Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Η ομιλία του βουλευτή Κέρκυρας του ΚΚΕ Μπάμπη Χαραλάμπους στη Bουλή, στα πλαίσια της συζήτησης του προϋπολογισμού 2011

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Η κυβέρνηση,όπως και σ΄όλους τους άλλους τομείς , έτσι και στο τομέα της Υγείας – Πρόνοιας αξιοποιεί την κρίση, για να επιταχύνει την εφαρμογή αντιδραστικών μέτρων που έχουν αποφασιστεί εδώ και τουλάχιστον είκοσι χρόνια πριν.Μέτρα που θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, που διευκολυνουν την επιχειρηματική δράση και αυξάνουν ακόμη παραπάνω την...
 ανταγωνιστικότητα και τη κερδοφορία του κεφαλαίου.
Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2011 εξυπηρετεί απόλυτα τα πιο πάνω και αποτελεί εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης για να ενισχύσει παραπέρα την εμπορευματοποίηση της υγείας και της πρόνοιας.
Προβλέπει δραστική μείωση των δαπανών για την υγεία και την πρόνοια.Μείωση που συνοδεύεται με μέτρα ισχυροποίησης της επιχειρηματικής δράσης των δημοσίων υπηρεσιών, με την ενίσχυση των κερδών του ιδιωτικού τομέα, με τη παραπέρα αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων και την παραπέρα επιδείνωση της θέσης των υγειονομικών.
Οι συνολικές δαπάνες για την υγεία και την πρόνοια που προβλέπονται για το 2011 είναι 300 εκατομμύρια E λιγότερα από τις προβλεπόμενες για το 2010. Οι ήδη ανεπαρκέστατες λειτουργικές δαπάνες των δημόσιων νοσοκομείων μειώνονται πολύ περισσότερο για το 2011.
Οι μειώσεις αυτές σηματοδοτούν την ακόμα μεγαλύτερη αφαίμαξη των
εργατικών και λαϊκών οικογενειών, που η κυβέρνηση οδηγεί στην εξαθλίωση και τη χρεοκοπία. Εντάσσονται στο σχεδιασμό να λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία ως "αυτοτελείς οικονομικές μονάδες" που θα εξασφαλίζουν κέρδη από την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης.
Στο κυβερνητικό σχεδιασμό εντάσσονται και τα ασφαλιστικά ταμεία,τα οποία υποχρηματοδοτούνται για μία ακόμα χρονιά. Ηδη είναι σε εξέλιξη ο σχεδιασμός να παρέχουν ενιαίες ελάχιστες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους, δηλ. ένα «βασικό πακέτο παροχών φτωχοκομείου», σε αντιστοιχία με την κρατική σύνταξη προνοιακού επιπέδου. Θα αυξηθεί δηλαδή δραστικά το μέρος των υπηρεσιών υγείας– πρόνοιας που θα πληρώνεται από τους ασθενείς στις ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις υγείας. Ήδη η κατεύθυνση των ταμείων είναι οι επιπλέον περικοπές απ’ αυτές που έχουν γίνει σε φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες, υγειονομικό υλικό κά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Η ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων πρόκειται να ισχυροποίησει την επιχειρηματική τους λειτουργία, ώστε να εξασφαλίζουν κέρδη, πουλώντας υπηρεσίες στα ασφαλιστικά ταμεία, στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες αλλά κύρια απ΄ ευθείας στους ασθενείς Ένα μέρος των δαπανών θα καλύπτεται άμεσα από τους ίδιους τους ασφαλισμένους,όπως πχ η επίσκεψη στα απογευματινά ιατρεία που φθάνει από 30-90 €. Οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν ακόμη το μεγαλύτερο μέρος των εργαστηριακών εξετάσεων, εξ’ ολοκλήρου είτε με συμμετοχή, αφού τα ασφαλιστικά ταμεία ήδη βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, εξ’ αιτίας της υποχρηματοδότησης, , της ανασφάλιστης εργασίας, της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κά.
