Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Η ΝΑΣΥ καταγγέλλει την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας του Νομού

Η ΝΑΣΥ για άλλη μια φορά καταγγέλλει στον κερκυραϊκό λαό την άθλια κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας την πλήρη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών δημόσιας Υγείας τις εκρηκτικές συνθήκες που διαμορφώνουν αυτή την κατάσταση για την υγεία του λαού.
Διαμαρτυρόμαστε και πάλι για την κατάσταση στη δημόσια υγεία όχι για να προσθέσουμε άλλη μια φωνή στις κραυγές αγανάκτησης ολόκληρου του Κερκυραϊκού λαού αλλά για να επισημάνουμε ότι όσο τα νοσοκομεία αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις και οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη από υπηρεσίες υγείας ως πελάτες τόσο η κατάσταση στο νοσοκομείο της Κέρκυρας και γενικότερα στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας θα επιδεινώνεται.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την ίδια στιγμή που βρίσκει δις ευρώ για να δώσει στους τραπεζίτες, στους μεγαλονοδόχους, στους εφοπλιστές και γενικότερα στο μεγάλο κεφάλαιο χρηματοδότησε για το 2010 τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας με 8 φορές μικρότερο ποσό από το αντίστοιχο του 2009. Επιπλέον η κυβέρνηση έκοψε κατά 10% το κονδύλι των εφημεριών γεγονός που θα....
 οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες για τους ασθενείς. Από την άλλη μεριά οι τζίροι των επιχειρήσεων Υγείας εκτινάχτηκαν από 574 εκατ. ευρώ το 1998, σε 1.985 εκατ. ευρώ το 2008 διασφαλίζοντας απίστευτα περιθώρια κέρδους.
Αυτή την ανθυγιεινή πολιτική που σήμερα εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ χθες η ΝΔ προσπαθεί να συγκαλύψει η διοίκηση του νοσοκομείου. Στο πλαίσιο αυτό κοιτά την δυσλειτουργία του νοσοκομείου να την καλύψει όπως η κακή νοικοκυρά βάζοντας τα σκουπίδια κάτω από το χαλί. Η δε μετεγκατάσταση που δρομολογείται χωρίς το απαραίτητο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης δεν ικανοποιεί την ανάγκη για την επιβεβλημένη αναβάθμιση των παρεχόμενων δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών υγείας.

Η ΝΑΣΥ καλεί το λαό και τη νεολαία της Κέρκυρας να καταδικάσει με κάθε τρόπο την επικίνδυνη για την υγεία αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται χρόνια τώρα από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού. Να αναπτύξει κοινή πάλη και δράση με τα εργατικά σωματεία με το ΠΑΜΕ διεκδικώντας ΕΝΙΑΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΜΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΕ Υγεία – Πρόνοια. Άμεσα πιο δυναμικά και μαχητικά να απαιτήσει:
• Την μετεγκατάσταση του νοσοκομείου στο νέο κτίριο με όρους που να διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του.
• Άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων, και των γιατρών που εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Σταθερό 5ημερο, 6ωρο, 30ωρο. Μία εφημερία την εβδομάδα. Όχι στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Προγράμματα εφημεριών με κριτήριο την ασφάλεια των ασθενών και όχι με «λογιστικές λογικές». Να πληρωθούν άμεσα όλες οι εφημερίες.
• Την άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων του προσωπικού που υπάρχουν σύμφωνα με τον νέο οργανισμό του νοσοκομείου και των Κέντρων υγείας με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.
• Την αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία-πρόνοια.
• Την στελέχωση του ΕΚΑΒ και των ιατρείων του ΙΚΑ
• Την δημιουργία δημόσιων υπηρεσιών προληπτικής ιατρικής και ιατρικής της εργασίας ως βασικού δικτύου της Αβάθμιας ιατρικής περίθαλψης με επίκεντρο τα κέντρα υγείας.


Είχαμε ως ΝΑΣΥ έγκαιρα προβλέψει ότι επικεντρώνοντας τη συζήτηση μόνο για το νέο νοσοκομείο ( που είναι αναγκαίο και πρέπει άμεσα να λειτουργήσει με ασφάλεια αφού στελεχωθεί με όλο το απαραίτητο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασιακή σχέση) χάνεται η ουσία των προβλημάτων της Υγείας που δεν είναι άλλη από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που βασικό χαρακτηριστικό της είναι η παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή της.
Το δικαίωμα των εργαζομένων για σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας, για δωρεάν πρόληψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θυσιάζονται στο βωμό της στήριξης των κερδών του κεφαλαίου.
Οι συνθήκες οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης αξιοποιούνται για να επιταγχύνουν όλα τα μέτρα που έχουν σχεδιάσει αρκετά χρόνια πριν και ένα μέρος τους έχει ήδη εφαρμοστεί. Αυτό εκφράζεται με το γεγονός ότι τα δημόσια νοσοκομεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις λαϊκές ανάγκες από την έλλειψη προσωπικού και ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού.
Αυτό που βιώνουν ασθενείς και εργαζόμενοι είναι συνεχείς αφαίρεση δικαιωμάτων, επιδείνωση συνθηκών δουλειάς υπονομεύεται η ίδια η υγεία ασθενών και εργαζομένων, πολλές φορές ανεπανόρθωτα. Έρχονται αντιμέτωποι με περικοπές παροχών σε εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες από τα ασφαλιστικά ταμεία, με πολύμηνες λίστες αναμονής για εξετάσεις προληπτικού ελέγχου, για χειρουργεία και θεραπείες ακόμα και σε περιπτώσεις που ο χρόνος είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.
Αυτή τη πολιτική υλοποιεί η διοίκηση του νοσοκομείου, είναι συνυπεύθυνη για την εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει στο ΓΝΚ για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας γιατρών και νοσηλευτών και για τους κινδύνους που δημιουργούν αυτές στους ασθενείς. Σ’ αυτή την κατεύθυνση κινείται η απόφαση του Διοικητή να χρεώσει εφημερίες της παθολογικής κλινικής (που βρίσκεται υπό διάλυση χωρίς προσωπικό και χρησιμοποιεί ακόμα και αγροτικούς γιατρούς για την κάλυψη εφημεριών στις κλινικές) σε γιατρούς της μονάδας μεσογειακής αναιμίας, η οποία λειτουργεί κι αυτή με σοβαρές ελλείψεις γιατρών. Αποφεύγει έτσι μ’ αυτόν τον τρόπο την πρόσληψη προσωπικού βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών, αλλά και την υγεία των γιατρών που έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όριά τους.
Κριτήριο της ΝΑΣΥ για την υγεία αποτελεί το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι είναι οι αποκλειστικοί παραγωγοί του τεράστιου πλούτου που υπάρχει και που μπορεί να καλύψει πλήρως, δωρεάν, αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα μέσα και τις ανάγκες σε υπηρεσίες υγείας για την πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση όλου του πληθυσμού χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αυτό απαιτεί την ανάπτυξη ενός ενιαίου συστήματος υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση χρειάζονται να γίνουν αγώνες όλων των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και φτωχών αγροτών και να διεκδικήσουν την πλήρη κάλυψη των νοσοκομείων και των Κ.Υ με πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων με σχέση εργασίας μόνιμη, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με 5μερο, 6ωρο, 30ωρο και 1 εφημερία τη βδομάδα στους γιατρούς ώστε να καλύπτονται πλήρως όλες οι ανάγκες.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα και πρέπει παρέχεται σε όλους τους εργαζόμενους ΔΩΡΕΑΝ.