Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Πανελλήνια Ενωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών: Σχετικά με την εγκύκλιο των διορισμών

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης σχολικής χρονιάς το Υπουργείο Παιδείας ήταν πρωταγωνιστής σε μια καλοστημένη φάρσα διατυμπανίζοντας το «νέο σχολείο» με «πρώτο τον μαθητή». Εξαπέλυσε μια απίστευτα μεθοδευμένη λασπολογία εναντίον των εκπαιδευτικών, μιλώντας για βολεμένους και υπεράριθμους. Την ίδια στιγμή βέβαια το δημόσιο σχολείο έπασχε πραγματικά από έλλειψη εκπαιδευτικών, όταν ένα μεγάλο μέρος αυτών ήταν ωρομίσθιοι και αναπληρωτές και όταν κανονικό πρόγραμμα δεν υπήρξε πουθενά από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Ταυτόχρονα, οι περικοπές σε μισθούς, το πάγωμα οποιασδήποτε χρηματοδότησης για την παιδεία, ο νέος νόμος για τις προσλήψεις και τα «κενοτόμα» προγράμματα διαμόρφωσαν μια κατάσταση ιδιαίτερα ασφυκτική.
Η φετινή χρονιά φαίνεται να είναι ακόμα χειρότερη, αφού ξεκινά με χιλιάδες....
αιτήσεις για πρόωρη συνταξιοδότηση εξαιτίας του νέου ασφαλιστικού εκτρώματος, με την απόλυση δεκάδων χιλιάδων ωρομίσθιων και αναπληρωτών και με την πρόσφατη εγκύκλιο για προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού να περιλαμβάνει λιγότερες από τις μισές θέσεις που ήδη είχαν κατοχυρωθεί και ούτως ή άλλως ήταν πολύ λιγότερες από αυτές που το σχολείο είχε ανάγκη. Η πρόσληψη μόλις 1400 εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 1425 στην δευτεροβάθμια σε συνδυασμό με την υποτιθέμενη έγκριση πιστώσεων για 11.000 αναπληρωτές –η συντριπτική πλειοψηφία αυτών αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου– αποδεικνύει περίτρανα ότι στόχος του Υπουργείου είναι η διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και η πραγματική εξαθλίωση των εκπαιδευτικών, όπως και των υπόλοιπων εργαζόμενων.


Το προηγούμενο χρονικό διάστημα σημαδεύτηκε από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων και της νεολαίας με τους εκπαιδευτικούς να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η νέα σχολική χρονιά θα μας βρει ξανά στους δρόμους ακόμα περισσότερους, ακόμα πιο δυναμικούς. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των συναδέλφων εκπαιδευτικών που είδαν μέσα σε λίγες σελίδες να διαγράφονται οι κόποι μιας ζωής και στις οποίες το Υπουργείο Παιδείας απέδειξε για άλλη μια φορά πως βλάπτει σοβαρά το δημόσιο σχολείο. Ο αγώνας οφείλει να είναι ενιαίος. Όλοι μαζί μόνιμοι και αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, μαζί με τους γονείς και τους μαθητές θα δώσουμε τη μάχη. Το σύνολο των εργαζομένων οφείλει και θα αντιδράσει δυναμικά ενάντια στα νέα μέτρα, το μνημόνιο και την εξαθλίωση που η κυβερνητική πολιτική, το ΔΝΤ και η Ε.Ε. σχεδιάζουν για εμάς.


ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