Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Οι πλειοψηφίες που υπάρχουν στα περισσότερα συνδικαλιστικά όργανα των ΕΒΕ αδυνατούν να οργανώσουν την πάλη.

Είναι γεγονός ότι τα ήδη οξυμένα προβλήματα των μικρών Επαγγελματιών-Βιοτεχνών-Εμπόρων επιδεινώνονται και η οικονομική επιβίωση πολλών είναι προβληματική.
Η Ομοσπονδία Ο.Ε.Β.Ε Κέρκυρας, ο Εμπορικός σύλλογος και ο Ενιαίος Κερκυραϊκός Εμπορικός Επαγγελματικός φορέας κάτω από την πίεση των ίδιων των ΕΒΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Θέατρο. Στη συγκέντρωση συμμετείχε σημαντικός αριθμός μικροεπαγγελματιών. Το κλίμα έδειχνε ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Όμως από τις εισηγήσεις, τόσο του Προέδρου της Ομοσπονδίας κ. Κιτσάκη, όσο και του προέδρου του Εμπορικού συλλόγου, δεν καταλάβαινε κανείς το λόγο, το περιεχόμενο και το σκοπό της συγκέντρωσης. Η φιλότιμη προσπάθεια που έκανε κ. Λιτσαρδόπουλος του Ενιαίου φορέα δεν τελεσφόρησε αφού τον διέκοπταν συνεχώς.
Η εισήγηση του Κ. Κιτσάκη θύμιζε κάτι από κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ουσιαστικά...
στήριζε την κυβερνητική πολιτική των άγριων αντιλαϊκών μέτρων, ως αναγκαίο κακό, περνώντας τη μοιρολατρία στους επαγγελματίες. Δηλαδή ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ουσιαστικά στήριζε τη φορολεηλασία, τη ληστεία στο λαϊκό εισόδημα, τη διάλυση του ασφαλιστικού και το τσάκισμα των συντάξεων, που στύβουν τα λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους και αφανίζουν τους επαγγελματίες.
Αυτά ακριβώς ζητούσαν οι μεγαλοεπιχειρηματίες εδώ και χρόνια και τα επιβάλλει η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, έχοντας τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Καμία αναφορά στα συγκεκριμένα προβλήματα των μικροεπαγγελματιών και στις αιτίες που τα προκαλούν.
Όλη τους η προσπάθεια ήταν να μη γίνει κουβέντα και να μη θιγεί η πολιτική των βασικών υπευθύνων για τα σοβαρά προβλήματα των μικροεπαγγελματιών, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τους συσχετισμούς που υπηρετούν, των μονοπωλιακών ομίλων, των μεγαλοεπιχειρηματιών, των μεγαλεμπόρων, των μεγαλοξενοδόχων, των αλυσίδων κλπ.
Μέσα στην αίθουσα βρίσκονταν διάσπαρτοι κάποιοι, που δεν άφηναν κανέναν ομιλητή να αναφερθεί στις αιτίες και τους υπευθύνους. Να ήταν τυχαίο αποτέλεσμα της οργής και της απόγνωσης των επαγγελματιών ή ήταν στημένοι από κάποιο μηχανισμό που είχε συμφέρον να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση σε ανώδυνες κατευθύνσεις για τις αιτίες, τους υπεύθυνους, στο τι πρέπει να κάνουν οι μικροεπαγγελματίες και να βγει κάποιο θετικό αποτέλεσμα από τη συγκέντρωση; Ακούγονταν φωνές: «Όχι πολιτική εδώ μέσα „, «Να συζητήσουμε για τα προβλήματα της Κέρκυρας„, ”Φταίνε όλοι οι πολιτικοί„. Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι είχαν αποφασίσει να μην καλέσουν κανέναν πολιτικό φορέα. Όμως ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι μικροεπαγγελματίες, του νομού μας;
Κατά τη γνώμη μας:
1) Ο αδυσώπητος ανταγωνισμός των μεγάλων αλυσίδων καταστημάτων, των κινέζικων, των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων και των operator, που συνθλίβουν τους μικρούς, τους πετούν βίαια έξω από την αγορά. Τι φταίει γι’ αυτό; Δεν φταίει η πολιτική της «ελεύθερης αγοράς„ που συναποφάσισαν από το 1992 με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, με τη στήριξη του ΣΥΝ; «Νόμιμα„ είναι και τα Κινέζικά, νόμιμες είναι και οι αλυσίδες, νόμιμο είναι και το all inclusive, νόμιμη είναι και η ολοήμερη λειτουργία καταστημάτων κλπ. Αυτά δεν τα επέβαλλαν με νόμους το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ;
2) Η αβάσταχτη φορολογία των μικροεπαγγελματιών. Και αυτά την ώρα που για τις μεγάλες επιχειρήσεις η φορολογία μειώθηκε τα τελευταία 10 χρόνια κατά 21&, από 45% στο 29&, με αποφάσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, για την «ανταγωνιστικότητα„ όπως λένε, για την μεγάλη κερδοφορία τους, όπως λέει το ΚΚΕ.