Η κυβέρνηση υποκρίνεται όταν λέει ότι το μέτρο της ολοήμερης λειτουργίας των Νοσοκομείων το παίρνει για το «καλό» των ασθενών, για να μην περιμένουν για μήνες στις λίστες αναμονής για θεραπείες και εξετάσεις. Η πραγματικότητα είναι ότι το όποιο «καλό», οι ασθενείς θα το ακριβοπληρώνουν με ζεστό χρήμα άμεσα ή έμμεσα από το ασφαλιστικό ταμείο. Μάλιστα η κυβέρνηση, για να μπορέσουν τα νοσοκομεία να εισπράξουν ζεστό χρήμα από τους ασθενείς, δεν διστάζει να θεσμοθετήσει την αθλιότητα των πληρωμών και μέσω πιστωτικών καρτών, υποχρεώνοτας τους έτσι ακόμα και σε τραπεζικό δανεισμό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Από το 2011 και μετά, τα νοσοκομεία θα ρυθμίζουν τις δαπάνες τους ανάλογα με αυτά που θα εισπράττουν από τη πώληση των υπηρεσιών τους, χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση, εκτός - προς το παρόν - από την μισθοδοσία που αφορά το μόνιμο προσωπικό, που διαρκώς μειώνεται λόγω των συνταξιοδοτήσεων και του παγώματος των προσλήψεων.
Η κυβέρνηση γενικεύει το μέτρο της πληρωμής του εισιτηρίου των 3 € που πληρώνουν οι ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία και ετοιμάζει μάλιστα την αύξησή του στα 5 αφού αυτό επιτάσσει το επικαιροποιημένο μνημόνιο.
Τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, οδηγούνται σε συγχωνεύσεις σε κλείσιμο σε αλλαγή του ρόλου τους, με κριτήριο το κόστος – όφελος και τη «βιωσιμότητα» τους ανάλογα αν είναι κερδοφόρα ή όχι.
Θα ενταθεί η εκμετάλλευση των εργαζομένων με την παραπέρα μείωση των μισθών, την εντατικοποίηση της δουλειάς τους με το πάγωμα των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού. Στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται ένα απροσδιόριστο ποσό για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, οι οποίοι δουλεύουν με 12μηνη σύμβαση και με μειωμένα δικαιώματα για να καλυφθεί όπως αναφέρεται η ολοήμερη επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων. Η πληρωμή των επικουρικών θα καλύπτεται από τα έσοδα των νοσοκομείων και όχι από το κρατικό προϋπολογισμό.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Η κυβέρνηση επικαλείται πως θα πετύχει τη μείωση των συνολικών δαπανών με "επίκεντρο τον έλεγχο των τιμών των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και της κατανάλωσης των φαρμάκων".
Τι σημαίνει,όμως, μείωση των δαπανών, λόγω μείωσης της "κατανάλωσηςφαρμάκων; Σημαίνει απλά πως ένα μέρος της φαρμακευτικής δαπάνης θα επιβαρύνει επιπλέον τους ασθενείς ενώ κι άλλα φάρμακα θα ενταχθούν στη λίστα που δεν θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία , δηλαδή μείωση της δημόσιας δαπάνης και αύξηση της ιδιωτικής με χρήματα των εργαζόμενων.
Κυρίες και κύριοι συν’αδελφοι,
Οι άγριες περικοπές δεν ήταν,δυνατό να αφήσουν απέξω και τις δαπάνες για την Πρόνοια,.
Οι δαπάνες αυτές για το 2011 είναι λιγότερες κατά 168.101.143 € σε σχέση με αυτές του 2010. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού είναι εργαλείο στα χέρια της κυβέρνηση για να προχωρήσουν παραπέρα οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις των προνοιακών ιδρυμάτων, να υποκατασταθεί ακόμα περισσότερο η κρατική ευθύνη από τη «φιλανθρωπία» .
