Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ επισκέφθηκε το Τεμπλόνι

Την Κυριακή 17 Οκτωβρίου αντιπροσωπείες της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» του Δήμου Κέρκυρας και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με επικεφαλής τον Υποψήφιο Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θόδωρο Γουλή, επισκέφθηκαν το Τεμπλόνι και συναντήθηκαν με το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Τεμπλονίου. Έγινε αναλυτική συζήτηση και κατόπιν πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο χώρο του ΧΥΤΑ όπου διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:....
1. Στο νέο κύτταρο έχουν τοποθετηθεί οι σωλήνες του βιοαερίου όμως δεν τοποθετείται χαλίκι γύρω τους με αποτέλεσμα να πέφτουν σκουπίδια και να βουλώνουν οι τρύπες των σωλήνων του βιοαερίου.
2. Δεν λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός.
3. Τα τοιχία έχουν υποστεί ρωγμές και σπάνε από τις πιέσεις, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν έχουν κατασκευαστεί με τον κατάλληλο τρόπο.
4. Έχει ξεκινήσει η επέκταση του ΧΥΤΑ με την κατασκευή του 2ου κυττάρου.
5. Από τους αγωγούς των όμβριων υδάτων βγαίνουν λύματα, τα οποία διοχετέυονται στο παρακείμενο ρέμα με τελικό αποδέκτη τη λίμνη «Μπρετάνου»
Κατά τη συζήτηση τονίστηκε από τους εκπροσώπους της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ», ο σημαντικός ρόλος που θα διαδραματίσει η αιρετή Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στη διαχείριση των απορριμμάτων. Σύμφωνα με το νόμο του «Καλλικράτη» (ΚΕΦ. Ε’, άρθρο 186, παρ. ΣΤ - 29), η κατάρτιση και έγκριση του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, η χωροθέτηση των πάσης φύσεως σχετικών εγκαταστάσεων καθώς και η έκδοση των κατά περίπτωση αδειών, αποτελούν αρμοδιότητες της Περιφέρειας.
Επίσης, τα μέλη του Συλλόγου ενημερώθηκαν και για την προκλητική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων (83η Συνεδρίαση – 22/07/2010) μέσα από την οποία προωθείται ο σχεδιασμός για το επόμενο κύτταρο διάθεσης στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. Η απόφαση αυτή αποδεικνύει ξεκάθαρα τον εμπαιγμό των κατοίκων του Τεμπλονίου από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αφού σχεδιάζεται η λειτουργία του ΧΥΤΑ για πολλά χρόνια ακόμη.
Τέλος, η αντιπροσωπεία της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» κάλεσε τα μέλη του Συλλόγου να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από την αντιπεριβαλλοντική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο όσο και στην Τοπική Διοίκηση, που έχει καταδικάσει ολόκληρες περιοχές σε περιβαλλοντική καταστροφή. Τους κάλεσε να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια του Συνδυασμού σε Δήμο και Περιφέρεια και να παλέψουν για την υλοποίηση των ξεκάθαρων θέσεων της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» γύρω από το θέμα των απορριμμάτων που είναι η ολοκληρωμένη διαχείρισή τους με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, εργοστάσιο κομποστοποίησης και τέλος χώρο υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΥ) χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών.
Σχετικά με τον ΧΥΤΥ, η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» θα διεκδικήσει τη χωροθέτηση νέου χώρου, εξαιρώντας την αποδεδειγμένα υπερκορεσμένη περιοχή του Τεμπλονίου αλλά και τα Μεσσοράχια Λευκίμμης αφού δεν πληρούνται εκεί οι περιβαλλοντικοί όροι. Η νέα χωροθέτηση θα γίνει στα πλαίσια του χωροταξικού σχεδιασμού ολόκληρης της Κέρκυρας και τον ορισμό χρήσεων γης με βάση το συμφέρον του Κερκυραϊκού λαού και όχι τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.