Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Σκληρή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας ενώσεων γονέων νομ. αν. Αττικής

Οι δηλώσεις της υπουργού Παιδείας κας Άννας Διαμαντοπούλου, για τα μεγάλα κενά που θα υπάρξουν σε εκπαιδευτικούς με το άνοιγμα της σχολικής χρονιάς, μας γεμίζουν αγανάκτηση. Η κυβέρνηση του Μνημονίου προετοιμάζει τους γονείς για μια διαλυτική κατάσταση στην εκπαίδευση με το νέο σχολικό έτος. Με φανφάρες μας έλεγαν ότι το σύνθημα της κυβέρνησης είναι «πρώτα ο μαθητής…» και τώρα συμπληρώνουν «…χωρίς δασκάλους». Η πρόσληψη αναπληρωτών που σύμφωνα με το Υπουργείο θα ολοκληρωθεί το… Νοέμβρη δε σημαίνει απλά χιλιάδες χαμένες ώρες διδασκαλίας, αλλά σημαίνει πολύ περισσότερα σε βάρος των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, αλλά και της εκπαίδευσης των παιδιών μας.
Η κυβέρνηση δεν δικαιούται να δηλώνει αιφνιδιασμένη από την κατάσταση, γιατί....
αυτή την μεθόδευσε. Από τη μια μείωσε τους διορισμούς εκπαιδευτικών θυσιάζοντας τους δασκάλους των παιδιών μας στο βωμό του μνημονίου και των δανειστών του δημοσίου. Από την άλλη με το σφαγιασμό των ασφαλιστικών δικαιωμάτων εξωθεί μεγάλο κομμάτι εργαζομένων, άρα και εκπαιδευτικών στην άμεση συνταξιοδότηση. Συνεπώς τα μεγάλα κενά σε εκπαιδευτικούς με το άνοιγμα της σχολικής χρονιάς δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία».


Πως σκέφτεται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το πρόβλημα; Μήπως με μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών; Όχι βέβαια, η αντιλαϊκή της πολιτική, οι τραπεζίτες-δανειστές δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Την κρίση θα την πληρώσουν διπλά και τριπλά οι εργαζόμενοι γονείς. Η λύσεις που προκρίνει είναι:


· Συμπτύξεις τμημάτων, στοίβαγμα μέχρι και 30 μαθητών σε μια αίθουσα. Τι κι αν αυτό σημαίνει δραματική υποβάθμιση της εκπαίδευσης για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων που πηγαίνουν στο δημόσιο σχολείο! Τι κι αν αυτό μετατρέπει τους δασκάλους από παιδαγωγούς σε παιδονόμους!


· Προσλήψεις αναπληρωτών κι όχι μονίμων. Για να μην αποκτάνε δικαιώματα. Ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών. Για να μην επιβαρύνεται ο κρατικός κορβανάς. Τι κι αν έτσι ο δάσκαλος θα βλέπει την σχέση του με το σχολείο και τον μαθητή σαν ευκαιριακή σχέση! Βέβαια έπεται και συνέχεια, καθώς με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Τ.Α σε λίγα χρόνια η κυβέρνηση θα απαιτεί να προσλαμβάνουν οι Δήμοι και οι Σύλλογοι Γονέων τους εκπαιδευτικούς για να καλύπτουν τα κενά.


· Μεταφορά εκπαιδευτικών από την δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Περιπλάνηση των εκπαιδευτικών από πόλη σε πόλη για να συμπληρώνουν το ωράριο τους κλπ. Κλπ.


Με αυτά και μ ’αυτά βέβαια, ούτε πάλι θα μπορέσουν να καλύψουν τα κενά και θα είναι εκατοντάδες οι χαμένες εκπαιδευτικές ώρες. Τα μαθήματα σε πολλές περιπτώσεις θα αρχίσουν τα…. Χριστούγεννα.


Η κυβέρνηση, γνωρίζοντας "τι έρχεται" και σε μια προσπάθεια να προλάβει το κύμα ανυπακοής, δεν παρέλειψε να "κουνήσει το δάκτυλο" προς τους μαθητές, τονίζοντας ότι δε θα δεχθεί καμία "ανομία" και κανένα κύμα καταλήψεων στα σχολεία. Δεν παρέλειψε επίσης να υπενθυμίσει με αυστηρό τρόπο στους διευθυντές Α'/βάθμιας και Β'/βάθμιας εκπαίδευσης, όπως και στους εκπαιδευτικούς, ότι στα καθήκοντά τους είναι η προώθηση του σχολείου της αγοράς και η καταστολή των μαθητικών αγώνων. Εξάλλου, αυτό ορίζει ο νόμος για την "αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού".


Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης είναι φωτιά για τα λαϊκά μορφωτικά δικαιώματα. Επιβάλλουν στη λαϊκή οικογένεια να πληρώσει τα "σπασμένα" της κρίσης. Δεν τους ενδιαφέρει η μόρφωση των παιδιών του λαού. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου.


Καμία ανοχή - καμία αναμονή


Δράση τώρα!


· Απευθύνουμε κάλεσμα σε Ένωση-μέλος μας, σε κάθε σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, να αγωνιστεί μαζί με εκπαιδευτικούς και μαθητές για να καλυφτούν άμεσα τα κενά με μαζικούς διορισμούς.


· Καλούμε σε απειθαρχία στις συμπτύξεις τμημάτων. Να αρνηθούμε γονείς και εκπαιδευτικοί να συνθλίψουμε και να στοιβάξουμε τα μορφωτικά δικαιώματα, τις ψυχές και τα όνειρα των παιδιών μας στα αντιπαιδαγωγικά 30άρια τμήματα.


· Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να αρνηθούν να αναλάβουν τις υποχρεωτικές υπερωρίες που έτσι κι αλλιώς - προειδοποιούμε - απλήρωτες θα είναι.

ΠΗΓΗ:http://www.alfavita.gr/