Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Φταίει το κράτος λέει ο Δήμος Θιναλίων για τα απλήρωτα των εργαζόμενων

Απαντώντας σε σχόλια και δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης, με αφορμή την 48ωρη απεργία των εργαζομένων στα Προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» του νομού Κέρκυρας, ο Δήμος Θιναλίων έχει να παρατηρήσει τα εξής:
• Στην περιοχή του Δήμου Θιναλίων λειτουργούν δύο δομές κοινωνικών προγραμμάτων -«Βοήθεια στο Σπίτι» και «Κοινωνική Μέριμνα»-, που έχουν συναφές...
αντικείμενο, δηλαδή την παροχή κατ΄ οίκον βοήθειας και φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα, καθώς και σε άτομα που έχουν ειδικές ανάγκες.
• Οι αποδοχές που οφείλονται στους εργαζόμενους των δύο προγραμμάτων, είναι η μισθοδοσία Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου 2009 και το Δώρο Χριστουγέννων 2009(αφορά στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι») , καθώς και η μισθοδοσία Ιανουαρίου 2010(αφορά και στα δύο Προγράμματα).
• Για τους μήνες που οφείλεται η μισθοδοσία, ο Δήμος Θιναλίων -μέσω της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης(ΔΗ.Κ.Ε.Θ.)-, έχει καταβάλλει κανονικά όλες τις ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενους στα Προγράμματα.
• Για τους υπόλοιπους μήνες του 2010, η μισθοδοσία καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν καταβληθεί πλήρως μέχρι και το μήνα Αύγουστο, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες καταβάλλεται και η μισθοδοσία Σεπτεμβρίου.
• Τα ποσά που οφείλονται για τη μισθοδοσία των εργαζομένων, δεν αφορούν σε υποχρεώσεις του Δήμου Θιναλίων, αλλά σε επιχορήγηση από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, μέσω της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, η οποία έχει και την αρμοδιότητα για την έγκριση του σχετικού κονδυλίου.
• Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει, ότι το πρόβλημα οφείλεται καθαρά σε ελλείμματα και υποχρεώσεις της Πολιτείας, στα οποία αυτή δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί.
Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος Θιναλίων επισημαίνει, ότι δεν ευθύνεται για τις όποιες καθυστερήσεις στην καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων. Παράλληλα δε τονίζει, ότι εξαντλήσει κάθε δική του δυνατότητα, για την αντιμετώπιση προβλημάτων στην ομαλή λειτουργία των δύο Προγραμμάτων-με τα οποία παρέχεται σημαντικό κοινωνικό έργο σε δημότες του που έχουν ανάγκες βοήθειας και φροντίδας-, ιδιαίτερα σε μία χρονιά που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, όπως και όλοι οι Δήμοι της χώρας, από τις σοβαρές περικοπές στις κρατικές χρηματοδοτήσεις.
Για το λόγο αυτό εκφράζει τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους των Προγραμμάτων, καθώς και στον αγώνα τους για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.