Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Τι λέει ο πρώην Δήμαρχος Ζακυνθίων για την επιλογή Μπεριάτου, τη στάση Καλούδη και τις επιλογές Φόρτε

Καλύτερη επιλογή περίμενε από το ΠΑΣΟΚ ο πρώην Δήμαρχος Ζακυνθίων, Γιάννης Αγαλιανός, ο οποίος δεν… “ενθουσιάστηκε” όταν άκουσε πως υποψήφιος Περιφερειάρχης των Ιονίων Νήσων θα είναι ο κ. Ηλίας Μπεριάτος.
Ο κ. Αγαλιανός τόνισε πως ο κ. Μπεριάτος δεν έχει την αυτοδιοικητική εμπειρία άλλων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, όπως είναι οι κ.κ. Φόρτες και Σκληρός, οι οποίοι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη θέση.
“Είναι γεγονός ότι η διαδικασία της επιλογής του υποψήφιου Περιφερειάρχη για τα Ιόνια Νησιά, παρουσίασε τα συνήθη προβλήματα και τις… “μικροασθένειες”, τις οποίες εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ, στις περιπτώσεις που καλείται να επιλέξει επικεφαλής συνδυασμών. Δεν μπορώ να γνωρίζω ποια ήταν τα επιχειρήματα αυτής της επιλογής και επισημαίνω ότι δεν έχω καμία....
πολιτική ή προσωπική αντιπαράθεση με τον κ. Μπεριάτο. Λέω, όμως, ότι τα κόμματα θα πρέπει να προωθούν ανθρώπους, οι οποίοι ζουν στην Περιφέρεια και την έχουν υπηρετήσει από διάφορους θεσμούς. Οι κ.κ. Φόρτες και Σκληρός, επί παραδείγματι, είναι άνθρωποι, που έχουν χρόνια σχέση με την Αυτοδιοίκηση αλλά και με την Περιφέρεια. Όσο καλός και αν είναι ο κ. Μπεριάτος, είμαι σίγουρος ότι δεν έχει μεγαλύτερη αυτοδιοικητική εμπειρία από τους κ.κ. Φόρτε και Σκληρό.
Περίμενα ότι το ΠΑΣΟΚ θα επέλεγε έναν άνθρωπο, που θα προέρχεται από την Αυτοδιοίκηση των νησιών μας. Το ΠΑΣΟΚ έχει πολλά και καλά στελέχη, όμως, δεν τα αξιοποιεί. Πιστεύω ότι έπρεπε να επικρατήσει μια πρόταση, η οποία δεν θα είχε περιθώρια αμφισβήτησης από κανέναν, ενώ θα ήταν πιο οικεία και φιλική προς το πολιτικό περιβάλλον των Ιονίων Νήσων” υπογράμμισε ο κ. Αγαλιανός.


“Δεν αποσύρω την υποψηφιότητά μου για Αντιπεριφερειάρχης”!
Ερωτηθείς για το αν θα αποσύρει το ενδιαφέρον του για τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη, από τη στιγμή που δεν συμφωνεί με την επιλογή του κ. Μπεριάτου, ο πρώην Δήμαρχος Ζακυνθίων ήταν ξεκάθαρος:
“Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να κάνω κάτι τέτοιο. Γνωρίζω τον κ. Μπεριάτο, όπως και πολλά άλλα στελέχη της Περιφέρειας. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα να γίνει μια απολύτως δημοκρατική διαδικασία, μέσα από την οποία θα επιλεγεί ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης από τη Ζάκυνθο. Είναι απαραίτητο να “ανοίξει” ένας διάλογος, για να μπορέσουμε να βρούμε τη χρυσή τομή. Προσωπικά, δε θέλω να γίνω, σώνει και καλά, Αντιπεριφερειάρχης. Με ενδιαφέρει να εξασφαλίσω την πρόοδο της Ζακύνθου. Το νησί μας πρέπει να γίνει “πρωταγωνιστής” των εξελίξεων και να μην είναι ο “φτωχός συγγενής” της Περιφέρειας.
Για να γίνει αυτό, πρέπει να επιλεγεί ένας άνθρωπος, που θα έχει γνωριμίες, επιχειρήματα, πειθώ και πολιτικό κύρος. Αυτά τα στοιχεία είναι απολύτως αναγκαία, προκειμένου να έχει ένα καλύτερο μέλλον το νησί μας και να παίρνει αυτά που δικαιούται. Αναφέρω, για παράδειγμα, πως την εποχή που ήμουν Δήμαρχος Ζακυνθίων, πήραμε ό,τι ζητήσαμε και κανείς από την Κέρκυρα δεν μπορούσε να μας πει όχι”.


