Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Ανακοίνωση της Γραμματείας Κέρκυρας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών για τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στα σχολεία της Κέρκυρας

Το άνοιγμα της εκπαιδευτικής χρονιάς βρίσκει για άλλη μια φορά τα σχολεία με σοβαρά προβλήματα λειτουργίας.
Δεν είναι μόνο τα όποια κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό (ιδιαίτερα στη τεχνική εκπαίδευση) που και φέτος παρατηρήθηκαν ή οι ελλείψεις σε βιβλία!!!
Ίσως το πιο σημαντικό ζήτημα που αναδεικνύεται με την έναρξη της χρονιάς είναι η....
κατά τουλάχιστον 50% μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα σχολεία, στα πλαίσια των σαρωτικών μειώσεων σε κοινωνικές δαπάνες που επιβάλει η κυβέρνηση με την τρόικα μέσω του μνημονίου.
Το παραπάνω θα οδηγήσει σύντομα τη συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων σε αδυναμία να προμηθευτούν πετρέλαιο για το χειμώνα, αναλώσιμα υλικά, σε αδυναμία δηλαδή στοιχειώδους λειτουργίας. Ήδη υπάρχουν σχολεία που ζητάνε 100€ από κάθε γονέα για να εξασφαλίσουν πετρέλαιο και είδη καθαριότητας.
Στην ίδια λογική μείωσης των κοινωνικών δαπανών παρακολουθούμε με έκπληξη να κόβονται τα δρομολόγια μεταφοράς μαθητών στα σχολεία της υπαίθρου.
Με πρόσχημα τη μείωση της αντίστοιχης χρηματοδότησης οι αρμόδιοι φορείς φτάνουν στο σημείο να «κόβουν» τη φοίτηση στο σχολείο σε εκατοντάδες μαθητές.
Το συγκεκριμένο ζήτημα θα μπορούσε να είχε λυθεί από χρόνια, αν αντί για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, τα χρήματα για τη μεταφορά των μαθητών αξιοποιούνταν ώστε όλοι οι περιφερειακοί Δήμοι να προμηθευτούν δικά τους λεωφορεία, με τα οποία να μεταφέρουν τους μαθητές με ασφάλεια αλλά και για άλλες χρήσεις.
Σε κάθε περίπτωση –τα γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ- οφείλουν να λύσουν άμεσα τα αδιέξοδα που δημιουργεί η πολιτική των κομμάτων τους.
Η Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους γονείς και τους μαθητές να οργανώσουν άμεσα τη δράση και τον αγώνα τους για την υπεράσπιση του Ενιαίου-Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα της Εκπαίδευσης, που δέχεται σοβαρά πλήγματα από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και που θα δεχτεί ακόμα σοβαρότερα πλήγματα στο αμέσως επόμενο διάστημα από την μεταβίβαση της ευθύνης των σχολείων στον Ενιαίο Δήμο που ορίζει ο «Καλλικράτης».