3) Η πτώση του τζίρου των μικρών επιχειρήσεων. Αυτό δεν είναι άμεσο αποτέλεσμα της δραματικής μείωσης του λαϊκού εισοδήματος, του εργάτη, του αγρότη, του συνταξιούχου; Δεν είναι αποτέλεσμα της αύξησης της ανεργίας; Ποιος φταίει γι’ αυτό; Δεν φταίει η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και οι συνέπειές της στα λαϊκά στρώματα και συνεπώς και στο τζίρο των μικροεπαγγελματιών; Για φέτος η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε μείωση του κοινωνικού τουρισμού κατά 150.000 άτομα, μείωσε ή κατάργησε δώρα, επιδόματα κλπ. Αυτοί δεν θα έχουν αντίκτυπο από τη μείωση του εσωτερικού τουρισμού; Ποιος θα πληρώσει; Οι μικροεπαγγελματίες θα πληρώσουν.
4) Η αδυναμία καταβολής των οφειλών στον ΟΑΕΕ, τράπεζες κλπ. Αυτό δεν είναι συνέπεια της οικονομικής καταστροφής που έχουν βρεθεί οι μικροεπαγγελματίες αλλά και των συνεχών αυξήσεων του ΟΑΕΕ και των τοκογλυφικών δανείων από τις τράπεζες; Ποιος φταίει γι’ αυτό; Δεν φταίνε οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ;
5) Το Ασφαλιστικό. Από τα πλέον σημαντικά ζητήματα για κάθε βιοπαλαιστή, είτε είναι εργαζόμενος, είτε μικροεπαγγελματίας, είτε αγρότης. Αυξάνουν τα όρια ηλικίας για όλους υποχρεωτικά στα 65 με στόχο τα 70. Μειώνουν τις συντάξεις κάτω από το μισό της σημερινής. Καταργούν τον κοινωνικό χαρακτήρα, κάνοντάς την πλήρως ανταποδοτική. Γι’ αυτά δεν φταίει το ΠΑΣΟΚ που έχει τη στήριξη και της ΝΔ και του ΛΑΟΣ;
6) Η κρίση, την οποία προκαλεί το μεγάλο κεφάλαιο, και επηρεάζει άμεσα το εισόδημα και τη ζωή των μικροεπαγγελματιών. Η σημερινή κρίση του Καπιταλιστικού συστήματος, είναι κρίση υπερσυγκέντρωσης κερδών, πλούτου, που δεν μπορούν να ξαναεπενδυθούν, γιατί δεν έχουν το προσδοκώμενο κέρδος. Είναι κρίση άναρχης παραγωγής και υπερπαραγωγής, που δεν μπορεί να καταναλωθεί αφού το λαϊκό εισόδημα μειώνεται.
Οι τράπεζες τα τελευταία 15 χρόνια αύξησαν το ενεργητικό τους από 346 δις € σε 579 δις €. Οι μεγάλες επιχειρήσεις στη χώρα μας έχουν φτάσει πάνω από 700 δις ενεργητικό. Αύξησαν τα κέρδη τους στο ίδιο διάστημα πάνω από 28 φορές. Αυτή την κρίση, αρρώστια του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, το ΠΑΣΟΚ μαζί με Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ, έχοντας τη στήριξη ΝΔ και ΛΑΟΣ, την φορτώνουν στα λαϊκά στρώματα και τους μικροεπαγγελματίες. Βεβαίως υπάρχουν και τα τοπικά προβλήματα, τα οποία όμως είναι απόρροια των γενικότερων προβλημάτων και της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, υπερασπιστών του μεγάλου κεφαλαίου. Στο σύγχρονο ανεπτυγμένο καπιταλισμό τους, αυτόν που έχουν σχεδιάσει μαζί με την Ε.Ε., δεν χωρούν οι μικροί επαγγελματίες και στοχεύουν να τους βγάλουν από τη μέση.
Είναι προφανέστατο ότι τα προβλήματα των μικροεπαγγελματιών της Κέρκυρας, όπως και των συναδέλφων τους σε όλη την Ελλάδα, έχουν πολιτικές αιτίες. Ένοχη, υπεύθυνη είναι η πολιτική ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και του ΛΑΟΣ, ως υποστηρικτή της. Είναι η πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου.
