Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους Βαρυπατάδες ο Νομάρχης- Επιστολή στους φορείς του χωριού – Εγγραφο ερώτημα στο Υπ. Περιβάλλοντος

Πλήρη απάντηση σε δημοσιεύματα και κριτική για την απόφαση - γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου σχετικά με τους περιβαλλοντικούς όρους της εγκατάστασης μονάδας υγραερίου, δίνει ο Νομάρχης Στεφ. Πουλημένος, με επιστολή του στο Τοπικό Συμβούλιο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βαρυπατάδων.
Παράλληλα, η αρμόδια Διεύθυνση Ανάπτυξης της Νομαρχίας, με δική του εντολή, απευθύνει ερώτημα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, για διευκρίνιση του καθεστώτος προστασίας που ισχύει σήμερα, σε ακτίνα 2 χλμ. από τον Πέλεκα, ο οικισμός του οποίου το Μάρτιο του 1967, με υπουργική απόφαση, είχε χαρακτηριστεί.....
προστατευόμενο μνημείο και η γύρω περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους.
Επισυνάπτονται τα πλήρη κείμενα τόσο της επιστολής του Νομάρχη προς τους φορείς των Βαρυπατάδων, όσο και το έγγραφο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Νομαρχίας προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος.




Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
Προς
1. Τοπικό Συμβούλιο Βαρυπατάδων
2. Πολιτιστικό Σύλλογο Βαρυπατάδων


Θέμα: Γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για εγκατάσταση μονάδας υγραερίου στην περιοχή Μανταλιάδα Βαρυπατάδων


Με αφορμή δημοσιεύματα και ανακοινώσεις σχετικά με τη γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για εγκατάσταση μονάδας υγραερίου στην περιοχή Μανταλιάδα Βαρυπατάδων και για την αποκατάσταση της αλήθειας έχω να σας γνωρίσω τα εξής:


1. Στη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Νομαρχίας ήρθε το με Α.Π. 12721/14.07.09 έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών, με το οποίο ζητήθηκε από τη Νομαρχία να γνωμοδοτήσει για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της μονάδας αποθήκευσης, εμφιάλωσης και διανομής υγραερίου ιδιοκτησίας «Σ. ΚΟΡΟ-ΜΙΟΣ και ΣΙΑ Ε.Ε.»
2. Η Διεύθυνση Ανάπτυξης εισηγήθηκε θετική γνωμοδότηση στο καθ’ ύλην αρμόδιο Νομαρ-χιακό Συμβούλιο, με όρους και προϋποθέσεις πιστής εφαρμογής των διατάξεων σχετικής υπουργικής απόφασης αλλά και τήρησης των διατάξεων που διέπουν τη λειτουργία των εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγραερίου, τόσο από χωροταξική όσο και από περιβαλλοντική άποψη.
3. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο συζήτησε το θέμα στην συνεδρίασή του, του Ιουνίου 2010 και οριακά, χωρίς αιτιολόγηση, απέρριψε τη θετική εισήγηση της υπηρεσίας.
4. Η ενδιαφερόμενη επιχείρηση με νέα της αίτηση ζήτησε επανεξέταση της υπόθεσης από το Ν.Σ. και το θέμα τέθηκε από το προεδρείο για συζήτηση εκτός ημερησίας διατάξεως στην αρχή της συνεδρίασης. Τότε, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των Νομ. Συμβούλων έγινε δεκτή η συζήτησή του στο τέλος της ίδιας συνεδρίασης.
5. Κατά τη συζήτηση του θέματος, πράγματι τρεις Νομαρχιακοί Σύμβουλοι (ένας της πλειο-ψηφίας και δύο της ελάσσονος μειοψηφίας) διατύπωσαν απορριπτική γνώμη για την πρόταση της εισήγησης, πλην όμως το Σώμα με ευρεία πλειοψηφία και με μία μόνο αρνη-τική ψήφο, καθώς οι δύο άλλοι είχαν αποχωρήσει, γνωμοδότησε θετικά για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της συγκεκριμένης επιχείρησης.
6. Σημειώνουμε ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο έχει την ευθύνη γνωμοδότησης, βασισμένη στην εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας, ενώ την τελική απόφαση παίρνει η Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών, λαμβάνοντας υπόψη κάθε διαθέσιμο στοιχείο, πάντα με τις προβλέψεις της ισχύουσας νομοθεσίας.
7. Συνεπώς, ο οποιοσδήποτε έχει λόγους να αντιτίθεται στην εγκατάσταση της συγκεκριμένης μονάδας Υγραερίου - λόγοι που είναι σεβαστοί - μπορεί να προσφύγει στα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας, η οποία έχει και την αποφασιστική αρμοδιότητα.
8. Πέραν αυτών, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας εξέτασαν την υπόθεση και σε σχέση με την Υπουργική Απόφαση 4701/03.03.1967 με την οποία καθορίζεται ζώνη προστασίας του οικιστικού συνόλου – πάλαι ποτέ μνημείου – του Πέλεκα, σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων. Για την ζώνη αυτή προστασίας ουδέποτε εκδόθηκε - όπως ενημερώθηκα - εξειδικευμένη απόφαση που να ορίζει ακριβώς τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται να γίνει εκεί. Επειδή όμως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να υπάρχει κάτι που να μη το γνωρίζουν οι Υπηρεσίες, τους ζήτησα να απευθύνουν σχετικό έγγραφο ερώτημα στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, την όποια δε απάντηση λάβουμε, θα σας κοινοποιήσουμε.
9. Αυτονόητο είναι πως αν η επίσημη απάντηση ορίζει ότι η εγκατάσταση μονάδας υγραερίου στην περιοχή απαγορεύεται από τις κείμενες διατάξεις, η μονάδα αυτή δεν θα αδειοδοτηθεί.


