Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Η Δωρεάν στέγαση δεν βγαίνει στο σφυρί

Για ακόμα μια φορά το Ιόνιο πανεπιστήμιο, αμέσως μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια, έσπευσε να δείξει καλό πρόσωπο. Να δικαιολογήσει την πολιτική της κυβέρνησης και τα μέτρα που παίρνει.


Το ένα χέρι νίβει τ΄άλλο και τα δυο το πρόσωπο
Στη Σύγκλητο που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29/9 έγινε μια συντονισμένη επίθεση στα δικαιώματα των φοιτητών και το κατεκτημένο τους δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση –δικαίωμα για το οποίο υπενθυμίζουμε ότι οι οικογένειές μας έχουν ήδη χρυσοπληρώσει μέσω της φορολογίας τους-. Από τη μία λοιπόν ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο κ. Τσουγκαράκης πρότεινε να μπουν οικονομικά κριτήρια στη στέγαση και από την άλλη με θερμή υποστήριξη οι εκπρόσωποι της «μεγάλης» φοιτητικής παράταξης της ΠΑΣΠ συμφωνούν στα κριτήρια αλλά.....
 προχωρούν ένα βήμα παραπάνω και προτείνουν αυτά να είναι ακαδημαϊκά (δηλαδή να ελεγχθούν όλοι οι φοιτητές και ειδικότερα αυτοί που έχουν ξεπεράσει το χρόνο σπουδών(4έτη ή 5έτη ανάλογα το τμήμα) και βάσει το πόσα μαθήματα έχουν περάσει, αν τα παρακολουθούν να κρίνεται αν θα πρέπει να τους παρέχεται στέγαση!). Ακόμη πιο ταξικά δηλαδή, φαίνεται ότι η παράταξη του ΠΑΣΟΚ, κρίνοντας εξ’ ιδίων τα αλλότρια, προφανώς δεν λογαριάζει το 40% των φοιτητών στην Κέρκυρα που αναγκάζονται να δουλεύουν για να μπορέσουν να σπουδάσουν καθώς η κυβέρνησή τους με όλα τα μέτρα που έχει πάρει έχει ξεκληρίσει τις οικογένειές τους καταπατώντας εργατικά και νεολαιίστικα δικαιώματα δεκαετιών.


Και οι δύο «δικαιολογούν» την ανάγκη επιβολής κριτηρίων υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν λεφτά! Η μεν κυβέρνηση και η παράταξή της ότι είναι άδεια τα ταμεία του κράτους και επομένως μειώνει τις παροχές- υπήρξαν περικοπές των δαπανών κατά 30% στα πανεπιστήμια- και οι δε ότι τι να κάνουμε αφού δεν υπάρχουν λεφτά ας μείνουν φοιτητές εκτός στέγασης –όμως βάσει κριτηρίων που εμείς βάζουμε-


Σε αυτό το ψευτοδίλημμα μην τσιμπάς! Λεφτά υπάρχουν!


Εάν δινόντουσαν 200.000 ευρώ παραπάνω( από 1.200.000 που δίνονται σήμερα να αυξηθούν στα 1.400.000) δε θα έμπαινε ζήτημα οικονομικών κριτηρίων για τη στέγαση.
Η κυβέρνηση και ο πρύτανης υποστηρίζουν ότι δεν έχουν να δώσουν αυτά τα λεφτά την ίδια ώρα που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ:
• Δίνουν 53 δις ευρώ στις τράπεζες
• Δίνουν 50 εκατομμύρια ευρώ στους ξενοδόχους
• Για το 2009 οι στρατιωτικές δαπάνες έφτασαν το ποσό των 3,16 δις ευρώ
• Έχουν στόχο για το 2011 να μειωθεί η φορολογία για όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις από 24% σε 20%, πράγμα που σημαίνει φοροασυλία μόνο και μόνο για να απολαμβάνει τα υπέρογκα κέρδη του το μεγάλο κεφάλαιο.
Τα παραπάνω στοιχεία είναι ενδεικτικά της στρατηγικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Δηλαδή αφαίμαξη των εργαζομένων, των εργατικών λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους και ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών κάθε λογής Λάτση, Βαρδινογιάννη, Μπόμπολα. Αυτή η πολιτική έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας στοχεύοντας στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της.




