Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Ν.Ε. Κέρκυρας του ΚΚΕ:Μέτωπο για δημόσια και δωρεάν Υγεία

Η εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας της Κέρκυρας και στο νοσοκομείο δεν προκλήθηκε ξαφνικά. Τα χρέη και τα ελλείμματα, η έλλειψη προσωπικού, ο ανεπαρκής ιατοτρεχνολογικός εξοπλισμός, προϋπήρχαν και σήμερα επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο. Δεν είναι επομένως ζήτημα διαχείρισης αλλά πολιτικής που ενναλάξ έχουν εφαρμόσει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Πολιτική που αντιμετωπίζει τα νοσοκομεία ως επιχειρήσεις και τους ανθρώπους που χρειάζονται υπηρεσίες υγείας ως πελάτες. Πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία σαν εμπόρευμα και χώρο κερδοφορίας του ιδιωτικού κεφαλαίου.
Αυτή η πολιτική έχει ως αποτέλεσμα σχεδόν όλες οι κλινικές του νοσοκομείου να λειτουργούν οριακά. Για παράδειγμα στη νευρολογική κλινική, ΩΡΛ κλινική, .....
γαστρεντερολογική κλινική, όπως επίσης και στην νευροχειρουργική αλλά και γναθοχειρουργική κλινική, υπάρχει μόνο ένας ειδικευμένος ιατρός αντίστοιχα. Στον παθολογικό τομέα υπάρχουν τρομακτικές ελλείψεις, τόσο σε νοσηλευτικό προσωπικό όσο και σε ιατρικό. Καλείται μία μόνο νοσηλεύτρια σε κάθε βάρδια να περιθάλψει μόνη της περίπου 35 ασθενείς, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τον εαυτό της αλλά και τους νοσηλευόμενους. Στην καρδιολογική κλινική οι ασθενείς χρειάζεται να διακομιστούν σε τριτοβάθμια νοσοκομεία, μόλις αποκατασταθεί το επείγον, προκειμένου να διενεργηθεί περαιτέρω απεικονιστικός έλεγχος. Ο έλεγχος θα μπορούσε να γίνεται εδώ, δίχως να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς, εάν υπήρχε αιμοδυναμικό εργαστήριο, αλλά και ιατροτεχνολογικος εξοπλισμός (αξονική στεφανιογραφία).
Επίσης φτάσαμε στο σημείο να σταματάει η λειτουργία του ενός από τα δύο ακτινολογικά μηχανήματα γιατί δεν υπήρχε ανταλλακτική λυχνία για να αντικαταστήσει αυτήν που χάλασε.
Στο πλαίσιο αυτό δεν μπορούν να δοθούν αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας τόσο στους κατοίκους της Κέρκυρας όσο και στους επισκέπτες της.
Επομένως η μετεγκατάσταση στο νέο κτίριο που δρομολογείται χωρίς τη λύση αυτών των οξυμένων προβλημάτων και κυρίως χωρίς το απαραίτητο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης δεν ικανοποιεί την ανάγκη για την επιβεβλημένη αναβάθμιση των παρεχόμενων δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών υγείας.
Αυτά τα σοβαρά προβλήματα δεν λύνονται με συσκέψεις επί συσκέψεων που οργανώνει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Αντζελα Γκερέκου. Ούτε με τις αποφάσεις της διοίκησης που προσπαθεί να συγκαλύψει τη δυσλειτουργία του νοσοκομείου μεταφέροντας προσωπικό από κλινική σε κλινική ή ζητώντας προσωπικό από άλλες υγειονομικές υπηρεσίες.
Λένε ψέματα όλοι αυτοί που λένε ότι δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα γιατί δήθεν δεν υπάρχουν χρήματα. Θα αρκούσε το 1/45 από τον μποναμά δόθηκε στους τραπεζίτες για να προσληφθούν οι τουλάχιστον 25000 νοσηλευτές και 4500 γιατροί που λείπουν και να καλυφθούν οι στοιχειώδες ανάγκες της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων και της Κέρκυρας.
Ήρθε η ώρα οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να καταδικάσουν με κάθε τρόπο την ανθυγιεινή πολιτική που για χρόνια εφαρμόζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και να αναπτύξουν κοινή δράση διεκδικώντας ΕΝΙΑΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΜΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΕ Υγεία – Πρόνοια. Άμεσα πιο δυναμικά και μαχητικά να απαιτήσει:
• Την μετεγκατάσταση του νοσοκομείου στο νέο κτίριο με όρους που να διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του.
• Άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων, και των γιατρών που εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Σταθερό 5ημερο, 6ωρο, 30ωρο. Μία εφημερία την εβδομάδα. Όχι στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Προγράμματα εφημεριών με κριτήριο την ασφάλεια των ασθενών και όχι με «λογιστικές λογικές». Να πληρωθούν άμεσα όλες οι εφημερίες.
• Την άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων του προσωπικού που υπάρχουν σύμφωνα με τον νέο οργανισμό του νοσοκομείου και των Κέντρων υγείας με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.
• Την αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία-πρόνοια.
• Την στελέχωση του ΕΚΑΒ και των ιατρείων του ΙΚΑ
• Την δημιουργία δημόσιων υπηρεσιών προληπτικής ιατρικής και ιατρικής της εργασίας ως βασικού δικτύου της Αβάθμιας ιατρικής περίθαλψης με επίκεντρο τα κέντρα υγείας.