Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Συνέντευξη του Θ. Γαλιατσάτου

Ο Θόδωρος Γαλιατσάτος, αντινομάρχης Κεφαλλονιάς-Ιθάκης, μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΝ, σε συνέντευξή του προς τα ΜΜΕ της Κέρκυρας ανέφερε:
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του ερχόμενου Νοέμβρη θα πραγματοποιηθούν σε ένα διαφορετικό τοπίο. Το σχέδιο για την διοικητική μεταρρύθμιση και την αυτοδιοίκηση που η κυβέρνηση ονόμασε «Καλλικράτης» και το οποίο είναι πλέον νόμος του κράτους, προβλέπει για πρώτη φορά και....
 την εκλογή Περιφερειακού Συμβουλίου και Περιφερειάρχη στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ).


Το γεγονός αυτό θέτει τα προβλήματα της ΠΙΝ κάτω από νέα οπτική γωνία. Είναι αλήθεια παραδεκτή από πάρα πολλούς ότι η ΠΙΝ και οι πολίτες της βρίσκονται σε μειονεκτική θέση εξ αιτίας μιάς χρόνιας πολιτικής και διοικητικής υπολειτουργίας. Αυτό έφερε τα μεγάλα αναπτυξιακά ελλείμματα της Περιφέρειας, τις έντονες διαπεριφερειακές και ενδοπεριφερειακές ανισότητες, την απουσία οπουδήποτε συνεκτικού προγράμματος αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργεί ο νησιωτικός χαρακτήρας της.


Απαιτούνται νέες συμφωνίες, απαιτούνται νέες πολιτικές, απαιτούνται νέες συλλογικότητες περιφερειακού πλέον χαρακτήρα για να αντιμετωπίσουν τόσο το αρνητικό παρελθόν και παρόν ,όσο και το εξαιρετικά αβέβαιο μέλλον της ΠΙΝ.


Η παρουσία μας εδώ στοχεύει ακριβώς στην ανίχνευση κοινών αντιλήψεων ,στην συμφωνία κοινής στάσης στην εκπόνηση προγράμματος κοινής δράσης με πρόσωπα και κάθε είδους συλλογικότητες της Κέρκυρας , συνομολογώντας ότι:


- ο «Καλλικράτης» πολύ απέχει από την προσδοκούμενη και απαραίτητη δημοκρατική μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης και του κράτους. Αντίθετα καθιερώνει ένα βαθιά αντιδημοκρατικό και αυταρχικό σύστημα διοίκησης των τοπικών υποθέσεων ,όπου ο πολίτης είναι στο περιθώριο.


- η οργανική και χωρίς περιστροφές σύνδεση από την κυβέρνηση του «Καλλικράτη» με το περίφημο «μνημόνιο» του ΔΝΤ της ΕΕ και της ΕΚΤ καταδεικνύει πως η μάχη σ αυτές τις εκλογές της αυτοδιοίκησης θα γίνει και απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές που εχει επιβάλλει η «τρόικα» και προωθεί η κυβέρνηση και οι σύμμαχοι της.


-στο φώς των δυο παραπάνω θέσεων η εκπόνηση και η εφαρμογή μιας πολιτικής που οδηγεί στην αειφορία, που μετατρέπει το μειονέκτημα της νησιωτικότητας σε πλεονέκτημα ,που οδηγεί στην μείωση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων ενισχύοντας την συνοχή, είναι ασφαλώς απαραίτητη για τα Ιόνια Νησιά.


Η εξαιρετικά θετική ανταπόκριση που υπάρχει εδώ στην Κέρκυρα στην βάση των ελάχιστων αυτών αρχών συνεννόησης με ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, με στελέχη της αριστεράς και της οικολογίας με εκπροσώπους οργανώσεων και κινημάτων ,δημιουργεί θετικές προσδοκίες και διαμορφώνει τις προυποθέσεις για την λειτουργία σε σύντομο χρόνο ενός μεγάλου δικτύου στην Περιφέρεια που ασφαλώς θα βάλλει την σφραγίδα του και στις εκλογές του Νοέμβρη.




ΚΕΡΚΥΡΑ, 21.07.2010 Θεόδωρος Γαλιατσάτος
α/νομάρχης Κεφαλλονιάς-Ιθάκης
μέλος γραμματείας του τμηματος
Αυτοδιοίκησης της ΚΠΕ του ΣΥΝ