“Σύνηθες φαινόμενο η διάσπαση του ΠΑΣΟΚ”!
Αναφερόμενος στους δύο συνδυασμούς, που θα έχει το ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις εκλογές – το χρίσμα έχει δοθεί στον κ. Μποζίκη, ενώ έχουμε και την ανεξάρτητη κάθοδο του κ. Αντίοχου – ο κ. Αγαλιανός επεσήμανε ότι κανείς δεν πρέπει να αποκλείει πολιτικές ανατροπές και έφερε ως παράδειγμα τη δική του περίπτωση.
“Καταρχήν, όποιος και αν εκλεγεί Δήμαρχος, θα έχει ένα πολύ δύσκολο έργο. Όταν εκλέχτηκα Δήμαρχος Ζακυνθίων, κλήθηκα να αντιμετωπίσω τις αλλαγές, που είχαν γίνει με τον “Καποδίστρια”, ο οποίος ένωσε την πόλη με τις κοινότητες. Προέκυψαν ανυπέρβλητα εμπόδια. Τώρα, τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Δεν ξέρω κατά πόσον η Πολιτεία θα ενισχύσει οικονομικά τους νέους Δήμους.
Εάν συμβεί αυτό, τότε η νέα δημοτική Αρχή θα μείνει ξεκρέμαστη. Στην παρούσα φάση, διαπιστώνω πως συνδυασμούς συγκροτούν ο κ. Μποζίκης, ο κ. Αντίοχος, ο κ. Κωνσταντίνου και ο κ. Κασσιμάτης. Θεωρώ, λοιπόν, ότι θα έχουμε σίγουρα και δεύτερη Κυριακή, άρα είναι πιθανές οι πολιτικές ανατροπές. Ο λαός έχει δύναμη και γνωρίζει πολύ καλά τι θα κάνει κάθε φορά.
Παρόλα αυτά, μια μικρή ομάδα ανθρώπων, η οποία κινείται με ιδιοτελείς σκοπούς, καθορίζει το εκλογικό αποτέλεσμα. Είναι γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ είναι διασπασμένο, όμως, πιστεύω ότι αυτό είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Και εγώ ως… “αντάρτης” είχα εκλεγεί Δήμαρχος. Από εκεί και πέρα, αυτές οι εκλογές πρέπει να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα. Πρέπει να επιλεγούν οι καλύτεροι που θα διαθέτουν ένα συγκροτημένο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα”.


“Δεν έχουμε ακούσει τίποτα καινούριο”!
Στη συνέχεια, ο κ. Αγαλιανός σημείωσε ότι δεν έχει ακούσει μέχρι τώρα αναπτυξιακές προτάσεις από τους υποψηφίους Δημάρχους, ενώ πρόσθεσε ότι στην πολιτική δεν πρέπει να προωθούνται οι αρεστοί.
“Για να είμαι ειλικρινής, έως τώρα δεν έχω ακούσει κάποια καινούρια αναπτυξιακή πρόταση. Στην πολιτική πρέπει να επιλέγονται όσοι έχουν όραμα, και όχι εκείνοι που είναι αρεστοί. Δεν φτάνει να είσαι “καλό παιδί” για να εκλεγείς. Χρειάζονται γνώσεις και εμπειρία. Κάποτε, είχα πει ότι το όνομά μου θα συνδεθεί με την αποχέτευση, κάτι που έγινε. Το έργο αυτό κατασκευάστηκε και λειτούργησε. Ό,τι είχαμε πει, ως δημοτική Αρχή, το κάναμε. Νομίζω, μάλιστα, ότι κάναμε περισσότερα έργα από ότι έπρεπε, με αποτέλεσμα να έχουμε φθορά.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να μας απαντήσουν για το τι θα κάνουν με την Αλεξάνδρου Ρώμα, η οποία βρίσκεται στα μαύρα της τα χάλια. Επίσης, είναι απαραίτητο να μας γνωστοποιήσουν τον τρόπο, με τον οποίο θα βγει από την οικονομική κρίση η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι αποφασισμένοι να διασφαλίσουν το εργασιακό μέλλον των υπαλλήλων του νέου Δήμου; Όλα αυτά είναι σοβαρά ζητήματα και πρέπει να προσεχθούν. Η νέα δημοτική Αρχή οφείλει να βρει τολμηρές λύσεις, και όχι να χαϊδεύει αυτιά!”.


“Έκανε λάθος ο κ. Καλούδης”!
Ακολούθως, ο κ. Αγαλιανός αναφέρθηκε στην κίνηση του κ. Καλούδη να ανακοινώσει την “ανεξάρτητη” υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, σημειώνοντας:
“Τα σημαντικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως είναι ο κ. Φόρτες και ο κ. Σκληρός, πρέπει να έχουν λόγο για τις εξελίξεις, που λαμβάνουν χώρα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Πρέπει να καθίσουμε όλοι μαζί σε ένα τραπέζι και να κουβεντιάσουμε σοβαρά και υπεύθυνα.
Προσωπικά, δε συμφωνώ με την κίνηση του κ. Καλούδη να ανακοινώσει “ανεξάρτητο” ψηφοδέλτιο. Διαπιστώνω, μάλιστα, πως έχει αναγάγει σε πολιτικό του σύνθημα ότι ο κόσμος πρέπει να επιλέξει αυτόν που κατάγεται από την Κέρκυρα, και όχι τον κ. Μπεριάτο, γιατί είναι από την Κεφαλονιά. Αλίμονο αν γίνεται “σημαία” μας ο τόπος καταγωγής του καθενός. Η τοποθέτησή του είναι λανθασμένη και εάν συνεχίσει έτσι, η σύγκρουση μεταξύ μας θα είναι αναπόφευκτη. Ο κ. Καλούδης πρέπει να κληθεί για να συμμετάσχει σε μια κοινή αυτοδιοικητική προσπάθεια. Ο κ. Φόρτες είπε, πολύ σωστά κατά την άποψή μου, ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι απαραίτητο να διοικείται από μια αυτοδιοικητική δύναμη”.


“Στην αυτοδιοικητική σύνθεση δε χωρούν τα κόμματα” !
Τέλος, ο πρώην Δήμαρχος Ζακυνθίων υπογράμμισε ότι δε χωρούν οι πολιτικοί διαχωρισμοί, όταν γίνεται μια ενιαία αυτοδιοικητική προσπάθεια.
“Κάποιοι λένε ότι επιλέχθηκε ο κ. Μπεριάτος για να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης, επειδή ο κ. Φόρτες συζητούσε με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως είναι ο κ. Γάσπαρος. Δε θα πρέπει να μπαίνουν ψευτοδιλήμματα, γιατί, με αυτόν τον τρόπο, αδικούνται όσοι προσπαθούν να γεφυρώσουν χάσματα, με στόχο την ανάπτυξη των νησιών μας.
Στην Πελοπόννησο, το ΠΑΣΟΚ επέλεξε για υποψήφιο Περιφερειάρχη τον πρώην Βουλευτή και Υπουργό της Νέας Δημοκρατίας, Πέτρο Τατούλη! Είμαι υπέρμαχος των ανοιχτών συζητήσεων και προτάσεων. Τόσο ο Βουλευτής, Δημήτρης Βαρβαρίγος, όσο και η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να παρακάμψουν τις προσωπικές πικρίες και αψιμαχίες, ανοίγοντας ένα διάλογο με όσους ήθελαν και θέλουν να είναι υποψήφιοι Περιφερειάρχες ή Αντιπεριφερειάρχες. Είναι απαραίτητο να επιλεγούν εκείνοι που μπορούν να εξασφαλίσουν συνθήκες ανάπτυξης για το νησί τους και για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων” τόνισε ο κ. Αγαλιανός.
ΠΗΓΗ:http://www.imerazante.gr