Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

JESSICA: Υπεγράφη η σύμβαση χρηματοδότησης

Τη Σύμβαση Χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου JESSICA, υπέγραψε την Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010 η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Τ. Κατσέλη και ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, κ. Πλ. Σακελλάρης, παρουσία της Υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Τ. Μπιρμπίλη, του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Π. Γερουλάνου και του υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Στ. Αρναουτάκη.
Το παράρτημα της σύμβασης συνυπέγραψαν επίσης, οι Γενικοί Γραμματείς των Περιφερειών μεταξύ των οποίων ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών Κώστας Γεωργαλίδης.
Σημειώνεται, ότι μέσω της πρωτοβουλίας JESSICA (Κοινή ευρωπαϊκή στήριξη για βιώσιμες επενδύσεις σε αστικές περιοχές) παρέχεται η ευχέρεια στα κράτη μέλη και στις Περιφέρειες να χρησιμοποιήσουν μέρος των πόρων που λαμβάνουν από την ΕΕ ,προκειμένου να επενδύσουν, υπό μορφή επιστρεπτέων χρηματοδοτήσεων (εκχώρηση δανείων με ευνοϊκούς όρους, εγγυήσεων, ή συμμετοχή σε επενδυτικά σχήματα) σε έργα που εντάσσονται στο πλαίσιο ολοκληρωμένων σχεδίων για την προαγωγή βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.
Για την ενεργοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου προ-απαιτείται η δημιουργία...
δύο Ταμείων. Το ένα από αυτά θα είναι το «Ταμείο Χαρτοφυλακείου», το οποίο θα συγκροτηθεί σε εθνικό επίπεδο, με πόρους τόσο από τα Τομεακά όσο και από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα. Καταρχήν, οι πόροι του Ταμείου αυτού ανέρχονται σε 258 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 10 εκατ. €. Καταβάλλονται από την Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών. Συνδιαχειριστής του Ταμείου Χαρτοφυλακίου θα είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Σε περιφερειακό επίπεδο θα λειτουργήσουν Ταμεία Αστικής Ανάπτυξης, προκειμένου, ως ενδιάμεσοι φορείς, να προωθήσουν την αξιοποίηση των παραπάνω πόρων, προσελκύοντας και πρόσθετα κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα, για τη χρηματοδότηση σχεδίων αστικής ανάπτυξης (στους τομείς της διαχείρισης απορριμάτων, ενέργειας, τουρισμού, αστικών μεταφορών, χώρων στάθμευσης κλπ).
Οι πόροι που θα διατεθούν, προβλέπεται να «επιστρέφουν» μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα στο Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης και να επανα-επενδύονται σε νέα σχέδια
Ηδη, η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών έχει ξεκινήσει όλες τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές διεργασίες (πρόσκληση για την ανάθεση μελέτης, ενημερωτικές ημερίδες για επενδυτές και κοινό, κ.α.).