Σημειώνω πάντως ότι ο τόπος μας για να ζήσει χρειάζεται και τις βιοτεχνίες, και τις μικρές βιομηχανίες, και τα λατομεία, και τους βιολογικούς καθαρισμούς, και τα σφαγεία, και τους χώρους αποθήκευσης των υγρών και αερίων καυσίμων, και τους χώρους υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων με την αυτονόητη υποχρέωση να λειτουργούν όλα αυτά σύμφωνα με το νόμο.


Όσοι με κραυγές άκρατου και ανεύθυνου λαϊκισμού λένε ΟΧΙ σε όλα αυτά, τα οποία είναι πιθανόν κάποιους να ενοχλούν αλλά είναι ταυτόχρονα αναγκαία για τη ζωή του τόπου, το κάνουν απλά γιατί δεν βλέπουν τα πράγματα από θέση ευθύνης. Θέση που εύκολα αλλά εντελώς άδικα παρεξηγείται ή πολλές φορές χειρότερα, υβρίζεται και λοιδορείται.


Στα 24 χρόνια της θητείας μου στην αυτοδιοίκηση λειτούργησα πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και την τήρηση της νομιμότητας και ασφαλώς δεν σκοπεύω να λειτουργήσω τώρα – ενόψει της αποχώρησής μου από την καταργούμενη Νομαρχία - με διαφορετικό τρόπο.


Με εκτίμηση
Στέφανος Πουλημένος
Νομάρχης Κέρκυρας


ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

ΘΕΜΑ: ’Εγκατάσταση βιομηχανικής δραστηριότητας εντός ακτίνας χώρου που έχει χαρα-κτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και τόπος παρουσιάζων ιδιαίτερο φυσικό κάλλος ή ενδιαφέρον από απόψεως αρχιτεκτονικής ή ιστορικής, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 4701/03-03-1967 Υ.Α. (ΦΕΚ 183Β’).


ΣΧΕΤ.: α) Η υπ’ αριθ. 4701/03-03-1967 Υ.Α. (ΦΕΚ 183Β’).
β) Το Ν.Δ. 86/1969 (ΦΕΚ 7 Α΄).
γ) Ο Ν.996/1971 (ΦΕΚ 192Α’).
δ) Ο Ν. 1650/1986 (ΦΕΚ 160 Α΄).
ε) Η από Ιούνιο 2009 Μ.Π.Ε. της δραστηριότητας «Εγκατάσταση μονάδας αποθήκευσης – εμφιάλωσης – διάθεσης υγραερίου» της εταιρίας “Σ. ΚΟΡΟΜΙΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.”
Με την (α) σχετική Υπουργική Απόφαση προσδιορίζεται ότι από «…Το χωρίον Πέλεκας και η περιοχή σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων από την κορυφή του Πέλεκα, Παραλία Γλυφάδας Πέλεκα και όλη η οδός η άγουσα από Πέλεκα εις Γλυφάδα μήκους τεσσάρων χιλιομέ-τρων….» έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και τόπος παρουσιάζων ιδιαίτερο φυσικό κάλλος ή ενδιαφέρον από άποψη αρχιτεκτονικής ή ιστορικής.


Ωστόσο, από την 16η Μαρτίου 1967, που δημοσιεύτηκε η (α) σχετική Υπουργική Απόφαση και μέχρι σήμερα, στην εν λόγω περιοχή έχουν εκδοθεί εκατοντάδες οικοδομικές άδειες και έχουν ανεγερθεί οικίες, αγροικίες, τουριστικές και ξενοδοχειακές μονάδες, εμπο-ρικές επιχειρήσεις, έχουν εγκατασταθεί βιοτεχνικές ή βιομηχανικές δραστηριότητες, έχουν κατασκευαστεί διάφορα τεχνικά έργα, κλπ.


Σας ενημερώνουμε ότι η αιτούμενη δραστηριότητα «εγκατάστασης μονάδας αποθή-κευσης – εμφιάλωσης - διάθεσης υγραερίου» της εταιρίας «Σ. ΚΟΡΟΜΙΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.» αναφέρεται σε ακτίνα περ. 1.700 μέτρων, δηλαδή εντός της ζώνης των δύο (2) χιλιομέ-τρων από την κορυφή του χωρίου Πέλεκα.


Στα πλαίσια της έκδοσης αποφάσεων για τη χορήγηση αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας στην προαναφερόμενη δραστηριότητα, παρακαλούμε να μας γνωρίσετε αν τυγχάνουν ή όχι εφαρμογής οι απαγορευτικές διατάξεις του άρθρου 80 του Ν.Δ. 86/1969 (ΦΕΚ 7 Α΄), όπως αυτό τροποποιήθηκε από το Ν. 996/1971 (ΦΕΚ 192 Α΄), στην εν λόγω περιοχή, σε συνδυασμό με την υπ’ αριθ. 4701/03-03-1967 Υ.Α. (ΦΕΚ 183Β’) και της παρ. 9 & 10 του άρθρου 31 του Ν. 1650/1986 (ΦΕΚ 160 Α).


Με Εντολή Νομάρχη
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΗΣ