Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Υποχρηματοδότση των σχολείων καταγγέλλει ο Σύλλογος Δασκάλων

Το Δ.Σ. με ομόφωνη απόφασή του ανακοινώνει:
Συνάδελφοι,
Μετά το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς βρισκόμαστε εμπρός σε μια νέα, πρωτοφανή πραγματικότητα για την ελληνική κοινωνία και ειδικότερα για τη Δημόσια Εκπαίδευση, όπου κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη της επιτήρησης από την τρόικα, η κυβέρνηση ακολουθώντας πιστά τις επιταγές των εντολοδόχων της, υλοποιώντας το Μνημόνιο σε βάρος των εργαζόμενων, έρχεται να περικόψει τις ήδη πενιχρές δαπάνες στη Δημόσια Παιδεία, να αλλοιώσει το χαρακτήρα κοινωνικών, εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.
Το Δ. Σ. , του Συλλόγου μας καταγγέλλει:
Την υποχρηματοδότηση των σχολικών μονάδων και την.....
απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με τη μεταφορά των μαθητών καθώς επίσης και με την μη κάλυψη των κενών των εκπαιδευτικών στα σχολεία του νομού μας, παρά τον περίφημο «σχεδιασμό και προγραμματισμό» που διατυμπανίζει ότι έκανε στο Υπουργείο Παιδείας η Υπουργός. Η πραγματικότητα όμως τη διαψεύδει.


Δυστυχώς, ενώ βρισκόμαστε στα τέλη του Σεπτέμβρη, ακόμα υπάρχουν αρκετές τάξεις χωρίς δασκάλους. Οι προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων στα ολοήμερα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, με αποτέλεσμα αυτά να υπολειτουργούν. Τα τμήματα ένταξης λειτουργούν με υπεράριθμους μαθητές, με συνέπεια να μην στηρίζονται αποτελεσματικά οι μαθητές με προβλήματα και να διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία των σχολείων.
Επιπλέον για πρώτη χρονιά φέτος έγιναν δραστικές περικοπές στα δρομολόγια, λόγω μείωσης των κονδυλίων για τη μεταφορά μαθητών από και προς τα σχολεία. Επικρατούν απαράδεκτες συνθήκες μεταφοράς των μαθητών, οι οποίοι είτε στοιβάζονται όρθιοι με κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού, είτε αφήνονται στη μέση της διαδρομής περιμένοντας να τελειώσει άλλο δρομολόγιο και μετά να επαναεπιβιβαστούν, είτε δεν υπάρχει καθόλου δρομολόγιο από την περιοχή τους προς το σχολείο τους, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι γονείς τους με την καθημερινή τους μεταφορά. Οι μαθητές μικρών τάξεων αναγκάζονται να ξεκινούν πολύ νωρίς το πρωί και να επιστρέφουν μετά τις δύο το μεσημέρι, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ψυχική και σωματική τους υγεία. Η παραμονή των μαθητών στο προαύλιο χώρο των σχολείων μετά τη λήξη των μαθημάτων έχει ως συνέπεια να επιφορτίζονται οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, εκτελώντας και χρέη φύλακα παρανόμως μετά το πέρας του διδακτικού τους ωραρίου.


Καλούμε τους συναδέλφους Διευθυντές των σχολείων να μην αναθέτουν καθήκοντα στους εκπαιδευτικούς πέραν αυτών που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις.
Καλούμε επίσης τους συναδέλφους να μην αναλαμβάνουν έργο το οποίο δεν εμπίπτει στα καθήκοντά τους.


Συνάδελφοι,


Όλοι μαζί να αντισταθούμε και να αποτρέψουμε την αποδόμηση του Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα της Εκπαίδευσης.


Να αντιπαλέψουμε τις νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές επιλογές, που προωθούν το σχολείο της αγοράς, της εμπορευματοποίησης, της χειραγώγησης και της απαξίωσης του εκπαιδευτικού και του έργου του.


Να αγωνιστούμε ενωτικά στην υπεράσπιση των εργασιακών μας και κοινωνικών μας δικαιωμάτων.


Να μην πληρώσουν την κρίση και τα παιδιά μας !