριμμάτων σε μεγάλες αποστάσεις.
Συνεπώς είναι προφανής η πρόθεση κάποιων «διαμαρτυρομένων» για μεταφορά των απορριμμάτων εκτός νησιού. Αυτό σημαίνει τριπλασιασμός (τουλάχιστον) του κόστους διάθεσης και συνεπώς διπλασιασμός των τελών που πληρώνουμε οι Δημότες μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Από την πρόσθετη αυτή επιβάρυνση των Κερκυραίων (περίπου € 9 εκ./έτος) μοναδικός ωφελημένος θα είναι ο εργολάβος που θα μεταφέρει τα απόβλητά μας εκτός νησιού. Τυχαίο; Δεν νομίζω…


4 Μεταφορά εγκαταστάσεων Τεμπλονίου
Διαφωνώ με την άποψη να μεταφερθούν οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης των απορριμμάτων μας από το Τεμπλόνι σε άλλη περιοχή. Πρέπει να δώσουμε έμφαση στην εξάλειψη της περιβαλλοντικής καταστροφής που προκαλούμε και όχι στην μεταφορά ενός προβλήματος από ένα μέρος σε ένα άλλο.
Το δόλιο μέρος της πρότασης αυτής σχετίζεται με την μεταφορά των απορριμμάτων εκτός Κερκύρας, καθώς είναι φυσικό να μην επιλεγεί κανένα άλλο σημείο της Κέρκυρα ως αποδέκτης των εγκαταστάσεων αυτών.
Επίσης μην λησμονάμε ότι πρόσφατα αγοράστηκαν εκτάσεις περιμετρικά του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου σε εξευτελιστικές τιμές και υπάρχει πρόθεση από τους «επενδυτές» να τα αξιοποιήσουν ως οικόπεδα. Είναι ιδιαίτερα κερδοφόρο να αγοράζεις λόγγους έναντι € 500/στρέμμα και να τους πουλάς μετά από 6-7 χρόνια σε τιμή € 10.000/στρέμμα. 2.000% απόδοση, αρκεί να φύγει ο ΧΥΤΑ!!!
Αλήθεια, γιατί αρνούμαστε οι Δήμοι να προβούμε σε χωροταξικό σχεδιασμό;


5 Ποιος θα πληρώσει το ΧΥΤΑ Λευκίμμης;
Ο Γ.Γ. της Π.Ι.Ν. κ. Γεωργαλίδης ανακοίνωσε ότι υπέγραψε την άδεια της Περιβαλλοντικής μελέτης του ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη, προκειμένου να πληρωθεί το έργο. Επίσης διαβεβαίωσε τους Κερκυραίους ότι το έργο δεν θα λειτουργήσει.
Χρεοκοπήσαμε ως χώρα και ως τόπος, επειδή επί 30 έτη πληρώναμε άχρηστα έργα. Και συνεχίζουμε ακόμα την ίδια πρακτική; Θα πληρώσουν οι πολίτες € 10,5 εκ. για μία υπερμεγέθη εικαστική παρέμβαση στο φυσικό τοπίο της Λευκίμμης;
Δια της παρούσης επιθυμώ να πληροφορήσω τον Γ.Γ. της Π.Ι.Ν. ότι υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο («Νόμος Σκανδαλίδη») για την χρέωση του ποσού αυτού στους αιρετούς, τους δημόσιους υπαλλήλους και τους λοιπούς που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του «έργου» αυτού.