Η κυβέρνηση επικαλείται πως οι πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού θα καλύψουν ανάμεσα στ΄ άλλα τις "δαπάνες χορηγήσεις οικογενειακών επιδομάτων σε πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, αλλά ακόμα και αυτά τα επιδόματα περικόπτονται μέσα από το πολυνομοσχέδιο για την υγεία. Οι οποιες εξηγήσεις επεχείρησε χτες να δώσει ο κ. Λοβέρδος μάλλον χειροτέρευσε τα πράγματα.
Επίσης στο ίδιο το πολυνομοσχέδιο σχεδιάζεται η επιβολή νοσηλίων-τροφείων που θα πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία στις μονάδες κοινωνικής φροντίδας κλειστής νοσηλείας, που σημαίνει παύση της κρατικής χρηματοδότησης. Σημαίνει επίσης, αύξηση των συνπληρωμών των ασφαλισμένων, αλλά και τραγικές συνέπειες με τον αποκλεισμό από αυτές τις δομές όσων είναι ανασφάλιστοι.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Οι περικοπές θα έχουν τραγικές επιπτώσεις στο επίπεδο υγείας του λαού
Η πολιτική αυτή όχι μόνο μετακυλύει ακόμη μεγαλύτερο μέρος των δαπανών για υπηρεσίες υγείας στο ήδη πενιχρό λαϊκό εισόδημα, αλλά βάζει σε άμεσο – καθημερινό κίνδυνο την ίδια την υγεία των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών.
Στα δημόσια νοσοκομεία ήδη υπάρχει τρομακτική έλλειψη προσωπικού, εξοπλισμού και αναλώσιμων, τμήματα και κλινικές νοσοκομείων υπολειτουργούν ή έχουν κλείσει λόγω της τραγικής ελλειψης προσωπικού, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει αύξηση κατά 10% - 30% της προσέλευσης ασθενών. Και είναι σοφιστείες και παραπληροφόρηση αυτά που είπε χτες ο κ. υπουργός Υγείας (εχουμε διπλάσιο αριθμό γιατρών αλλά έλλειψη νοσηλευτών!! Ούτε το ένα βέβαια είναι ακριβές ούτε το άλλο!
Σε αυτές τις συνθήκες που συνοδεύονται από υπερεντατικοποίηση της εργασίας των υγειονομικών και υποχρεωτική υπερωριακή απασχόληση, οι περικοπές στη κρατική χρηματοδότηση θα οδηγήσουν στην παραπέρα υποβάθμιση της ποιότητας και της ποσότητας της παρεχόμενης φροντίδας. Αντικειμενικά αυξάνεται η αδυναμία των υγειονομικών να φροντίσουν ολοκληρωμένα τους ασθενείς, αυξάνονται οι κίνδυνοι για λάθη και παραλείψεις, για την ασφάλεια των ασθενών αλλά και για την υγεία και ασφάλεια των ίδιων των εργαζομένων του κλάδου. Για τα πιο πάνω δεν υπάρχει χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από το τι συμβαίνει στη ιδιαίτερη πατρίδα μου ,την Κέρκυρα. Το νέο Νοσοκομείο υπολειτουργεί αφού είναι κενες τα 2/3 των θέσεων που ορίζει ο οργανισμός του ,ενώ το ΙΚΑ Κέρκυρας που εξυπηρετεί 70.000 ασφαλισμένους λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό και με ελλείψεις ακόμη και βασικότατων ιατρικών ειδικοτήτων.