ΤΩΡΑ ΞΕΣΗΚΩΣΟΥ!
ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α.Ε.
ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ.
ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ, ΣΤΕΓΑΣΗ, ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ




Στην ποινικοποίηση των αγώνων απαντάμε με ένταση των αγώνων!


Ο πρύτανης, ο κ. Τσουγκαράκης προφανώς έχει υιοθετήσει την πολιτική της κυβέρνησης και σε ότι αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης των αγώνων-με απειλές!- Όπως η κυβέρνηση λοιπόν απειλεί με φυλακή όσους μεταφορείς δεν συμμορφώνονται με την επίταξη, ο κ. Τσουγκαράκης απειλεί ότι εάν οι φοιτητές κινητοποιηθούν στην επόμενη Σύγκλητο, που θα συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα της στέγασης, δε θα προχωρήσει σε ανανέωση σύμβασης με τα ξενοδοχεία για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, κόβοντας εντελώς το δικαίωμα της στέγασης.
Ας μην μετακυλίουν τις ευθύνες αλλού!! Για όσους φοιτητές εάν τελικά μείνουν εκτός στέγασης την ευθύνη φέρουν αποκλειστικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η παραταξή της μέσα στα πανεπιστήμια η ΠΑΣΠ καθώς και ο ίδιος ο πρύτανης, γιατί συντάσσονται με την οικονομική πολιτική που ακολουθείται. Η οποία κάνει το λαό όλο και πιο φτωχό και τους μεγάλους όλο και πιο μεγάλους!
.


ΠΑΡΕ ΘΕΣΗ! Γύρισε την πλάτη στις κυβερνητικές παρατάξεις ΠΑΣΠ, ΔΑΠ


Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την πλήρη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ και κάτω από τις επιταγές της ΕΕ, βλέποντας την παιδεία ως εμπόδιο, προσπαθεί να αφαιρέσει και τις τελευταίες κατακτήσεις της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης. Επιθυμεί να μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις που θα βγάζουν φτηνούς εργαζόμενους και μέσα από την πλήρη εμπορευματοποίησή τους να αποδίδει όλο και μεγαλύτερα κέρδη στους επιχειρηματίες
Η ΠΑΣΠ και ΔΑΠ προωθούν και στηρίζουν με κάθε τρόπο την αντιεκπαιδευτική-αντιλαϊκή- αντεργατική πολιτική που προωθείται από τα κόμματά τους. Είναι αυτοί που χρόνια τώρα στηρίζουν με την ψήφο τους τον πρύτανη κ. Τσουγκαράκη και του έχουν δώσει το δικαίωμα να καταπατήσει όλα μας τα δικαιώματα.


ΤΩΡΑ ΒΓΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ


Αν δεν τους βάλουμε φρένο θα μας πάρουν πίσω το δικαίωμά μας στη μόρφωση, στη δουλειά, σε μια ζωή που θα μπορούμε να καλύπτουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας. Μόνη λύση είναι η συσπείρωση στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, στις επιτροπές αγώνα σε κάθε τμήμα, στον κοινό αγώνα με το ταξικό εργατικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ, με τους εργαζόμενους γονείς μας.


Διεκδικούμε:
• Δωρεάν στέγαση για όλους τους φοιτητές
• Άμεση ανέγερση φοιτητικής εστίας που θα καλύπτει όλους τους φοιτητές. Μέχρι τότε μίσθωση κι άλλων ξενοδοχείων μέσα στην πόλη ούτως ώστε κανείς φοιτητής να μη μείνει χωρίς στέγαση
• Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού
• Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μας για σίτιση, στέγαση, μεταφορές, για τις σπουδές μας.




ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Μ.Α.Σ.
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 6/10
ΣΤΗ ΣΥΓΚΛΗΤΟ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ


ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