Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ (απόσπασμα της ομιλίας του Μπ. Χαραλάμπους)

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες και τους νέους. Στις 7 Νοέμβρη μπορούν να δώσουν δύναμη στην ψήφο τους μετατρέποντάς την σε όπλο για τη Λαϊκή Αντεπίθεση!
Ζούμε σε μια κρίσιμη περίοδο, που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φορτώνει στο λαό τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, φορτώνει τα ελλείμματα και τα χρέη που η δική τους πολιτική δημιουργεί, η πολιτική που...
χρηματοδοτεί πολύμορφα τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τις τράπεζες και τους μεγαλοξενοδόχους, που διαθέτει δισεκατομμύρια για τις ανάγκες των επιθετικών εξοπλισμών του ΝΑΤΟ.


Ο Καλλικράτης αποτελεί εργαλείο προώθησης αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής:
 Ιδιωτικοποιεί βασικές λειτουργίες των Δήμων και των Περιφερειών
 Καθιερώνει νέα τέλη και φόρους
 Καθιερώνει τις συμπράξεις με επιχειρηματίες ανοίγοντας νέα πεδία κερδοφορίας σε βάρος των εργαζομένων
 Μετατρέπει τους Δήμους και τις Περιφέρειες σε παραρτήματα του κρατικού μηχανισμού


Ειδικότερα το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει πολύ σημαντικές αρμοδιότητες που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των κατοίκων των νησιών μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες:
 Κατανέμει τους πόρους για το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
 Έχει την ευθύνη για την επίλυση εργατικών διαφορών, για τις απολύσεις.
 Καθορίζει το αναπτυξιακό σχέδιο για όλα τα νησιά.
 Καθορίζει τον χωροταξικό σχεδιασμό, δηλ. τη χρήση γής.
 Αναλαμβάνει τη διαχείριση των σκουπιδιών
 Χορηγεί άδειες για ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες)


Από όλες αυτές τις αρμοδιότητες και πολλές άλλες ακόμη φαίνεται πόσο σημαντική είναι η ψήφος στην Λαϊκή Συσπείρωση, ώστε να υπάρξει θετικός συσχετισμός υπέρ των λαϊκών συμφερόντων και για να μην παίρνονται αντιλαϊκά μέτρα.


Σε αυτή την κατάσταση που διαγράφεται μπροστά στο λαό και την Νεολαία, μόνο το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, που στηρίζεται από το ΚΚΕ, αποτελεί εγγύηση για τους εργαζόμενους, για το λαό και τη νεολαία, γιατί αποτελεί ένα ψηφοδέλτιο αγώνα και αντεπίθεσης, για να ανοίξει ο δρόμος για νέες κατακτήσεις, για μια διαφορετική προοπτική.
Ζητάμε σαφή ψήφο κατεύθυνσης, αλλά και ψήφο καταδίκης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Συμπόρευση με το ΚΚΕ σε βασικά μέτωπα πάλης, ανεξάρτητα αν υπάρχει συμφωνία στο σύνολο του προγράμματος και στις αναλύσεις του για το σοσιαλισμό.
Διεκδικούμε τη ψήφο όχι γιατί θέλουμε να γίνουμε διαχειριστές της φτώχειας, αλλά για να γίνουμε διεκδικητές στο πλάι του λαού. Για να μπούμε μπροστά, να βοηθήσουμε ώστε με τη διεκδίκηση κάθε δικαιώματος των εργαζομένων να αποσπούμε κατακτήσεις αλλά και να στεριώνουμε τη συμμαχία των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών βιοτεχνών και εμπόρων, των αγροτών, των σπουδαστών και των φοιτητών, των γυναικών στη βάση της ανάγκης να ανοίξει η προοπτική για μια άλλη ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας, για τη ριζική λύση των προβλημάτων μας.
Αντιμετωπίζουμε ενιαία τα προβλήματα των εργαζομένων, τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας. Αγωνιζόμαστε ενιαία για τις συνθήκες και το ωράριο εργασίας των λαϊκών ανθρώπων. Για το ημερομίσθιο και την αμοιβή εργασίας και το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας καθώς και για τις συνθήκες διαβίωσης και το περιβάλλον στον τόπο κατοικίας. Για την στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.
Άλλωστε είναι οι ίδιες πολιτικές που δυσχεραίνουν τη ζωή των λαϊκών οικογενειών και στους τόπους δουλειάς και στη γειτονιά.
Είναι οι πολιτικές που στηρίχθηκαν και στηρίζονται από τους εκλεγμένους των δύο μεγάλων κομμάτων αλλά και των μικρότερων, στους Δήμους και τη Νομαρχία.
Τα ψηφοδέλτια ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και ΛΑΟΣ επίσημα ή «ανεξάρτητα», στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων, είναι συγκροτημένα από στελέχη αυτών των κομμάτων που θήτευσαν σε θέσεις διοίκησης του κράτους, των Νομαρχιών, των Δήμων. Εφάρμοσαν με συνέπεια την πολιτική των κομμάτων τους και της ΕΕ συμβάλλοντας ουσιαστικά στη συρρίκνωση του εργατικού λαϊκού εισοδήματος, της αγροτικής παραγωγής και στο χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων.
Σ΄ αυτή την αντιλαϊκή κατεύθυνση τους βοήθησε και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με τη γενική πολιτική του αλλά και με τις θέσεις διοίκησης που κατείχε σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ. Όπως ο νυν Υποψήφιος Περιφερειάρχης του Συνασπισμού, που είναι Αντινομάρχης του Πασόκ στην Κεφαλλονιά και υλοποιεί την πολιτική του ΠΑΣΟΚ.
Η πολιτική που συνειδητά υπηρέτησαν και υπηρετούν είναι μια βαθιά αντιλαϊκή πολιτική που μοναδικό κριτήριό της έχει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και ό,τι ψίχουλο μένει το δίνουν στο λαό. Γι΄αυτό τιμώρησέ τους.
Η αποχή δεν αποτελεί διέξοδο, αντίθετα δίνει μήνυμα ατιμωρησίας και συνέχισης της αντιλαϊκής πολιτικής.


Στην όξυνση των λαϊκών προβλημάτων ο λαός χρειάζεται να έχει δίπλα του :
 ασυμβίβαστους αγωνιστές και όχι αγωνιστές της φράσης, κινδυνολόγους ή ακόμα και συκοφάντες των αγώνων του
 αδιάλλακτους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των εργαζομένων και όχι απλά έντιμους
 εκλεγμένους άφοβους, που δεν διστάζουν να σηκώσουν πρώτοι τα βάρη του αγώνα


Η Λαϊκή Συσπείρωση διεκδικεί έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης για το λαό και τη νεολαία
Αυτός είναι ο δρόμος της ρήξης, της σύγκρουσης με τα μονοπώλια και τις πολιτικές που υπηρετούν. Είναι ο δρόμος της συγκρότησης της λαϊκής συμμαχίας της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης και της υπαίθρου που θα παλεύει για την ικανοποίηση των σύγχρονων δικαιωμάτων των εργαζόμενων όλων των λαϊκών στρωμάτων.
Σε αυτή την προοπτική οι εκλογές για την Τοπική Διοίκηση στις 7 Νοέμβρη του 2010 μπορούν να δώσουν ισχυρή ώθηση αλλάζοντας τους πολιτικούς συσχετισμούς σε βάρος των κομμάτων και των συνδυασμών που υπηρετούν την κερδοφορία των επιχειρηματιών και συνειδητά περιφρονούν τις λαϊκές ανάγκες. Να ενισχύσουν μαζικά τη Λαϊκή Συσπείρωση.


Η Λαϊκή Συσπείρωση δεσμεύεται να παλέψει μαζί με τον λαό και τη νεολαία για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών


 Για την ολοκληρωμένη μόρφωση, την προστασία της υγείας, του περιβάλλοντος, τη λαϊκή στέγη.
 Για την ανάπτυξη στα Ιόνια Νησιά όλων των κλάδων της εγχώριας παραγωγής.
o Ο τουρισμός είναι βασική οικονομική δραστηριότητα στα νησιά μας. Με την λαϊκή ψήφο μπορούμε να παλέψουμε για τους εργαζόμενους του τουρισμού για συνθήκες εργασίας ανθρώπινες, κατάργηση του all inclusive, μέτρα ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχείρησης.
o Εξασφάλιση της εγχώριας παραγωγής αγροτικών προϊόντων για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού και την ανάπτυξη σχετικών κλάδων της εγχώριας μεταποιητικής βιομηχανίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το λάδι πουλιέται από τον παραγωγό 1,5 ευρώ και φτάνει στον καταναλωτή των μεγάλων πόλεων 7 ευρώ, εξαιτίας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, την οποία υποστηρίζουν όλοι οι άλλοι συνδυασμοί.
 Για τη μετατροπή σε κοινωνική παροχή του νερού, των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, των μεταφορών, κατοχυρώνοντας την κοινωνική ιδιοκτησία.
o Σύγχρονες και φτηνές Αεροπορικές και Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Για να γίνει αυτό απαιτείται ενιαίος κρατικός φορέας Αεροπορικών και Ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών που θα παρέχει σύγχρονες, ασφαλείς και φτηνές συγκοινωνίες για τον λαό και τους επισκέπτες των Νησιών. Παλεύουμε για άμεση μείωση της τιμής των εισιτηρίων και κατάργηση του ΦΠΑ στις συγκοινωνίες, την πιο συχνή σύνδεση των Νησιών με γρήγορα και ασφαλή μέσα.


Με τη δύναμη της λαϊκής ψήφου και με σκληρό ταξικό αγώνα μπορούν να προωθηθούν οι στόχοι πάλης που θέτουμε.
Ήρθε η ώρα όλοι οι εργαζόμενοι να πάρουν θέση!
Καλούμε το λαό και την νεολαία, στην κάλπη να ψηφίσουν με κριτήριο το τι βιώνουν καθημερινά στη δουλειά και το σπίτι!
Να στηρίξουν αποφασιστικά τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια και στους δήμους.


Το ψηφοδέλτιο της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» σ ‘όλα τα Ιόνια Νησιά αποτελείται από αγωνιστές και αγωνίστριες του εργατικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος, που πρωτοστάτησαν στην οργάνωση των λαϊκών αγώνων όλο το προηγούμενο διάστημα. Αυτή τους η στάση, μαζί με τις θέσεις και τις προτάσεις μας, που επιβεβαιώνονται από την ίδια τη ζωή και ανταποκρίνονται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, αποτελούν εγγύηση ότι όσοι εκλεγούν θα ενημερώνουν το λαό, θα προβάλουν τα αιτήματά του, θα οργανώνουν τη λαϊκή πάλη, θα αντιστέκονται σθεναρά σε οποιαδήποτε αντιλαϊκή απόφαση. Η ίδια η ταξική τοποθέτησή τους εγγυάται ότι θα συμβάλουν στην προώθηση της λαϊκής συμμαχίας της εργατικής τάξης, αυτοαπασχολούμενων, ΕΒΕ και Αγροτών σε αντίθεση με την πολιτική που υπηρετεί τους μονοπωλιακούς ομίλους.
Δίνουμε σήμερα όλους τους Υποψηφίους σε όλα τα νησιά του Ιονίου καταρτίζοντας ψηφοδέλτια με τον μέγιστο αριθμό υποψηφίων που επιτρέπεται.