Εδώ και αρκετό καιρό οι κυβερνητικοί σταμάτησαν τα βαρύγδουπα λόγια για την Υγεία ότι τάχα γιαυτούς η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται. Σταμάτησαν γιατί κατάλαβαν πως ο Ελληνικός λαός τους πήρε χαμπάρι. Οι εργαζόμενοι ξέρουν πια πολύ καλά πως όλη η πολιτική υγείας που προωθεί η κυβέρνηση βασίζεται στην υλοποίηση της αρχής του «κόστους- οφέλους» με την οποία «εξοικονομούνται» κρατικές δαπάνες προς όφελος των μονοπωλίων.
Βασικό κριτήριο επιλογής της θεραπείας, του φαρμάκου, της νοσηλείας, της ανάπτυξης ή κλεισίματος νοσοκομείων, της πρόσληψης προσωπικού κλπ είναι το κόστος. Όλα υποτάσσονται στη λογική του «φθηνού» για το κράτος και τους εργοδότες: οι ανάγκες των ασθενών, η πορεία της νόσου, η αξιοποίηση των επιστημονικών και τεχνολογικών δυνατοτήτων. Το οικονομικό κριτήριο επικρατεί έναντι του επιστημονικού και των πραγματικών αναγκών των ασθενών.
Η «εξοικονόμηση» δαπανών θα αγγίξει ακόμη και τομείς όπως η διατροφή των ασθενών, η καθαριότητα των νοσοκομείων ,η συντήρηση του ιατροτεχνολογικου εξοπλισμού και των υποδομών, αυξάνοντας έτσι τους κινδύνους ασφάλειας και ατυχημάτων.
Στην ίδια κατεύθυνση οι περικοπές οδηγούν στο να ξανακλείσουν 80 κρεβάτια ΜΕΘ, που είχαν ανοίξει πριν ένα χρόνο με επικουρικό προσωπικό, αφού λήγουν οι συμβάσεις τους. . Να θεωρείται «αντιοικονομική» ακόμα και η παροχή των ειδικών παπουτσιών των διαβητικών που καθυστερούν τον ακρωτηριασμό. Να θεωρούν ότι είναι είδη «πολυτέλειας» η φυσικοθεραπεία, η στοματική υγεία, η λογοθεραπεία, τα διορθωτικά γυαλιά κλπ.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Η παραπάνω κατάσταση αποδεικνύει ότι η ασκούμενη πολιτική, τα κόμματα που την στηρίζουν και το κοινωνικό - οικονομικό σύστημα που υπηρετούν, ο καπιταλισμός, έχουν χρεοκοπήσει και πρέπει να ανατραπούν.
Το δικαίωμα για δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλους απαιτεί την αποδυνάμωση των κομμάτων της πλουτοκρατίας και την αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία της Ε.Ε, σύγκρουση με τα μονοπώλια. Απαιτείται και είναι προϋπόθεση να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στην υγεία και στη πρόνοια, στο φάρμακο. Οι ανάγκες των εργατικών και λαϊκών οικογενειών μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο μέσα από το αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας που θα χρηματοδοτείται με επάρκεια και αποκλειστικά από το κρατικό προϋπολογισμό και την εργοδοσία.


Το ΚΚΕ δε θα κουραστεί να επαναλαμβάνει ότι σήμερα υπάρχει όλος ο υλικός και πνευματικός πλούτος που δημιουργούν οι εργαζόμενοι καθημερινά για να καλυφτούν όλες οι σύγχρονες ανάγκες και στην υγεία- πρόνοια.Ο ελληνικός λαός μπορεί με την αξιοποίηση της τεράστιας ανατρεπτικής δύναμης του να επιβάλει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης. Για την λαϊκή εξουσία που θα μετατρέψει τα μονοπώλια σε κοινωνική- λαϊκή περιουσία, θα διασφαλίσει κεντρικό πανεθνικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο υπέρ των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Γι ΄αυτό τον άλλο δρόμο ανάπτυξης το ΚΚΕ δεν θα σταματήσει να καλεί τους εργαζόμενους και γενικώτερα τα λαϊκά στρώματα να αγωνιστούν μαζί μας με όλες τους τις δυνάμεις.