Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΔΟΜΕΝΟΙ ή ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΕΨΗ- Στηρίζει τον Γ, Καλούδη ο Π. Σκληρός

Γράφει ο Παναγιώτης Σκληρός


Έχουμε γίνει τον τελευταίο καιρό θεατές σ ένα έργο από παράλογο έως παράξενο. Λες και κάτι απρόσμενο πρόκειται να γίνει..
Σε μια εποχή που οι πολίτες έχουν γυρίσει την πλάτη-καλώς ή κακώς- σε πολιτικούς και πολιτικές, όλα γύρω μας σφίγγουν, πιέζουν, εκβιάζουν ή δημιουργούν διλλήματα.
Και ενώ κατά κανόνα οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν ένα ελεύθερο χαρακτήρα, μια παραδοχή προσώπων και προγραμμάτων και λιγότερο κυβερνητικών αποδοκιμασιών ή επιδοκιμασιών, σ αυτές τις εκλογές του Νοέμβρη, έχουν ξεχαστεί τα πρόσωπα, οι δυνατότητες και τα προγράμματα και όλα πιέζουν, για θέματα κεντρικής πολιτικής σκηνής.
Έχει- μ όλα τούτα- ξεχαστεί κι ο Καλλικράτης κι οι επαναστατικές του αλλαγές κι η ίδια η ομορφιά που προσφέρουν οι εκλογές για τα όργανα της αυτοδιοίκησης.
Έχουν γίνει εφιάλτης οι εκλογές της αυτοδιοίκησης για....
 την κυβέρνηση που πριν ένα χρόνο είχε μια περίλαμπρη νίκη και μια εντολή για σαρωτικές αλλαγές και νοικοκύρεμα του κράτους. Προσπαθεί-για ποιό λόγο άραγε- να μετατρέψει τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε εθνική δοκιμασία. Γιατί;
Θα πρέπει βέβαια να θυμηθούμε ότι πολλές κυβερνήσεις είτε αρνήθηκαν την ποδηγέτηση των αυτοδιοικητικών εκλογών είτε έχασαν κεκτημένα κάστρα τους , έλαβαν όμως μηνύματα από τέτοιες εκλογές για την διόρθωση της πορείας του κυβερνητικού τους έργου. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο.
Εφέτος (ιδιαίτερα τον τελευταίο μήνα) ζούμε σε όλη την Ελλάδα όλα τα παράλογα, τις προσωπικές επιλογές, τις πιέσεις, τους αποκλεισμούς , τις ετσιθελικές επιβολές , τους αντάρτες (που πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν)και τις ύποπτες προτάσεις μείωσης συνειδήσεων και προσώπων.
‘’Είναι γελοία έως επικίνδυνα ..’’είπε σε συνέντευξη του ο πρώην βουλευτής Δ.Παλαιοθόδωρος , αναφερόμενος στις.. δήθεν διαδικασίες για τους αντιπεριφερειάρχες. Και παρακολουθήσαμε όχι μόνο την προσωπική μου αν θέλετε περίπτωση αλλά και του δημάρχου Παναγιώτη Φασούλα και του νομάρχη Θύμιου Σώκου και αρκετών άλλων ανά την επικράτεια που έχουμε την ψυχή και το μυαλό μας ζυμωμένα στις αρχές του Πασοκ.
Γιατί όλα τούτα ,γιατί αυτή η ανασφάλεια, ο φόβος και η προσπάθεια πίεσης της κοινωνίας; Δεν τους φτάνουν τόσα και τόσα που έχει υποστεί στο παρελθόν αλλά και οι σημερινές οικονομικές θυσίες των ολίγων.
Χρειάζονται ακόμα και killer πολιτικές για να εδραιώσουν- ίσως-όπως επιθυμούν, τις ομάδες του μέλλοντός τους; Να τις έχουν και να τις χαρούν , με διαρκή όμως φόβο , με μυστικοπάθεια και με ανασφάλειες..Όποιοι είναι μέρος αυτού του προβλήματος ας εισπράξουν και το τίμημα.
Λάθος πόλεμο διάλεξαν, σε λάθος τόπο και ..λάθος εχθρό(τον ίδιο το λαό), γράφει σήμερα ο Γ.Λακόπουλος.
Και επειδή έχω την ελευθερία του λόγου μου χωρίς φραγή, χωρίς συμβιβασμούς και χωρίς κανένα πλέον προσωπικό ΄΄θέλω ΄΄ , νιώθω , είμαι και θα παραμείνω ελεύθερος πολίτης των Ιονίων νήσων. Όχι δεδομένος αλλά ελεύθερος.
Θέλω την περιφέρειά μου ενιαία, συμπαγή, ακμάζουσα, γεωπολιτικό σταθμό ανατολής και δύσης, με νησιωτικές πολιτικές που θα τις αξιοποιήσουν οι αυτοδιοικήσεις που θα προκύψουν, μα πάνω απ όλα την θέλω να την χαίρονται οι επόμενες γενιές για τον πολιτισμό και το πνεύμα που διαχέει όλα τούτα τα νησιά εκατοντάδες χρόνια. Ανόθευτη, ατόφια, ενιαία , με σεβασμό και δύναμη.
Εναντιώνομαι σε μεθοδεύσεις διαμελισμού της που υποψιάζομαι ότι έπαιξαν ρόλο σε αρκετές πρόσφατες επιλογές.
Γιαυτό δεν συμβιβάζομαι, δεν αποδέχομαι και δεν προσκυνώ σε συμψηφισμούς, πιέσεις, φραγμούς αξιών , εκβιασμούς ή διλληματικές μεθοδεύσεις άνωθεν.
Στηρίζω και ψηφίζω στις περιφερειακές εκλογές, την ‘’Επτανησιακή Αναγέννηση’’ του Γιώργου Καλούδη.
Έχει τα χαρακτηριστικά που περιληπτικά αναφέρω αλλά αποπνέει μια ελεύθερη , ακηδεμόνευτη βούληση , τόλμη και μια αυτοδιοικητική γοητεία που πάντα χρειάζονται αυτές οι εκλογές.
Γιατί ‘’όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά’’ όπως έλεγε ο Ρήγας Φεραίος.