Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

τι προβλέπουν οι ειδικοί για την εκλογική μάχη στις περιφέρειες- Τι λένε για τα Ιόνια Νησιά

Μόλις ενάμισης μήνας μέχρι τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, τις πρώτες εκλογές του «Καλλικράτη» ή του Μνημονίου, ανάλογα με το ποιανού κόμματος το δίλλημα ενστερνίζεται κανείς, και το κλίμα ακόμη παραμένει «ψυχρό».
Το λένε οι ερευνητές της κοινής γνώμης ή άλλως δημοσκόποι, το παραδέχονται οι ίδιοι οι υποψήφιοι, τα ονόματα των οποίων στην πλειοψηφία τους καθυστέρησαν να ανακοινωθούν από τα κόμματά τους, το αποδεικνύει μια μικρή βόλτα στις γειτονιές των κεντρικών η περιφερειακών δήμων.
Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που φοβούνται ότι αυτή η «ψυχρότητα» θα...
 αποτελέσει και το βασικό χαρακτηριστικό των επερχόμενων εκλογών και θα αποτυπωθεί με μια πολύ μεγάλη αποχή από τις κάλπες, που ίσως να φτάσει και το 50%.
Με βάση αυτά τα δεδομένα γίνονται οι παρακάτω προβλέψεις στις 13 περιφέρειες της χώρας, όπου και οι δύο βασικοί «παίχτες» (και το ΠΑΣΟΚ του «Καλλικρατικού» δημοψηφίσματος και η ΝΔ του αντι – Μνημονίου ) συμφωνούν ότι η ψήφος θα είναι περισσότερο πολιτική και λιγότερο αυτοδιοικητική.
Τι λένε αυτές οι προβλέψεις με βάση τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις αλλά και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε κάθε περιοχή.
- Πρώτον, ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο βέβαιος νικητής, με την έννοια ότι θα κερδίσει περισσότερες περιφέρειες από τη ΝΔ
- Δεύτερον ότι το σκορ μπορεί να ξεκινήσει από το 8 -5 και να καταλήξει και στο 10 -3. Άρα, θα έλεγε κανείς, μέσος όρος το 9 – 4, που θεωρείται αρκετά πιθανό.
- Τρίτον, ότι η διαφορά των 10,5 μονάδων (43,92 έναντι 33,48%) των προ ενός έτους εθνικών εκλογών , όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου σε εθνικές και όχι αυτοδιοικητικές εκλογές, θα είναι σαφώς μικρότερη
- Τέταρτον, καθώς υπάρχει β΄ γύρος, στο τελικό «σκορ» σημαντικό ρόλο θα παίξει η ψήφος ή η αποχή των ψηφοφόρων κομμάτων της Αριστεράς και του ΛΑΟΣ αλλά και των «ανταρτών».


Τα προγνωστικά


Σύμφωνα με τα προγνωστικά το ΠΑΣΟΚ πρέπει να θεωρεί σίγουρες τρεις περιφέρειες, εκ των όποιων μία ή και δύο μπορεί να τις κερδίσει από το α΄ γύρο. Πρόκειται για την Κρήτη, τη Δυτική Ελλάδα και το Νότιο Αιγαίο. Στον αντίποδα η ΝΔ μόνον μία περιφέρεια μπορεί να θεωρεί σίγουρη, αυτή τη Κεντρικής Μακεδονίας.
Πλην των συγκεκριμένων τριών περιφερειών στην Ιπποκράτους γνωρίζουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στο να «βάψουν πράσινες» τέσσερις ακόμη περιφέρειες: Την Ήπειρο, την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, την Πελοπόννησο και την Αττική. Στην άλλη όχθη στη Ρηγίλλης μπορούν να βλέπουν από τώρα με αυξημένες πιθανότητες «γαλάζια» τη Δυτική Μακεδονία.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι σε ακόμη τέσσερις περιοχές θα έχουμε ντέρμπι. Πρόκειται για τη Θεσσαλία, τα Ιόνια, τη Στερεά Ελλάδα και το Βόρειο Αιγαίο.
(............)


ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Αν και πρόκειται για μία περιοχή όπου το ΠΑΣΟΚ έχει σημαντικό προβάδισμα και με μια υποψηφιότητα όπως αυτή της Άντζελας Γκερέκου θα μπορούσε να «κλειδώσει» την υπόθεση νίκη, η αναμέτρηση κατέληξε να είναι ντέρμπι. Κι αυτό γιατί εκτός από την «αδύναμη» υποψηφιότητα του καθηγητή Ηλία Μπεριάτου που προέρχεται από το μικρό νομό, την Κεφαλλονιά το ΠΑΣΟΚ έχει πλέον να αντιμετωπίσει και τον «αντάρτη» Γιώργο Καλούδη, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος, που, μάλιστα, προέρχεται από την Κέρκυρα.
Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, στόχος πλέον για τον κ. Μπεριάτο είναι να μπει αυτός και όχι ο Γ. Καλούδης στο β΄ γύρο, ώστε να κερδίσει με μεγαλύτερη ευκολία η δυσκολία την, επίσης, «αδύναμη» υποψηφιότητα της ΝΔ, του γιατρού και πρώην βουλευτή Κέρκυρας Σπύρου Σπύρου.
Σημαντικό ρόλο για την έκβαση της μάχης στο β΄ γύρο θα παιξει το τι θα κάνει το ΚΚΕ που έχει διψήφια ποσοστά στην περιοχή και κατεβαίνει με υποψήφιο τον Θεόδωρο Γουλή. Ο ΣΥΝ κατεβάζει τον Θόδωρο Γαλιατσάτο.


ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΞΙΑ
ΑΠΟ http://www.aftofioikisi.gr