Αυτή τη συζήτηση ήθελαν να αποφύγουν στη συγκέντρωση. Προφανώς όσοι έχουν συμφέρον και όσοι νοιώθουν συνένοχοι. Αυτοί που προσπάθησαν να ρίξουν τις ευθύνες σε όλους, ήθελαν να θολώσουν τα νερά για να κρύψουν τις πραγματικές ευθύνες και τους ενόχους. Αυτούς που εφαρμόζουν τη σημερινή πολιτική, αυτούς που εφάρμοζαν την ίδια χτες και όσους τη στηρίζουν ή τη συγκαλύπτουν. Στο συμπέρασμα ότι όλοι φταίνε κατέληξε και ο κ. Κυργιάκης, στέλεχος του ΝΑΡ, αφού στο τέλος της ομιλίας του κάλεσε τους συγκεντρωμένους να στραφούν εναντίον όλων των πολιτικών, αθωώνοντας έτσι τους ενόχους.
Η αφίσα των διοργανωτών έγραφε ότι: « Όλοι μαζί μπορούμε„. Εμείς λέμε ότι με αυτές τις ηγεσίες μπροστά και ιδιαίτερα της ΟΕΒΕΕ, οι επαγγελματίες δεν μπορούν. Πρέπει να τις αλλάξουν. Έχουν συμβιβαστεί πλήρως με την πολιτική του κεφαλαίου. Χρειάζεται άλλος συσχετισμός, που να κινείται σε κατεύθυνση αντιμονοπωλιακή. Η συγκρότηση της ΠΑΣΕΒΕ ανοίγει ένα δρόμο για τους μικροεπαγγελματίες. Συνεργασία και κοινή δράση με του εργαζόμενους και μικρούς αγρότες, αφού όλοι είναι θύματα της ίδιας πολιτικής. Για να επιβιώσουν οι μικροί επαγγελματίες, οι μικροί αγρότες, οι εργαζόμενοι χρειάζεται άλλος τρόπος οργάνωσης της κοινωνίας, όπου τα μεγάλα μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία και θα λειτουργούν με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες κι όχι το κέρδος.
Σήμερα όμως, μπροστά στη δύσκολη κατάσταση κι επειδή στη συγκέντρωση επανειλημμένα ακούστηκε, θέλουμε προτάσεις, εμείς καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για όλα τα ζητήματα. Αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένες:
• Πάγωμα των χρεών προς το δημόσιο και τις τράπεζες και αναστολή των κατασχέσεων όσο διαρκεί η κρίση.
• Θέσπιση επιδόματος ανεργίας στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη για τους μικρούς ΕΒΕ και τους αυτοαπασχολούμενους, που οδηγούνται στη χρεοκοπία. Πάγωμα των χρεών τους μέχρι την εξεύρεση εργασίας.
• Κατάργηση κάθε είδους «αντικειμενικών κριτηρίων». Ατομικό αφορολόγητο όριο 20.000 ευρώ, οικογενειακό 40.000 ευρώ και 5.000 για κάθε παιδί. Αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου στο 45% άμεσα.
• Ο καθένας να πληρώνει με βάση τη φοροδοτική του ικανότητα.
• Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης (διατροφή, ένδυση κλπ.).
• Όχι στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα. Χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ για την κάλυψη των αναγκών του Ταμείου κατά τα 2/3 από το κράτος. Αμεση κάλυψη των ελλειμμάτων του Ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό
• Μείωση κατά 10% των εισφορών και πάγωμα χρεών προς το ταμείο όσο διαρκεί η κρίση. Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των ασφαλισμένων.
• Επίδομα ανεργίας και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους αυτοπασχολούμενους που αναγκάζονται να κλείσουν τα μαγαζιά τους.
• Όχι στην λεγόμενη απελευθέρωση των επαγγελμάτων που μόνο στόχο έχει να συγκεντρωθεί σε λίγα χέρια μεγάλων εταιρειών οι κλάδοι που απασχολούν αυταπασχολούμενους όπως η Οικοδομή, Ταξί, μικρά φορτηγά κλπ.
• Άτοκη χρηματοδότηση για τους μικρούς ΕΒΕ όσο διαρκεί η κρίση με την εγγύηση του δημοσίου.
• Να παρέχονται προγράμματα κοινωνικού τουρισμού για όλους τους εργαζόμενους με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης (μερική απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, κλπ.), τους άνεργους και τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Οι μαθητικές εκδρομές να ενταχθούν στο σχολικό πρόγραμμα, να είναι δημόσιες και δωρεάν, να πληρώνονται από το κράτος.
• Να μειωθούν στο 50% τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Να δίνονται δωρεάν ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τα μικρά παιδιά και για τους νέους που δεν εργάζονται (μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές), με μόνη προϋπόθεση την επίδειξη πάσο.
• Κατάργηση του «Αll inclusive» που χρησιμοποιείται από τους μεγαλοξενοδόχους για την αύξηση της κερδοφορίας και της δύναμής τους ενάντια στους εργαζόμενους και τους μικρούς επαγγελματίες.


Γιώργος Δαφνής
Μέλος της γραμματείας Κέρκυρας της ΠΑΣΕΒΕ