Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Ο μποναμάς της κ. Διαμαντοπούλου που τον διαψεύδει και η ανακοίνωση του ΟΕΔΒ που όμως ανησυχεί και επισημαίνει- Εμείς τι να υποθέσουμε;;;;

1. Διαμαρτύρεται και καταγγέλλει την τακτική της πολιτικής ηγεσίας να προχωρήσει σε εξαγγελίες χωρίς ενημέρωση – διάλογο - διαπραγμάτευση με τους εργαζόμενους του ΟΕΔΒ που επί 73 χρόνια έχουν την ευθύνη έκδοσης και διανομής των σχολικών βιβλίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πρόεδρος του ΟΕΔΒ δήλωσε άγνοια των εξαγγελιών.
2. Η κατάργηση του ΟΕΔΒ, υπεύθυνου για τη ΔΗΜΟΣΙΑ και ΔΩΡΕΑΝ χορήγηση των σχολικών βιβλίων εγκυμονεί....
 πολλούς κινδύνους για την εκπαιδευτική διαδικασία.
3. Η εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ένα Ιδιωτικού Δικαίου Νομικό Πρόσωπο είναι η ΑΠΟΔΕΙΞΗ της κατάργησης της Δημόσιας έκδοσης και διανομής βιβλίων.


Η ΔΩΡΕΑΝ χορήγηση υποτίθεται ότι υφίσταται μέχρι το 2013, αφού οικονομικοί πόροι του νέου φορέα προέρχονται: α) «… από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδίως από πόρους του Εθνικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ)…» β) «… από τα έσοδα από την παροχή υπηρεσιών και την διάθεση προϊόντων...».


Ερώτημα προς απάντηση: Με δεδομένο ότι οι δαπάνες για την έκδοση και τη διανομή των βιβλίων είναι ανελαστικές και δεν είναι σίγουρο ότι θα εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι από το ΕΣΠΑ που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του μαθητικού δυναμικού και γενικότερα της εκπαιδευτικής λειτουργίας, ποιος θα χρηματοδοτήσει το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου επαρκώς, ή ο νέος φορέας, για δημοσιονομικούς λόγους, θα αντλεί πόρους από τη διάθεση προϊόντων π.χ. σχολικά βιβλία; Πόσο μάλλον μετά το ΕΣΠΑ;


4. Σε μια εποχή δραματικής μείωσης των εισοδημάτων των εργαζομένων και της αύξησης της ανεργίας θα ήταν τραγικό για τους γονείς να επιβαρυνθούν και με τα έξοδα αγοράς των σχολικών βιβλίων.


Μια κοινωνική παροχή που καθιέρωσε το 1964 ο τότε πρωθυπουργός παππούς και συνονόματος του σημερινού πρωθυπουργού Γεώργιος Παπανδρέου, καταργείται.


5. Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει την κατεδάφιση κάθε δημόσιου κοινωνικού αγαθού, με δικαιολογία την δημοσιονομική εξυγίανση. Η δημόσια και δωρεάν παιδεία δεν είναι αγαθό για κατάργηση.


6. Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΔΒΘ, να εξηγήσει την απόφασή της για την κατάργηση του ΟΕΔΒ.


- Μήπως είναι υπεράριθμοι οι 50 εργαζόμενοι στον ΟΕΔΒ;


- Μήπως είναι υψηλόμισθοι όταν αμείβονται με 1.200 € το μήνα;


- Μήπως λαμβάνουν κάποιο από τα παχυλά επιδόματα των άλλων υπουργείων ή οργανισμών; Είναι γνωστό ότι δεν λαμβάνουν ΚΑΝΕΝΑ.


- Μήπως συμμετέχουν σε συμβούλια ή επιτροπές με υπέρογκες αμοιβές; ΟΛΕΣ οι επιτροπές στον ΟΕΔΒ είναι ΑΜΙΣΘΕΣ.


- Μήπως ο ΟΕΔΒ είναι αντιπαραγωγικός όταν εκδίδει ετησίως 1.200 τίτλους βιβλίων σε 45.000.000 αντίτυπα;


- Μήπως ο ΟΕΔΒ επιβαρύνει υπέρογκα τον Έλληνα φορολογούμενο, όταν το μέσο κόστος κάθε βιβλίου είναι πολύ πιο κάτω από ένα (1€) Ευρώ, όταν αντίστοιχα στην ελεύθερη αγορά είναι πολύ πιο πάνω από τα δέκα (10€) Ευρώ;


- Μήπως ο ΟΕΔΒ είναι αναποτελεσματικός όταν ετησίως στέλνει έγκαιρα σε 2.500 προορισμούς στην Ελλάδα και σε 300 στο εξωτερικό τα σχολικά βιβλία;


- Μήπως ο ΟΕΔΒ και οι εργαζόμενοι έχουν ευθύνη που λειτουργούν με πλαίσιο του 1937, με διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων; Το κοινωνικό του έργο ολοκληρώνεται χάρις στην αυτοθυσία των λιγοστών υπηρετούντων εργαζομένων.


Κάθε διευκρίνιση δεκτή.


Το ψηφιακό σχολείο σίγουρα δεν χρειάζεται μόνο το ηλεκτρονικό βιβλίο, το οποίο μπορούσε να εκδοθεί και από τον ΟΕΔΒ.


Ø Ας μας πουν σε ποια χώρα δεν υπάρχουν έντυπα Σχολικά βιβλία.


Ø Ας μας πουν ποιοι «φωτεινοί» επιστήμονες εισηγήθηκαν αυτές τις σοφίες που περιέχονται στις εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΔΒΜΘ.


ü Οι εργαζόμενοι του ΟΕΔΒ ΔΗΛΩΝΟΥΝ αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τη ΔΗΜΟΣΙΑ και ΔΩΡΕΑΝ έκδοση και διανομή των σχολικών βιβλίων, αλλά και των εργασιακών - μισθολογικών ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων τους.


ü Οι εργαζόμενοι του ΟΕΔΒ ΚΑΛΟΥΝ τα πολιτικά κόμματα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την κοινωνία (ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ), την εκπαιδευτική κοινότητα (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-Γονείς-φοιτητές-μαθητές) να συμπαραταχθούν στον ΑΓΩΝΑ για την υπεράσπιση






της ΔΗΜΟΣΙΑΣ και ΔΩΡΕΑΝ έκδοσης και διανομής των σχολικών βιβλίων.






ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ






Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΑΚΗΣ ΛΥΚΟΠΟΥΛΟΣ






Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΕΝΕΤΣΗΣ