Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

ΔΗΛΩΣΗ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΣΑΡΛΗ

Κατ’ αρχήν θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλες τις συνδημότισες και όλους τους συνδημότες της Κέρκυρας και των διαπόντιων νησιών που συγκρότησαν και πλαισίωσαν την δημοτική μας κίνηση «ΚΕΡΚΥΡΑ ΠΟΛΙΤΩΝ», που στρατεύθηκαν στο συνδυασμό μας, που παρευρέθηκαν στις πολιτικές συγκεντρώσεις και ομιλίες μας, που ένθερμα υποδέχθηκαν και στήριξαν την πορεία μας προς τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές.
Ο συνδυασμός μας, στη ροή του χρόνου υποβολής των συνδυασμών, δεν....
ανακηρύσσεται δικαστικά, για μερικά λεπτά της ώρας, και έτσι δεν θα πάρει μέρος στις δημοτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010.
Θα λείψει, έτσι, στην απομένουσα προεκλογική περίοδο ο πολιτικός και γνήσιος αυτοδιοικητικός μας λόγος.
Θα απουσιάσουν από το επόμενο δημοτικό συμβούλιο της Κέρκυρας, στην εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο που έρχεται με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης «Καλλικράτη» αξιόλογα και έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη, προερχόμενα από την παράταξη μας.
Δεν θα μπορέσει να εκφρασθεί σ΄ αυτές τις κρίσιμες εκλογές, αυθεντικά, ένα μεγάλο τμήμα του Κερκυραϊκού Λαού, με ότι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργία του νέου θεσμού της Αυτοδιοίκησης στην Κέρκυρα αλλά και τη δημοκρατία.
Πρόκειται για μια άκρως αρνητική εξέλιξη για την Κέρκυρα.
Είναι αλήθεια, ότι η προσπάθεια μας, για την συγκρότηση ενός ψηφοδελτίου αξιόμαχου και αντιπροσωπευτικού όλων των περιοχών και των χωριών της Κέρκυρας που αποτελούσε αναγκαίο όρο για την εφαρμογή της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης και την επιτυχία της μεταρρύθμισης, διεξήχθη μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, με εμπόδια (ορατά σε πολλούς Κερκυραίους) και σε φοβερή στενότητα χρόνου.
Η συγκρότηση του ψηφοδελτίου μας με αυτές τις ιδιότητες, εν πολλοίς, τελικά επιτεύχθηκε, χάρη στην υπεράνθρωπη προσπάθεια που κατέβαλλαν οι συνεργάτες μου που είχαν επωμισθεί το καθήκον αυτό, αλλά αυτό μας έφερε στο όριο του χρόνου υποβολής, με την γνωστή σε όλους εξέλιξη.
Η δημοτική παράταξη «ΚΕΡΚΥΡΑ ΠΟΛΙΤΩΝ» και ο συνδυασμός της, αποτέλεσαν την ειλικρινή προσπάθεια να εκφραστούν στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010, οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που με αίσθημα ευθύνης, αντιλήφθηκαν το μεγάλο πολιτικό διακύβευμα αυτών των εκλογών και την ανάγκη μέσω της υποψηφιότητας τους και της στήριξης σ΄αυτήν, να υπερασπιστούν αδιαπραγμάτευτες αρχές και αξίες.
Είναι οι ίδιες δυνάμεις που για άλλη μια φορά απέδειξαν πως αποτελούν το ισχυρό ανάχωμα της Κερκυραϊκής Κοινωνίας, απέναντι σε πρακτικές και λειτουργίες που επιμένουν να διαδραματίζουν επικίνδυνο ρόλο στα δημόσια πράγματα, ενώ ευθύνονται για την άκρως προβληματική πραγματικότητα στην οποία έχει περιέλθει η Κέρκυρα.
Παραμένουμε η ισχυρή πολιτική και κοινωνική πλατφόρμα της Κερκυραϊκής κοινωνίας και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να επιστρέψει η Κέρκυρα στο δρόμο της δημιουργίας και της ανάπτυξης και να ξαναγίνει Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ πρωταγωνίστρια στις κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες, υπέρ του Κερκυραϊκού Λαού.
Καλούμε τα στελέχη και τους φίλους να διατηρήσουν την ΕΝΟΤΗΤΑ και την ΣΥΝΟΧΗ της παράταξης μας.
Η δικαστική μη ανακήρυξη μας σ΄αυτές τις εκλογές, δεν μας αφαιρεί τα δικαιώματα της συνεχούς πολιτικής και κριτικής παρουσίας μας στα πολιτικά και δημοτικά πράγματα ιδιαίτερα αυτή την εποχή, που με την επαναστατική μεταρρύθμιση του ¨Καλλικράτη» τα πάντα στην ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ θα αλλάξουν και πρέπει να αλλάξουν, για να αποφασίζουν επιτέλους οι τοπικές κοινωνίες για τα θέματα που τους αφορούν.
Η παράταξη μας υπερασπίστηκε την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση για ισχυρή αυτοδιοίκηση και αποκέντρωση με αποφασιστικότητα και χωρίς υστερόβουλες επιφυλάξεις.
Είπαμε, ότι στις σημερινές συνθήκες γενικευμένης εθνικής και τοπικής κρίσης, η μεταρρύθμιση πρέπει να αγκαλιαστεί, από όλους γιατί αποτελεί το μοναδικό πολιτικό εξοπλισμό που η Κερκυραϊκή Κοινωνία μπορεί να αξιοποιήσει για να παλέψει με τις δικές της δυνάμεις την κρίση και να επιχειρήσει την Ανάπτυξη.
Οι αντίπαλές μας παρατάξεις, και ιδιαίτερα αυτές των οποίων ηγούνται οι κ.κ. Αυλωνίτης, Χ. Χαραλάμπους και Ι. Τρεπεκλής, δεν μπορούν να εκφράσουν, σε καμία περίπτωση, τις πολιτικές, κοινωνικές, και αυτοδιοικητικές θέσεις μας. Πόσο μάλλον να τις υλοποιήσουν!!
Έχουμε εξηγήσει ότι η παράταξη των Δημάρχων και λοιπών αξιωματούχων, εκτός των άλλων, είναι μια βαθιά αντιμεταρρυθμιστική πολιτική κίνηση, η οποία ακυρώνει τον βασικό σκοπό του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, της δημιουργίας του μεγάλου ενιαίου Δήμου της Κέρκυρας, με εσωτερική αποκέντρωση στο επίπεδο της τοπικής κοινωνίας.
Επιδιώκει ως αμυντική κίνηση, με τη συσπείρωση όσων περισσότερων αξιωματούχων, να εμποδίσει την ανανέωση και να διατηρήσει αλώβητες τις σημερινές υφιστάμενες δομές εξουσίας στην αυτοδιοίκηση, που απέτυχαν να επιλύσουν τα μεγάλα προβλήματα και να φέρουν την τοπική ανάπτυξη, και αντί αυτών, οδήγησαν στην εξάρτηση των θεσμών από στενά συμφέροντα και στην παγίωση της εξάρτησης αυτής.
Κι έχουμε εξηγήσει ακόμα ότι τα κόμματα των κ.κ. Χαραλάμπους και Τρεπεκλή, εκφραστές των οποίων αποτελούν οι δημοτικές παρατάξεις τους, έχουν πάρει και αυτά απροκάλυπτες εχθρικές θέσεις προς τους στόχους της μεταρρύθμισης για ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ και ΙΣΧΥΡΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ κι έτσι αναπόφευκτα οι ίδιοι και οι παρατάξεις τους γίνονται τα μέσα της επιστροφής στο χτες του υδροκέφαλου και συγκεντρωτικού κράτους και της αδύναμης κατακερματισμένης και ανήμπορης να λύσει προβλήματα αυτοδιοίκησης.
Αντίθετα, πρέπει να στηρίξουμε την παράταξη του Ηλία Μπεριάτου στην αιρετή περιφέρεια των Ιονίων Νησιών, γιατί εκφράζει την ίδια με εμάς πίστη στη μεγάλη πολιτική μεταρρύθμιση του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» για αποκέντρωση και ισχυρή μεταρρύθμιση και γιατί η νίκη του στις εκλογές θα είναι νίκη της συνοχής της περιφέρειας μας.


Κέρκυρα, 23 Οκτωβρίου
Χρύσανθος Σαρλής
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΚΕΡΚΥΡΑ ΠΟΛΙΤΩΝ»